Bakan Uraloğlu: 5G lisans ihalesini 2025’te yaparız - Ekonomi

ekonomim.com internet sitesinde yayınlanan habere göre;

Anasayfa
Son Dakika
Ekonomi
Finans
Yazarlar
Dünya
Gündem
Sektörler
Döviz Bülteni
Ekonomi Sözlüğü



Ekonomim
Ekonomi
Bakan Uraloğlu EKONOMİ Gazetesi'ne konuştu: 5G lisans ihalesini 2025’te yaparız
Takip Et
Bakan Uraloğlu EKONOMİ Gazetesi'ne konuştu: 5G lisans ihalesini 2025’te yaparız
“Doğru zamanda ama makul fiyatlarla 5G’ye geçelim istiyoruz” diyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, bu yıl takvimin açıklanacağını, 2025’te ise lisans ihalesinin yapılacağını söyledi. Uraloğlu Türk Telekom’un imtiyazı için de “Muhtemelen fiberle ilgili alt yapı şartı koyacağız” dedi.
Haber Merkezi
YAYINLAMA
03 Temmuz 2024 02:00
GÜNCELLEME
03 Temmuz 2024 02:14
Bakan Uraloğlu EKONOMİ Gazetesi'ne konuştu: 5G lisans ihalesini 2025’te yaparız

MARUF BUZCUGİL

HÜSEYİN GÖKÇE

CANAN SAKARYA

BESTİ KARALAR / ANKARA

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında yüzde 75’i tamamlanan projelere öncelik verilmesi kararı alınmasına rağmen hiçbir önemli projeyi durdurmadıklarını hatta bu oranı yakalamamış olan projelere de devam ettiklerini söyledi.


Bu projeler arasında Ankara-İzmir yüksek hızlı tren hattı ile Mersin-Adana-Osmaniye- Gaziantep’i projelerinin yer aldığını açıkladı. Uraloğlu, İç Anadolu’daki üretim merkezlerinin Karadeniz’e bağlanması için 14 bin km olan demiryolu hattını 2028’e kadar 17 bin kilometrenin üzerine çıkaracaklarını kaydetti. Uraloğlu, telekomünikasyon sektörünün önemli gündemlerinden olan Türk Telekom’un 2026’da bitecek lisans süresi konusunda ise EKONOMİ’ye önemli açıklamalarda bulundu.

Uraloğlu, şirketin altyapı imtiyaz süresinin bu yıl içinde uzatılması ve fiber yatırım şartı verilebileceğini, özelleştirmesinin ise henüz gündeme alınmadığını açıkladı.


 Türk Telekom’un altyapı imtiyazı 2026’da bitiyor. Nasıl bir süreç işletilecek?
Sizin götürdüğünüz hizmetle eriştiğiniz yerdeki kullanım miktarları birbirinden farklı. Sokağa getirdiğiniz fiberi binaya getirdiğinizde operatörün yetkisi bitiyor. Binaya fiber getiriyorsunuz ama binanın içinde operatör yetkili değil. Binada mevcut hat bakır ise o hız sizin kapınıza kadar geliyor. Bu konuda mesafe almamız gerekiyor. İmtiyaz konusu var alt yapının yenilenmesiyle ilgili. Ona muhtemelen ‘alt yapı şartı’ koyacağız fiberle ilgili. Türkiye’deki kapasite gelişmiş ülkelerin ve hatta gelişmekte olan ülkelerin çok gerisinde. Bununla ilgili tespitler var. Türkiye kapasitesi Avrupa sıralamasında iyi ama kullanımda henüz değil. Türk Telekom hâlihazırda Varlık Fonunun şirketi. Sektör olarak bizim yetki alanımızda. Oranın şu an için geleceğiyle ilgili tekrar özelleştirilmesi vs. bildiğim gündemler yok. Mevcut yapısıyla son dönem zarar etti ama çok şükür şimdi kar eder hale geldi. İmtiyaz ile birlikte tekrar biraz güçlendirmiş olacağız.

