BDDK Bankacılık Sektör Verisi (Oyak Yatırım)

BDDK Bankacılık Sektör Verisi Temmuz 2021
BDDK, bankacılık sektörü Temmuz verilerini açıkladı. Buna göre, sektör 6,4 milyar TL net kar elde ederken net kar aydan aya %29 (kümüle yıllık +%3) düşüş gösterdi. Sektörün karındaki aylık düşüş, esas olarak, tahsilatlardaki azalma ile artan net karşılık giderleri ve kötüleşen ticari zararlar neticesinde olmuştur. Kamu bankalarının (KB) karının geçen aya göre %91 geri çekilmesi ve özel yabancı mevduat bankalarının karının aydan aya %33 yükselmesi dikkat çekicidir. KBlerin karlılığı artan kredi risk maliyeti ve yükselen faaliyet giderlerinden dolayı baskı altında kalırken özel yabancı mevduat bankaları iyileşen kredi risk maliyeti sayesinde karını artırmıştır. Sektör sonuçlarının öne çıkan başlıca özellikleri şu şekildedir: (1) TL kredi/mevduat makası, yukarı yönlü kredi fiyatlaması sayesinde aydan aya 37 baz puan genişlerken, YP makas 62 baz puan geri çekilmiştir, (2) menkul kıymet getirisi geçen aya göre 10 baz puan yükselmiştir, (3) komisyon gelirlerindeki (+25% yıldan yıla) artış devam etmiştir, bu da yasal düzenlemelerin olumsuz etkisinin azaldığını göstermektedir, (4) faaliyet giderleri büyümesi yıllık %15 ile enflasyonun altında kalmıştır, ve (5) karşılık giderleri iptaller ve kur etkisinde genel karşılıkların azalmasıyla geri çekilmiştir.
Çekirdek gelirler, aydan aya düşen komisyon gelirlerine rağmen sabit kalan kredi/mevduat makası ve yükselen menkul kıymet getirileri sayesinde aydan aya %6 büyümüştür. TL kredi/mevduat makası iyileşmesine rağmen geçen yılki seviyelerinin gerisindedir. Önümüzdeki aylarda kredilerin yukarı fiyatlanması ve mevduat maliyetlerinin sabit kalması sayesinde TL kredi/mevduat makasındaki genişlemenin devam etmesini bekliyoruz. Yılın ikinci yarısının bankalar için makas ve marjlar açısından daha iyi olacağını öngörüyoruz.
Özel bankaları (ÖB'ler) kamu bankaları ile karşılaştırırsak, ÖB'lerin kar performansı açısından Temmuz ayını KB'lerden daha iyi geçirdiği sonucuna varabiliriz. TL makası KB'lerde pozitife dönerken, ÖB'ler makası ve marjı yönetmede Temmuz ayında KB'lerden daha iyi gözükmektedir. Ticari zararlar her iki grupta da karlılığa destek olmuyor. Temmuzda ÖBlerde ticari zararlar geçen aya göre iki katına çıkarken KBlerde %22 artış kaydetmiştir.
Görüşümüz: Temmuz sonuçlarını dikkate alarak bankaların karında 3Çde çeyreksel %10a yakın artış bekliyoruz. 3Çde ÖBlerin karlılık performansının KBlerden daha iyi olacağını öngörmekteyiz. Kredi/mevduat makası kredilerin yukarı fiyatlanmasının etkisinde 2021in ikinci yarısında karlılığı daha fazla destekleyecektir. TL makas, Temmuz'da olduğu gibi 3Ç'de de KB'lerde pozitife dönebilir. Bankacılık sektörünün 1Y'ye kıyasla 2Y'de daha iyi bir marj performansı sunacağını düşünüyoruz. Menkul kıymet alım satımı kaynaklı ticari zararların, 3Ç'deki karlar üzerinde bir miktar olumsuz etkisi olabilir. Net karşılık giderlerinin ve buna bağlı kredi risk maliyetlerinin 1Y'ın düşük seviyelerinden 2Y'de yükselmesini bekliyoruz. Yüksek sermaye yeterlilik oranı, güçlü içsel sermaye üretim kapasitesi ve geniş ticari kredi ağına sahip bankaları tercih ediyoruz.


Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
TCMB SUNUMU: ÖNCÜ GÖSTERGELER 3. ÇEYREKTE EKONOMİNİN GÜÇLÜ SEYRETTİĞİNE İŞARET EDİYOR–KAYNAKLAR/ BLOOMBERG HT
GOLDMAN, TÜRKİYE İÇİN 2021 YILI BÜYÜME BEKLENTİSİNİ % 7.5'TAN % 9.5'E YÜKSELTTİ
JPMORGAN, TÜRKİYE İÇİN 2021 YILI BÜYÜME TAHMİNİNİ % 6.8'DEN % 8.4'E ÇIKARDI, 2022 İÇİN % 3.4 BÜYÜME BEKLENTİSİNİ KORUDU
TCMB SUNUMU: AŞILAMA; İKTİSADİ FAALİYET, İSTİHDAM, CARİ DENGEYİ OLUMLU ETKİLİYOR–KAYNAKLAR- BLOOMBERG HT
MEKSİKA'DA İŞ DÜNYASI GÜVEN ENDEKSİ AĞUSTOS'TA 51.4 (ÖNCEKİ: 51.5)
HİNDİSTAN'DA SENSEX ENDEKSİ %0.37 AZALIŞLA 57338,21 PUANDAN KAPANDI
ECB/STOURNARAS: ORTA VADELİ HEDEFİMİZE GÖRE ENFLASYONUN SEYRİ KONUSUNDA TEMKİNLİ OLUNMALI
Facebookta Paylaş