Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
Aşkale Çimento, 13 milyon dolar yatırım yaptığı çimento üretim hattından, atık ısı geri kazanım teknolojisiyle IREC Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifikası almaya hak kazandı. 138 milyon ton karbon gazı salınımı da önlenerek büyük bir çevreci adım atılan bu yatırım sayesinde şirket, tükettiği enerjinin yüzde 15,29’unu kurduğu atık ısı geri kazanım sisteminden sağlıyor
Günümüzde pek çok sektörde olduğu gibi çimento sektöründe de enerji teknolojileri geliştikçe yenilenebilir enerji çözümleri de artıyor. Çimento sektörünün köklü markalarından Aşkale Çimento, yenilenebilir enerji çözümleri üreticisi Energy Pool Türkiye ile yaptığı iş birliği sonucunda Türk çimento sektöründe bir ilke imza atarak IREC Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifikası almaya hak kazandı.
Uluslararası REC Standart Vakfı’nın geliştirdiği IREC Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifikası; üretilen enerjinin kaynağının izlenebilirliğini sağlayarak elektriğin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiğini belgeliyor.
‘138 milyon ton karbondioksit salınımının önüne geçtik.’
Yaptıkları atık ısı geri kazanım teknolojisi yatırımıyla IREC Uluslararası Yenilebilir Enerji Sertifikası almanın gururunu yaşadıklarını dile getiren Aşkale Çimento CEO’su ve İcra Kurulu Başkanı Fatih Yücelik yaptıkları proje ile ilgili şunları söyledi:
“IREC sertifikasını elde etmemizi sağlayan Çimento Üretim Hattından Atık Isı Geri Kazanım Sistemimiz (WHR-Waste Heat Recovery) için yaptığımız yatırımın bedeli 13,2 milyon ABD doları tutarındadır. Sistemin devreye girmesiyle, bugüne kadar atık ısıdan elde ettiğimiz enerji, 308,5 milyon kwh’ye ulaşmıştır. Bu sayede, toplam enerji tüketimimizin yüzde 15,29’unu atık ısı geri kazanımıyla sağladık. Bizi gururlandıran bir başka kazanım ise karbon emisyonu açısından çevreye sunduğumuz katkı. Yaptığımız yatırım sayesinde, toplam 137.9 milyon ton karbondioksit salınımının önüne geçmiş olduk. “
‘Gelecek nesiller daha yaşanabilir bir dünya’
IREC Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifikası ile sektörde bir ilke öncülük ettiklerini belirten Fatih Yücelik sözlerini şöyle sürdürdü, “Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için Türkiye'de örnek teşkil edecek işlere imza atıyoruz ve sürdürülebilirlik odaklı çalışmalarımızla çevreye ve doğaya katkı sağlıyoruz. Grup olarak sürdürülebilirliğe büyük önem veriyoruz. Önceliğimiz atıkları kaynak olarak daha fazla kullanıma almak ve karbon emisyonlarını azaltmak.”
Aşkale Çimento Hakkında: Aşkale Çimento’nun temelleri 1968 yılında atılmıştır. Şirket, 1971’de Erzurum’un Aşkale ilçesinde kamu teşekkülü olarak faaliyetine başladı. 1993’te özelleştirmeyle Erçimsan Holding tarafından satın alındı. İlerleyen süreçte Trabzon, Van, Gümüşhane, Erzincan ve Samsun’daki çimento fabrikaları ile sektörde önemli bir oyuncu haline geldi. Grubun Erzurum - Ilıca, Erzurum -Yakutiye, Ağrı, Aşkale, Trabzon, Trabzon- Beşikdüzü, Giresun- Tirebolu, Van - Edremit, Samsun Canik’te hazır beton tesisleri bulunmakta.