Kervan Gıda Analist Toplantısı Notları (Ahlatcı Yatırım)

27 Temmuz Çarşamba günü gerçekleştirilen Kervan Gıda Analist Toplantısına ilişkin notlarımız aşağıdadır:

Türkiye'nin en yüksek yumuşak şeker üretim kapasitesine sahip Kervan Gıda, 2022 Küresel En İyi 100 Şekerleme Şirketi" listesinde 82'inci, kendi kategorisinde ise 6'ncı sırada yer almaktadır. 2022 yılı ilk çeyrek itibarıyla tonaj bazlı pazar payı verilerine göre Kervan Gıda'nın Bebeto markası %21,2'lik payıyla 2. Sırada yer almaktadır. Bu bağlamda şirket lokomotif marka olarak "Bebeto"yu ön plana çıkarmaktadır.

Kervan Gıda, Polonya'da fabrikanın satın alınması ve bünyeye katılmasıyla aynı zamanda Akhisarda'ki büyümeyle birlikte üretim alanını 70.000 m2'den 2021 yılında 110.000 m2'ye yükseltmiştir. Satın alım işlemi ile birlikte Kervan Gıda'nın 72.300 ton olan üretim kapasitesi yaklaşık %52 oranında artarak 110.000 ton seviyesine ulaşmıştır. 85 ülkeye ihracat gerçekleştiren şirketin yurtdışı satışlarının %50'si kendi satış şirketleri olan İngiltere, Almanya, Rusya ve ABD'ye yöneliktir. Suudi Arabistan ile düzelen siyasi ilişkilerden kaynaklı olarak Suudi Arabistan'a yönelik ilk sevkiyatlar gündemde. Önemli bir Pazar kazanımı dolayısıyla karlılıkların olumlu anlamda etkilenmesi planlanmaktadır.

Şirket, Polonya'nın önde gelen yumuşak şeker üreticilerinden ZPC Otmuchów ve iştiraki PWC Odra Kervan Gıda bünyesine katmıştır. Polonya'daki kapasite kullanım oranlarındaki artış ile birlikte şirket, karlılık beklentilerinde ivme beklemektedir. Şirketin güncel kapasite oranı tonaj bazında 117.900 ton/yıl; adet bazında ise 83,2 milyon adet/yıl şeklindedir.

Polonya'nın satın alınmasıyla birlikte şirketin yeni alanlara yönelme fırsatı bulunmaktadır. Polonya'daki fabrikanın 600'den fazla çalışanı ve 4 tane üretim tesisi bulunmaktadır. Polonya'daki tesisler 3 farklı lokasyondan oluşuyor. (Nysa, Brzeg, Otmuchow) Bu bağlamda Polonya'nın getirmiş olduğu bazı yükler bulunmaktadır. Şirket bu bağlamda önlem amaçlı Brzeg fabrikasını kapatıp buradaki faaliyetlerini yıl sonuna kadar Nysa'ya taşımayı planlamaktadır. Bar ve Helva hatları Nysa lokasyonunda konsolide edilecek böylece üretim iki lokasyonda devam edecektir. Bu stratejik adımın şirkete operasyonel anlamda verimlilik artışı sağlayacağı düşünülmektedir.

Şirket 2022 yılını yatırımlarda "zirve yılı" olarak adlandırmaktadır. 2022 yılında Şirket DOPA (4 milyon EUR), Akhisar'da Yeni Fabrika Binası Yapımı ve Taşınma (10 milyon EUR), Akhisar'a 7. Licorice Hattının Kurulması (2 milyon EUR), Akhisar'a Güneş Enerjisi Yatırımları (2.5 milyon EUR), Akhisar'da Arıtma Tesisi Kurulması (1.2 milyon EUR) ve Polonya'da Yeni Jelly ve Licorice Hattı (10 milyon EUR) ile toplamda 30 milyon Euro'luk yatırım planlamaktadır. Şirketin hedefi, yıl sonunda tüm üretimi Akhisar'a taşımaktır. Şirket 2025 yılına kadar çok büyük bir yatırım planlamamaktadır.

Polonya'da Yeni Jelly yıl sonuna doğru ve Licorice hattının ise Ekim ayında hayata geçirilmesi planlanmaktadır. Bu sayede kapasite kullanım oranında artış ile beraber operasyonel verimlilik ve karlılık oranlarında artış hedeflenmektedir.
Polonya'daki üretim sonucu 35 ülkeye ihracat gerçekleştirilmektedir. 2022'de bu bu sayının 50'ye çıkma hedefi var.

Şirketin 2022 stratejik önceliklerine bakıldığında, Kervan Gıda tarafında taşınma ve verimlilik artışı, DOPA kapsamında verimli ve katma değerli büyüme sağlama, markalı ürün satışı teşviki ve sürdürülebilirlik yatırımları ön plana çıkmaktadır. Polonya tarafında ise fabrikaların konsolide edilmesi, karsız kategorilerden çıkılması, Polonya'da bebeto lansmanı ön plana çıkmaktadır. Uçantay tarafında ihracat oranını %70'e çıkarmak, kapasite kullanım oranını artırmak ve ithal girdi payını azaltmak önceliklendirilmektedir.

2022/1Ç'de 1 milyar TL satış hasılatı elde eden şirket 2022/1Ç'de ana ortaklığa ait 64 milyon TL net dönem karı elde etmiştir. 2021 ve 2022 yıllarında hammadde fiyatlarındaki döviz bazlı olağandışı artışlar, enerji maliyetlerindeki ve navlun fiyatlarındaki yükselişler ile 2022/1Ç'de brüt kar marjı %27 olarak gerçekleşmiştir. Net kar marjı ise 2022/1Ç'de Polonya'da satın alınan şirketin net zarar etmesi, Polonya'da alınan şirketin yeniden değerleme sonrası yüksek amortisman gideri oluşturması ve Türkiye tarafında döviz açık pozisyonundan dolayı 4. çeyrekte kur farkı zararının önemli ölçüde artması ile %8,8'den %6,4'e düşmüştür. Şirketin FAVÖK marjında 2021 yılında -8,1 puanlık düşüş gözlemlenmiş olup %22,4'den %14,3'e gerilemiştir. FAVÖK'ün düşmesinin sebebi Polonya'daki satın alımı ve hammadde fiyatlarındaki artış görülmektedir.

Şirketin 2022/1Ç itibarıyla 65,3 milyon Dolar net borcu bulunmakla beraber aynı dönemde Net Borç/FAVÖK oranı %2,72'den %2,79'a yükselmiştir. İstanbul'da yer alan fabrikanın taşınmasıyla bazı sabit yatırım mallarının elden çıkartılmasıyla elde edilen gelirle birlikte borçluluk oranında azalma beklenmektedir. Türkiyedeki faaliyetlerde %10-17 gibi bir FAVÖK marjı söz konusuyken fabrikaların birleşmesi sonrası FAVÖK'TE artış beklenmektedir.

Şirketin 2022 yılı beklentilerine baktığımızda , 2021 yılı cirosu 1,8 milyar TL olarak gerçekleşmişken 2022 yılı konsolid ciro beklentisi %150 'den %artışla 4,5 milyar TL şeklindedir. 2021 yılı konsolide EBITDA 14,3% marj ile 264 milyon TL iken 2022 yılı konsolide EBITDA beklentimiz %14,0 marj ile 630 milyon TL şeklindedir.


 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş