NFP hayal kırıklığı yarattı, ücretler ise idare eder (KapitalFX)

NFP hayal kırıklığı yarattı, ücretler ise idare eder...

ABD'de Mart ayında tarım dışı istihdam değişimi beklenti olan 180K'nın oldukça altında 98K olarak açıklanırken, Şubat ayı verisi de 235K'dan 219K'ya aşağı yönlü revize edildi. Böylece 2 aylık revizyon ortalaması da -38K olarak gerçekleşmiş oldu. İşsizlik oranı %4,7 beklenirken %4,5'e geriledi, işgücüne katılım oranı aynı yerinde, %63'te duruyor. Saatlik ücret artışları, Mart ayında %0,2 ile beklentiye paralel artış gösterirken, önceki ayın verisi de 0,1 puan yukarı yönlü revize edilmiş. Açıkçası ücretler beklentiyi yakalamış ancak, veri setinin iyi olarak değerlendirilmekten de biraz uzak olduğunu düşünüyorum.

Öncelikle imalat sektörü istihdamına bakacak olursak; olumlu sinyal veren ISM verisine rağmen 17K'lık beklentinin altında 11K'lık bir imalat sektörü istihdam artışı görüyoruz ki; bu konu ilerleyen dönemde de bize Trump reformlarının başarısı konusundaki göstergelerden biri olacak. Diğer ayrıntılara bakıldığında; özel sektördeki 170K'lık beklentiye karşın oluşan 89K'lık artış ADP verisi ile net uyumsuzluk gösteriyor. Bu yüzden ADP ve NFP karşılaştırması son zamanlarda çok da doğru değil.
Stella kasırgasının etkisinden bahsediliyor, aslında genel anlamda ilk çeyrekte çok da iyi veriler olmaması ABD'deki kış şartlarından dolayı mümkün olabiliyor. Büyümede zaten bir mevsimsellik söz konusu, tipik olarak düşük bir ilk çeyrek büyümesi gelecek ve asıl olarak 2. ve 3. çeyrekler biraz daha önemli olacak. Eleştirdiğim noktalardan biri; tam istihdama yakın olunduğu belirtilmesine rağmen istihdam artışlarının 150 - 200K civarlarında gelmeye devam etmesiydi (o zaman tam istihdamda değiliz!). Bu 98K'lık artış sanki biraz daha tam istihdam savını destekler gibi; ancak o noktadan uzaklaşacağız; çünkü ABD şirketlerinin üretimi içeriye yöneltmesi imalat sektörünün ağırlığını artıracak ve ek istihdam alanı yaratacak. İşgücüne katılım bu noktada biraz işsizlik oranını kısa vadede yükseltebilir, uzun vadede %4,5'a geri gellip gelmediği önemli olacak.

En azından Fed açısından yeni bir beklenti yaratacak bir veri değil; Haziran'da faiz artırımının (muhtemelen Trump'ın vergi reformunu Temmuz'da açıklayacağını ve Fed'in de aslında bunu beklediğini düşünecek olursak; hatta Temmuz'da Fed'e yönelik yeni projelerini de açıklayabilir Mr. Trump) halen zor olduğunu düşünüyorum. Piyasa da halen baz senaryo olarak 1 faiz artırımı daha pozisyonunda ve orada da beklentiler Eylül ayına yoğunlaşacaktır. Her çeyreğe bir faiz artırımı düşürmek için ücretlerde ve tüketimde aynı anda istikrarlı bir eğilim görmek gerekli, bu şartı sağlamak biraz zor. Bu yapılması düşünülen ve son 2 yıldır Aralık ayında yapılan faiz artırımlarının da biraz teknik ayarlamalar olduğunu düşünecek olursak...



Enver ERKAN
Araştırma Müdür Yardımcısı
www.kapitalfx.com
yazal.kurgut@kapitalfx.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yeer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 11.75 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 59.4 MİLYAR TL
IMF: IMF İCRA KURULUNA BİR PROGRAM SUNULMADAN ÖNCE, BORÇLARIN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNİ SAĞLAYACAK STRATEJİNİN GÜVENCESİNİ SAĞLAMAK İÇİN EURO BÖLGESİ İLE GÖRÜŞMELERİN YAPILMASI GEREK
KAZAKSTAN'DA PETROL VE KONDENS ÜRETİMİ MART'TA AYLIK %+2 -ENERJİ BAKANLIĞI
UKRAYNA MALİYE BAKANI : UKRAYNA, TAHVİL PİYASASINA YILIN İKİNCİ YARISINDA GİRMEYİ PLANLIYOR
FİTCH, GÜNEY AFRİKA'NIN 2017'DE % 1.2 VE 2018'DE % 1.2 BÜYÜMESİNİ BEKLİYOR
Facebookta Paylaş