Sektörün net karı aylık bazda %37,8 artış göstermiştir (yıllık: +%2,5). Aylık net kâr; daha düşük temettü geliri, yüksek vergi giderleri ve biraz daha yüksek faaliyet giderleri sebebiyle Temmuz ayında oluşan zayıf baz etkisinden dolayı daha güçlü gelmiştir. Ağustos ayındaki en dikkat çekici kalemin, düşük fonlama maliyetlerine bağlı olarak aylık bazda 105 baz puan (yıllık:-116,2 baz puan) genişleme gösteren çekirdek makas olduğunu söyleyebiliriz. Komisyon geliri aylık bazda %2,8 artış ile (yıllık: % +25,5) güçlü seyrederken, ticari zararlar %27 oranında gerilemiş ve bu durum da kısmen swap imkânı ile fonlama maliyetlerini düşürmede fonksiyonel bir rol oynamıştır. Öte yandan, karşılık giderleri, aylık bazda %12,7 kadar artış göstermiştir. Temmuz ayında zayıf olan kredi büyümesi bir miktar ivme kazanmış olup bir önceki aya göre %1,9 oranında artmıştır. TL kredi büyümesi 32 baz puan olurken, döviz kredilerindeki büyüme (kur ile ayarlanmış) 22 baz puan olmuştur. Takipteki alacaklar aylık bazda 7 baz puan artış ile %4,7'ye yükselirken (yıllık: +179 baz puan), risk maliyetinde aylık bazda 45 baz puan (yıllık: +34 baz puan) düşüş kaydedilmiştir.
Kamu bankaları tarafında tüm faaliyet alanlarında daha iyi performans görülmektedir. Temmuz ayında %78 düşerek 500 milyon TL'nin altına gelen kamu bankaları karları, Ağustos ayında sert bir yükseliş ile 1.7 milyar TL'ye yükseldi. Bu yükselişin sebepleri (i) çekirdek makasta aylık bazda 80 baz puan yükseliş, (ii) komisyon gelirlerinde aylık bazda %7,6 artış, (iii) faaliyet giderlerinde %10 düşüş, ve (iv) TP kredilerde aylık bazda %2 büyümedir. Kamu banklarının aylık öz sermaye karlılığı %12,4 seviyesine yükselmiştir (Temmuz ayında %3,8).
Özel bankalar: Karlılık artışı ile beraber, Türk Lirası kredilerindeki daralma devam etmektedir. Özel bankaların net kârı ağırlıklı olarak çekirdek makastaki aylık 105 baz puan genişlemeye bağlı bir şekilde aylık bazda %11,5 artış göstermiştir (yıllık: -%18). Komisyon gelirlerindeki büyüme aylık bazda %7,6 daralmış olmasına rağmen, faaliyet giderlerindeki aylık bazda %9,4 düşüş bunu telafi etmiştir. Karşılıklar yüksek seviyede kalarak aylık %5,9 artmıştır. TP cinsinden kredilerde ise aylık bazda %1,6 daralma meydana gelmiştir. Aktif kalitesine baktığımızda, takipteki alacaklar 18 baz puan artarak %5,7 seviyesine, öz sermaye karlılığı ise aylık bazda 113 baz puan artışla %11,4 seviyesine ulaşmıştır.
Sonuç: Ağustos rakamları, sektörün faaliyet kârlılığının düşen fonlama maliyetleri nedeniyle hızla arttığını, özel bankaların karlılıkta ve devlet bankalarının ise kredi hacimlerinde öncülük ettiğini açıkça göstermektedir. Faiz oranlarının Ağustos ayından bu yana düşmeye devam etmesiyle birlikte özel bankaların kredi verme faaliyetlerinin de önümüzdeki aylarda artacağını düşünmekteyiz. Bununla birlikte, BDDK'nın bankalardan yıl sonuna kadar 46 milyar TL tutarındaki takipteki alacakları yeniden sınıflandırmasını istemesi üzerine bankalar tarafında yüksek karşılık giderlerinin oluşacağı göz önüne alınırsa, sektörün net kârı önümüzdeki aylarda baskı altında kalabilir. Sonuç olarak, bankalar 2019 tahminlerimize göre 0.61 PD/DD'de işlem görmekte olup, TÜFE ve faiz oranlarının düşüş eğiliminde olduğunu göz önünde bulundurursak sektördeki hisseler için olumlu yöndeki beklentilerimiz devam etmektedir. Bu çerçevede Akbank, Garanti ve Yapı Kredi en beğendiğimiz bankalar olarak yer almaktadır
Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.gedik.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.