Akşam Analizi (Işık FX)

Tarım Dışı İstihdam Şaşırttı
ABD Mart ayı tarım dışı istihdam berisi beklentilerin altında açıklandı. Tarım dışı istihdama 180 bin kişinin katılması beklenirken 98 bin katılım gerçekleşti. Veride bu kadar büyük bir sapma olmasının etkenlerinden birinin Mart ayında yaşanan anormal mevsimsel değişiklikler olabileceği belirtiliyor. Buna karşılık katılım oranında değişiklik olmadığı halde işsizlik oranı yüzde 4.7 seviyesinden yüzde 4.5 ile 2007’den beri en düşük seviyesine geriledi. Şubat ayı ortalama saatlik kazançlar verisi yukarı revize edilerek yüzde 0.3 olurken, Mart ayı kazançları beklentiler dahilinde yüzde 0.2 olarak gerçekleşti. Mart ayı FOMC toplantısı tutanaklarına baktığımızda üyelerin genel anlamda ekonominin tam istihdama yaklaştığını düşündüklerini ancak bazı üyeler iyileşme için henüz alan olduğunu savunuyorlar. Tam istihdama yaklaşılırken, tarım dışı istihdama katılımın azalması ve kazançlarda yukarı yönlü baskının artması bekleniyor. Tek bir veriden yola çıkarak yorum yapmak sağlıklı olmasa da, istihdam verilerinin bu bağlamda gelmeye devam etmesi ekonomi açısından bir normalleşme olabilir. Bir diğer pozitif nokta ise part-time çalışanların ve iş aramaktan vazgeçen kesimin de dahil olduğu, U6 endeksiyle bakılan işsizlik oranının da yüzde 8.9’a gerilemesi. İstihdam piyasasının sıkılaşması ve ekonominin ısınma sinyalleri göstermesi FED’i daha hızlı faiz artışı yoluna sokabilir. Ancak bunun verilerde tek seferlik bir sapma (noise) olması da muhtemel.
ABD, Suriye’ye Müdahalede Bulundu
Dün ABD Başkanı Donald Trump’ın CNN Haber Ajansı’na verdiği mülakatta “gerektiği zaman Suriye’ye müdahale edebiliriz” açıklamasını takip etmiştik. Akabinde aktarılan bu sözlerin bugün sabah saatlerinde Suriye hava üssüne yapılan saldırı ile uygulamaya geçtiğini gözlemledik. ABD’nin Suriye’ye füze aracılığı ile yapmış olduğu saldırıya ilk tepki Rusya’dan geldi. Rusya’dan gelen açıklamada ise saldırının olumsuz sonuçlar doğurabileceğine vurgu yapıldı. Bu gelişmeler doğrultusundda sabah saatlerinde güvenli limana olan talebi arttığını görüyoruz. Dolar endeksinin ise güçlü duruşunu korumaya devam ettiğini hatırlatalım.

EURUSD
Almanya’da sanayi üretimi rakamları sürpriz bir şekilde yükselirken günün asıl sürprizi ABD’den tarım dışı istihdam raporu oldu. Beklentiler tarım dışı istihdama katılımın 180 bin olması yönündeydi. Bu hafta açıklanan öncü sayılan ADP verisinde ve haftalık işsizlik verisi de beklentileri aşarak olumlu görünümün devam edeceğini gösteriyordu. Ancak tarım dışı istidama katılım 98 bin ile beklentilerin altında kaldı. Buna karşılık işsizlik oranı yüzde 4.5 seviyesine gerilerken, saatlik kazançlar yüzde 0.2 ile beklentilere paralel gerçekleşti. Piyasaların odağındaki bir diğer konu ise Trump ve Çin başkanı Qi Jinpig arasındaki görüşme. İki lider arasında dün başlayan görüşmeden henüz net bir sonuç çıkmadı. Teknik olarak ise parite veri sonrasında ilk tepki olrak 1.0670 seviyesine kadar tırmansa da gevşeyerek yeniden 1.0620 bölgesinde fiyatlanmaaya devam ediyor. Aşağı yönlü hareketin devamında 1.0600-1.0570 seviyeleri destek olarak takip edilebilir. 1.0650 ise yukarı yönlü hareketin önündeki ilk engel. Kırılması halinde 1.0670-1.0700 dirençleri gündeme gelebilir.
USDTRY
ABD’nin Suriye’ye gerçekleştirmiş olduğu operasyonun ardından kurda yeni bir yükseliş hareketini takip etmiştik. Suriye operasyonu hükümet yetkililerinden onay alırken Rusya ile ABD arasında olası bir gerginliğin de temelleri atılmış olundu. Risk iştahının azalmasıyla birlikte gelişmekte olan ülke para birimlerine satış gelirken TL’de bu hareketlilikten nasibini aldı. Gün içerisinde takip ettiğimiz tarım dışı istihdam rakamlarında ise şok bir düşüş ile karşılaştık. Özellikle inşaat sektöründe meydana gelen büyük değişim verinin bu denli azalış göstermesinin başlıca nedenlerinden. Kurda teknik açıdan hala yükseliş tehlikesi sürüyor. 3.70 seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmemiz fiyatlamayı 3.76 - 3.78 aralığına taşıyabilir. Eğer kurda yeniden bir satış baskısıı hissedersek gözler yeniden 3.7000 seviyesinde olacak. Hareket devam ederse 3.67 - 3.66 aralığına geri dönüş gelebilir.

GBPUSD
İngiltere’de imalat üretimi Şubat ayında sürpriz bir şekilde yüzde 0.3 gerilerken, sanayi üretimi de yüzde 0.7 azaldı. İmalat üretimindeki artış beklentisine karşın üst üste 2. ay gerileme gerçekleşmiş oldu. Zayıf sterlinin ihracat rakamlarını yukarı çekmesiyle önceki aylarda imalat üretimini artarken, ihracattaki artışın yavaşlamasının da bu hafta rakamlara yansıdığını gördük. Hafta başında açıklanan Mart ayı PMI verileri de beklentilerin altında kalmıştı. ABD tarafında ise gündem odlukça yoğun. ABD Başkanı Trump ve Çin Başkanı Qi Jinpig arasında gerçekleşen görüşmeden olumlu sinyaller gelirken henüz bir basın açıklaması yapılmadı. Mart ayı istihdam raporu ise beklentilerin çok altında 98 bin olarak gerçekleşse de işsizlik oranı son 10 senenin en düşük rakamı olarak yüzde 4.5’e geriledi. Parite ise 3 haftanın ardından ilk defa haftayı negatif bölgede kapatmayya hazırlanıyor. 1.24 desteğinin altını test eden kurun bu seviyeyi aşması halinde 1.2350-12300 seviyeleri gündeme gelebilir. Toparlanmalarda ise 1.2430-1.2460 dirençlerinde yukarı yönlü hareket hız kesebilir.
BRENT
Haftanın son işlem gününe Suriye’den gelen şok haber ile başlangıç yaptık. ABD’nin Suriye’ye düzenlediği hava saldırısı küresel risk iştahında azalışa sebep olurken, petrol fiyatları stoklarda yaşanabilecek aksama ve ABD-Rusya-İran arasında gerilimin yükseleceği beklentisi ile artış gösterdi. 56 dolar seviyesinin üzerine çıkan Brent petrol ise bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlayamayarak yönünü tekrardan aşağı çevirmiş durumda. Öte yandan bugün ABD tarafında faaliyete geçen sondaj kuyusu rakamı açıklanacak. Geçen hafta 662’ye yükselen sondaj kuyusu sayısında bu hafta da artış görebiliriz. Teknik olarak ise 54.30-54.00 aralığı aşağı yönlü geçilirse satış baskısı hacmini artırabilir ve 53.60-53.00 bölgesine doğru hareketlenme görülebilir. Toparlanmalarda ise kritik seviye 555 dolar. Günün kalanında hareketlilik bu seviyenin üzerine çıkarsa 55.50-56.00-56.30 seviyeleri takip edilebilir.
ALTIN
Haftanın son işlem gününde ABD’nin Suriye hava üssüne saldırıda bulunması ile güvenli limana olan talebin arttığını gözlemledik. Özellikle küresel anlamda jeopolitik risklerin artığı sürede daha da alıcı bulan değerli metal ise son 5 ayın en yüksek seviyesine yükseldi. Gün içerisinde takip ettiğimiz tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında kalmış olmasının ise yine fiyatlamalara olumlu yansıdığını söyleyebiliriz. ABD 10 yıllıklarına baktığımızda ise 2.300 hattına yeniden gerilediğin görüyoruz. Akşam saatlerinde FOMC üyesi Dudley’nin açıklamalarını takip ediyor olacağız. Diğer FED üyeleri gibi Dudley’nin de faiz artırım konusuna vurgu yapması halinde piyasalarda etki bırakabilir. Teknik kısımda, 1260 bölgesini aşan sarı metal 1265 direncine yakın seyrediyor. Bu seviyenin üzerinde çıkılması halinde 1270 direnci hedeflenebilir. Olası geri çekilmelerde ise, 12600-1255 seviyeleri yeniden gündeme gelebilir.


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 11.75 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 61.4 MİLYAR TL
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 11.75 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 59.4 MİLYAR TL
IMF: IMF İCRA KURULUNA BİR PROGRAM SUNULMADAN ÖNCE, BORÇLARIN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNİ SAĞLAYACAK STRATEJİNİN GÜVENCESİNİ SAĞLAMAK İÇİN EURO BÖLGESİ İLE GÖRÜŞMELERİN YAPILMASI GEREK
KAZAKSTAN'DA PETROL VE KONDENS ÜRETİMİ MART'TA AYLIK %+2 -ENERJİ BAKANLIĞI
Facebookta Paylaş