Akbank 2Ç22 Bilanço Değerlendirmesi (ICBC Turkey Yatırım)

2Ç22 Bilanço Değerlendirmesi
Beklentinin üzerinde, güçlü net kar - Akbank 2022’in ikinci çeyreğinde 13 milyar 110 milyon TL net kar açıkladı. Konsensüs 11 milyar 544 milyon TL net kar bekliyordu. Ticari kredilerdeki büyümenin desteğiyle güçlü TL kredi büyümesi, TÜFE’ye endeksli menkul kıymet (TÜFEX) gelirlerinde artış ile net faiz gelirinde yükseliş, güçlü ücret ve komisyon gelirleri çeyreğin öne çıkan gelişmeleriydi. Karşılık giderleri çeyreklik bazda düşük seyrederken güçlü ticari kar da net kar büyümesini destekleyen önemli kalemlerden oldu. Tüm bunların neticesinde özsermaye karlılığı 15 yüzde puan çeyreklik artışla yüzde 54’e ulaştı. Güçlü sonuçlarla birlikte Banka tüm yıl 2022 beklentilerini yukarı yönlü güncelledi. Buna göre, 2022’de yüzde 50 TL kredi büyümesi (önceki %30), YP kredilerde daralma (önceki yatay), yüzde 7 net faiz marjı, yüzde 65 ücret geliri büyümesi (önceki %35), yüzde 4’ün altında takipteki kredi oranı (önceki %4 civarı), 100 baz puan risk maliyeti (değişmedi), yüzde 50 öz sermaye karlılığı (önceki %30) bekliyor.
Krediler sektörün altında arttı - Akbank’ın TL cinsi kredileri çeyreklik yüzde 16, yıllık yüzde 64 artarken, ticari krediler büyümeye öncülük etti. Yabancı para (YP) cinsi krediler çeyreklik bazda yüzde 7 arttı. TL cinsi mevduatlardaki çeyreklik büyüme yüzde 26 ile kredilerden daha hızlı seyrederken YP cinsi mevduatlar sektör trendinin aksine yüzde 8 arttı. Sonuç olarak toplam kredi/mevduat oranı hafif azalarak yüzde 80 oldu. Vadesiz mevduatın toplam içindeki payı hafif düşüşle yüzde 33 oldu.
Net faiz marjı genişledi - Kredi-mevduat makası, TL cinsi kredilerdeki hızlı yeniden fiyatlama ile genişledi. Öte yandan, Banka’nın swap maliyetleri çeyreklik bazda azalırken, TÜFEX gelirleri %50 Ekim ayı TÜFE varsayımı ile 9 milyar 579 milyon TL oldu. Sonuç olarak swap maliyetine göre düzeltilmiş net faiz marjı bankanın kendi hesabına göre konsolide bazda çeyreklik 211 baz puan genişleyerek rekor seviyeye ulaştı. Banka 2022’de yüzde 7,0 net faiz marjı bütçeliyor.
Ücret gelirleri güçlü seyretmeye devam etti - Net ücret ve komisyon gelirleri 2Ç22’de, geçen yılın aynı döneminde LYY’den kaynaklanan gelirler hariç tutulduğunda yıllık yüzde 72 arttı. Öte yandan, ücret gelirlerinin yüzde 44’ünü oluşturan ödeme sistemleri gelirleri yıllık bazda yüzde 74 arttı. Operasyonel giderler ise çeyreklik yüzde 77 arttı. Ancak, bankanın operasyonel giderler/ gelirler rasyosu 2Ç22’de yüzde 18 ile 2022 için hedeflediği yüzde 33’ün hayli altında gerçekleşti. Banka tüm yıl için hedefini %25’e revize etti.
Sermaye yeterlilik rasyosu (SYR) iyileşti - Akbank’ın konsolide SYR’si 30 baz puan artarak yüzde 18,0 oldu ve benzerleri arasında en güçlü SYR rasyosuna sahip banka olmaya devam etti.
Enflasyon muhasebesi - Banka, enflasyon muhasebesinin SYR’de pozitif etkide bulunmasını beklerken, yapılan çalışmaya göre eğer enflasyon muhasebesi uygulanmış olsaydı ilk 6 ayda öz sermaye karlığının 2022’nin yüzde 5 civarında olacağı belirtildi.
Değerleme - Hisse son bir yılda yüzde 77 artarken BIST-100 endeksine göre yüzde 5 daha kötü bir performans gösterdi. Güçlü sonuçlar sonrasında en beğendiğimiz hisseler arasında yer alan Akbank için AL önerimizi ve 12,70 TL hedef fiyatımızı koruyoruz.

 ICBC Turkey Yatırım Menkul Değerler AŞ
 icbcyatirim.com.tr

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş