Dolar mı Türk Lirası mı (XTB Menkul Değerler)

Piyasa ne zaman Dolar/TL paritesini konuşmaya başlasa anlayın ki sıkıntı var kur yukarı gidiyor. Bir süreliğine düşen volatilite ile rahatlamıştık ve gözümüzü kurdan ayırabilmiştik. Ne zamana kadar, 03 Nisan’da enflasyon verisi açıklanıncaya kadar. Enflasyondaki yükseliş can yakıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) işlenmemiş gıda fiyatları ve uzatmalı kur etkisi ile Mart ayı enflasyonunun da yüksek çıkacağı sinyalini vermişti. Yine de TÜFE’de yıllık yüzde 11,29’a Yİ-ÜFE’de 16,09 seviyesine yükselen enflasyon Türk Lirası’nın değer kaybını tetiklemeye yetti. Öncesinde paritenin 3,58 altına inemeyişi ve yaklaşan anayasa referandum oylamasının yarattığı belirsizlik ile Türk Lirası’nda negatif fiyatlama olabilir görüşündeydik. Öte yanda aşırı yükseliş için fazla sebep yok, 3,72 referanduma kadar gidilecek maksimum seviye olur kanısındaydık. Bu görüşümüzü hala koruyoruz ancak özelikle Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi sonrasında olası bir dolar pozitif fiyatlama işleri değiştirebilir.
Amerikan ekonomisinin iyiye gittiği ve diğer gelişmiş ülkelere kıyasla iyileşmeyi önde götürdüğü tartışma götürmez. Buna rağmen son dönemde yeni ekonomi yönetiminin reformlar konusunda istenen performansı gösteremeyişi rahatsızlık veriyor. Neden bu kadar rahatsız olunuyor her şey çok yeni piyasalar biraz sabretmeli diye düşünebilirsiniz? Çok haklısınız bize göre de öyle ancak bir gerçek var ki küresel piyasalar her zamanki gibi önden koşarak yeni reformları öyle bir iştahlı satın aldı ki şimdi geriye dönmekte zorlanıyor.
Diğer tarafta, FED’in 4,5 trilyon dolarlık bilançoyu küçültmek için ne zaman adım atacağı, iki faiz artırımı mı üç faiz artırımı mı gibi bir takım belirsizlikler olduğunu da ekleyelim? Bu süreçte istihdam piyasasını yakından takip etmeye devam ediyoruz ve bugün açıklanacak Mart ayı verisinde iyileşmenin devamı çok güçlü olmamakla beraber Doları yukarı taşıyabilir. Ortalama analist beklentilerine göre, Mart ayında istihdam 180 bin artış gösterirken, işsizlik oranı %4,7 ve ortama saat başı kazançlarda artış %0,2 olarak gerçekleşebilir. Piyasanın beklentisi pek de doları coşturacak gibi değil ancak son iki yılda istihdam piyasasında iyileşmenin devam ettiğini gösteren rakamlar aldığımızı unutmayalım. Bunun dışında ADP özel sektör istihdam verisinde 263 binlik artış tarım dışı istihdamın da beklentilerin üzerinde olabileceğini gösteriyor.
Sonuçta biz gelişen ülkeyiz ve bizim gibi ülkeler zaman zaman kendi içlerindeki haber akışı ile pozitif ya da negatif küresel piyasalardan farklı hareket edebiliyor. Amerika ile bizim ekonomimiz arasında bir kıyaslama yapmak ya da büyüme ve faiz oranı üzerinden gitmek de bir yere kadar anlamlı. Kendi “peer grubumuzla” kendi ekonomik performansımızı kıyaslamalıyız. Ancak tabi ki gelişmiş ülke Merkez Bankaları’nın kolay para politikasını yavaş da olsa terk ettiği bir ortam bizim için hiç de ideal değil. Buna rağmen güçlü olan ayakta kalır ve ne kadar güçlüyüz sorusunu sık sık kendimize sorup zayıf nooktaları iyileştirmek şart.
Döviz piyasası Amerikan Doları daha güçlü olmalı kararını verdiyse TL bununla rekabet edemez. Öte yanda güne Amerika’nın Suriye’ye gönderdiği sıcak ikaz ve bölgede artan jeopolitik risk bizim para birimimiz için hiç de istenilen bir durum değil. Ne zamanki döviz piyasası Dolar daha fazlasını hak etmiyor daha pozitif fiyatlama için önümüzü görmemiz gerekiyor şeklinde düşünür işte o zaman biz de diğer gelişen ülke piyasaları gibi bundan nasipleniriz. Amerika’nın kendisi de ihracat için dezavantaj olarak gördüğünden aşırı güçlü dolar istemiyor. Bu nedenle önümüzdeki haftalarda FED’in en az iki kez faiz artırımına gideceği ortamda dahi dolar yeni zirveler için zorlanabilir.

Teknik olarak, 3,70 üzerinde kalındığı sürece 3,72-3,75 bandı ve 3,77 direnç seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor. 3,70 altında ki destekler ise 3,68 ve 3,65 olarak görünüyor. Kısa vadeli göstergelerde RSI aşırı alım bölgesinde ve Dolar/TL paritesi 3,70 üzerinde kalamayabilir. Öte yanda özelllikle paritenin günlerce aşırı alım bölgesinde kaldığını da geçmiş aylardan hatırlıyoruz bu nedenle geri çekilme için piyasadan teyit almak gerekiyor. Şimdilik yön yukarı mücadele etmenin anlamı yok.



XTB Menkul Değerler A.Ş.
Araştırma Departmanı
https://www.xtb.com/tr

***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
UKRAYNA MALİYE BAKANI : UKRAYNA, TAHVİL PİYASASINA YILIN İKİNCİ YARISINDA GİRMEYİ PLANLIYOR
FİTCH, GÜNEY AFRİKA'NIN 2017'DE % 1.2 VE 2018'DE % 1.2 BÜYÜMESİNİ BEKLİYOR
FITCH, GÜNEY AFRİKA'NIN KREDİ NOTUNU BB+'YA DÜŞÜRDÜ, GÖRÜNÜM DURAĞAN- BLOOMBERG HT
ALMANYA/MERKEL : SURİYE'DE POLİTİK ÇÖZÜM İÇİN 'EN ÇOK ŞİMDİ' BASKI YAPMALIYIZ
MERKEL : ABD'NİN SURİYE'YE SALDIRISI , MASUM İNSANLARIN ACI ÇEKMESİ BAKIMINDAN ANLAŞILABİLİR
EUROGROUP/DİJSSELBLOEM: YUNANİSTAN İLE ANLAŞMANIN ÖNÜNDEKİ ENGELLERİN BÜYÜK BİR BÖLÜMÜ ŞİMDİ TEMİZLENDİ
Facebookta Paylaş