Ajet’e gerekli müdahaleleri yapıyoruz
 AJet ile ilgili birtakım şikayetler var, neden kaynaklanıyor?
Bizim Pegasus ile Sun Express ile Corendon havayolları ile hukukumuz ne ise THY ve AJet’le de hukukumuz budur. Hepsiyle illiyet bağımız aynıdır. Fark şu; THY ve Ajet kamu şirketi olduğu için oradaki her türlü şikayet bize daha yoğun yansıyor. Ajet yeni bir yapılanma süreci yaşıyor, sıkıntıların giderilmesi için temas halindeyiz, önerilerimiz var, gerekli müdahaleleri yapıyoruz. Şu anda Sabiha Gökçen’in yönetimi Savunma Sanayii Başkanlığında. Hava trafi ği her halükarda bizde ama orayla ilgili şikayet geldiğinde burayı ‘ben yönetmiyorum’ deme lüksümüz yok. Fiyat konusunda da bizim bir düzenleme yetkimiz yok, tavan fi yatı belirlerken onlarla aşağı yukarı bir mutabakat sağlıyoruz. Bir tavan fiyat belirliyoruz ve ona uyuyorlar. Uymasalar bir yaptırımı var mı? Yok. Bunu resmi olarak açıklamıyoruz, gayri resmi ve uyuyorlar. Şunu söylemek lazım; yurtdışı uçuşlarda çok net bir şekilde kâr ediyorlar, yurtiçi uçuşlarda yerine göre kâr ya da zarar ediyorlar.

 Ajet’le ilgili önerileriniz neler?
Bir geçiş süreci yaşanıyor. Kiralanan uçaklar var ve bu uçaklarda olması gerekenden fazla arıza söz konusu oldu. Yaz sezonunda her zaman rötarlar olur ama bu sefer biraz fazla oldu. Bu konunun biraz daha üzerinde durun, dedik. THY ile Anadolu Jet’in CIP imkanı vardı. Anadolu Jet’te bunu kaldırdılar. Pegasus’un yolcu başına maliyeti 3 birimse THY’nin 7-8’dir, Anadolu Jet’in 6’lar civarında. Bunu 5’lere düşürme ile ilgili bir refl eksti bu. Mesela CIP’leri kullandıracaksınız dedik, başta kabul etmediler ama gerekirse ek ücret alın kullanın. Sonra kullandılar. Kamu şirketi olunca vatandaş daha cesur bir şekilde eleştirebiliyor. Doğrudan bizlere yönlendirebiliyor. Ulaşımla ilgili yatırımlar gerçekten pahalı. Bunları mutlaka tam kapasiteli kullanabilmek lazım. İstanbul Hava Limanı’nda şu anda üç tane birbirine paralel pist var, kuzey-güney yönünde. Doğu-batı yönünde de bir dördüncü pistin inşaatı başladı. Onu sadece kalkışlar için kullanacağız. Çünkü; hava operasyonu birbirine dik çift yönlü onu iniş ve kalkışlarda yapamazsınız. Şu anda iki tane paralel pist aynı anda operasyon yapılabiliyor. Üç pistin de aynı anda operasyon yapılabilmesiyle ilgili arkadaşlarımız şimdi Amerika’da. İGA ve bizim DHMİ tarafı. Avrupa’da bu operasyon yok, sadece Amerika’da var. Biz de inşallah onu yapacağız. Kapasiteyi artıracağız.

“5G’de bu sene takvimi açıklarız”
Biz 4,5 G’ye ciddi bir yatırım yaptık ülke olarak. Bu yatırımın önemli bir bölümü yabancı girdilerle yapılan, donanımlar, her türlü baz istasyonu üretmişsek de bir yere kadar getirdik. Daha devamıyla ilgili biraz aşama gerekiyor. Doğru zamanda ama daha makul fiyatlarla 5G’ye geçelim istiyoruz. Bu sene muhtemelen takvimi açıklayacağız. 2025 yılında lisans ihalesini yaparız. 2026 yılında da 5G’yi Türkiye’de uygulamaya koyarız. Şu anda elimizde ne var; İstanbul Hava Limanı’nda 5G uyumlu telefonu olan vatandaş şu anda bunu deneyimliyor. 25 tane üretim tesisinde deneme izni verdik. Lisansı verdik, onlar da 5G’yi deneyimliyorlar. Baz istasyonlarında, ULAK geliştirildi, şuana kadar 2 bin tane ürettik. Türkiye’deki baz istasyonu sayısı 70 binler civarlarında. Daha yüzde 2 ile 2,5 civarlarındayız. 5G noktasında geçtiğimiz an Türkiye’nin böyle bir üretim kapasitesi yok. Biz bunu ithal etmek durumundayız ama bu yüzde 2, 2,5 olan ULAK’ın oranını da artıracağız. 5 olacak, 10 olacak onu da teşvik ediyoruz. Türkiye’de de üretim yapılsın noktasına çok yakın değiliz, çünkü süreç biraz daralmış ama geliştirelim istiyoruz. Frekans ihale tahsisini doğrudan operatörlere yapacağız. Üretim firmaları onlarla muhatap olacak.
 Sözkonusu habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.ekonomim.com/ekonomi/bakan-uraloglu-ekonomi-gazetesine-konustu-5g-lisans-ihalesini-2025te-yapariz-haberi-752271