Türkiye, İmalat sanayi PMI Ağustos’ta 54,1 seviyesine yükseldi (Tera Yatırım )

Türkiye: İmalat sanayi PMI Ağustos’ta 54,1 seviyesine yükseldi…

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) ve IHS Markit’in açıkladığı verilere göre; Ağustos ayında imalat PMI 54 seviyesinden 54,1 seviyesine yükseldi. Covid-19 kısıtlamalarının gevşetilmesinin ardından başlayan toparlanma efektinin Ağustos ayında da sürdüğü gözlemlenmektedir. Bu kapsamda da Mayıs kapanmasında daralma bölgesine inilmesinin ardından, imalat sektöründeki büyüme ivmesi güçlü kalmaktadır. Sektörel toparlanmanın ayrıntılarında aktivite, iş siparişleri ve istihdam artarken, fiyat baskıları neticesinde enflasyon eğilimleri de artıda kalmaya devam etti.

PMI verisinin ayrıntılarına bakacak olursak; üretim ve ihracattaki güçlü büyüme devam ederken bu kapsamda yeni siparişlerdeki katkının hızlandığı görülmektedir. Gerek Covid-19 kısıtlamalarının gevşetilmesiyle beraber artan talep ve üretim eğilimleri, gerekse de ekonomik açılma ve iyileşme ile beraber iç piyasadaki ve yurtdışındaki müşteri talebinin olumlu seyretmesi firmalara bu kalemde katkı vermektedir. Firmalara gelen iş talepleri karşısında, siparişlere yetişebilmek ve tedarik sağlayabilmek amacıyla istihdam da olumlu etkilenmektedir. Üretimin talebe yetişmesi gerekliliği çerçevesinde, son 7 ayın en hızlı istihdam artışının yaşandığı görülmektedir. Yani sektörün büyümesi ve aktivitenin hızlanması çerçevesinde, firmalar daha fazla istihdam oluşturmaktadır. Özellikle birikmiş işler ve gecikmelerin veya üretim yavaşlaması nedeniyle stoktan satışlar gibi durumlarla karşılaşmamak adına, üretim ve talep artışı karşısında istihdamı da artırmaktalar.

Fiyat eğilimlerinde ise, tedarik zincirindeki gecikmeler ve arz eksikliğinin etkileri hissedilmeye devam ediliyor. Girdi temin etmenin, tedarikteki aksamalar neticesinde zorlaşmasının aynı zamanda üretimde ivme kaybı yaratma gibi bir riski de bulunmaktadır. Nakliyede sürelerindeki sıkıntılar ve navlun maliyetleri de siparişlerin temin edilmesinde ve karşılanmasında yavaşlamalara neden olabilir. Firmalar, bu risklere karşılık stokları daha çok kullanarak fiyat ve gecikme etkilerini hafifletmek isteyebilir. Ancak üretim talebe yetişemezse stokların da hızla gerilemesi beklenebilir.

 
PMI Üretim Endeksi… Kaynak: TÜİK, İstanbul Sanayi Odası, IHS Markit, Bloomberg

Büyüme ivmesine yönelik olarak, 2Ç21 için açıklanan %21,7’lik yıllık bazda GSYH büyümesinden sonra takip eden dönemde, dönemsel ivmenin güçlü olmasını bekleriz. Sanayi üretimi, yıllık değişim bağlamında güçlü bir büyüme eğilimi sergilerken bunun dönemsel etkisinin daha rahat görülebilmesi açısından PMI’da eşik değer üstü seyir de önem arz etmektedir. Sektörel güven endeksleri ve reel kesim güven endeksinin de artış eğiliminde olduğu görülmektedir. Hizmet sektörünün artan katkısı ve ekonomik açılmanın da etkisiyle 3Ç21 döneminde pozitif bir eğilim bekleriz. Ekonomik büyümenin yılın genelinde %8 olan konsensüs tahminlere yakın bir şekilde gerçekleşmesini bekleriz.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş