ABD verileri, TL ve Çin (AK Yatırım)

ABD konut fiyatlarında son 3 yılın en hızlı artışının görülmesi ve kişisel harcamalarda Nisan ayında %0,4'lük artış Atlanta Fed'in ABD 2.çeyrek büyüme tahminini %3,8'lere yükseltmesine neden olurken (birinci çeyrek %1,2'de kalmıştı) Fed'in favori enflasyon göstergesinin Nisan ayında halen yıllık %2'nin altında kalması (Core PCE %1,5'e geriledi) ABD 10 yıllık faiz oranlarının tahminlerimiz doğrultusunda %2,2'ye gerilemesine yol açtı. Getiri eğrisi yataylaştı. Piyasalar Fed'e inanmamayı sürdürse de Fed Guvernörü Brainard'ın (Güvercin-oy kullanıyor) açıklamaları 14 Haziran'da faiz artırılmasını destekliyor. Son dönemde azalan tüketici güveni ve düşük enflasyonist baskıya rağmen Fed'in Haziran ayında faiz artırmasını, ancak üyelerin yılın geri kalanı için 1 faiz artırımı (Haziran hariç) tahminlerini korumalarını bekliyoruz. Bu senaryo dolar nötr, gelişen ülke hisse senetleri pozitif konjonktürün devamı için yeterli olabilir. Tabi bu beklentinin geçerli kalması için Cuma günü yayımlanacak tarım dışı istihdam ve ücret enflasyonunun gelişimi önemli olacak.
TL, gelişen ülke grubu para birimlerinin politik riskine aldırış etmiyor ve tahminlerimiz doğrultusunda dolar karşısında güçlenmeye devam ediyor... Gelişmekte olan ülkelere bakıldığında Meksika'da bu hafta yapılacak eyalet seçimlerinde muhalefet partisinin kazanma olasılığının artması peso'da satışlara yol açarken, Güney Afrika'da piyasaların benimsemediği Başkan Zuma'nın görevde kalması rand'da değer kaybının devamına neden oluyor. Gelişen ülkelerde görülen politik riskin TL tarafında fiyatlanmadığını ve TL'nin sıkı para politikası ve düşen ABD faizleri eşliğinde güçlü kalmaya devam edebileceğini öngörüyoruz.
Çin "gölge bankacılık" kredilerinde yavaşlama BIST100'ün de içinde bulunduğu borsalar için zorlu bir 3.çeyreğe işaret ediyor... Çin'de 2016 yılında yüzde 20 büyüyerek 64,5 trilyon Renminbi'ye, diğer bir bakış açısıyla toplam bankacılık sistemi varlıklarının yüzde 30'una ulaşan gölge bankacılık sisteminin büyüme hızının 2017 yılının ilk çeyreğinde yavaşladığını görüyoruz. Burada bilanço dışı - yapılandırılmış borçlanma enstrümanları vasıtasıyla büyüyen ve regülasyonlara tabi olmayan "gölge bankacılık" sisteminin önüne geçmek isteyen Çin regülatörlerinin bu çabası bankaların ellerindeki tahvilleri satmasına ve faiz oranlarının yükselmesine neden oluyor. Buna ilaveten bankalar, bilanço dışında kalan bu varlıkları bilanço içerisine almak zorunda kalmaları durumunda, ilave sermaye ihtiyacı gerekliliğinin artabileceği endişesiyle uzun vadeli kredi kanallarını kesmiş durumdalar. Bugün açıklanan imalat ve hizmet PMI'larındaki yatay seyir de bu sürecin bir sonucu. Tüm bu gelişmeler bize yılın üçüncü çeyreğinde düşük Çin büyümesi, emtia fiyatlarında gevşeme ve gelişen ülke borsalarında satış olarak dönebilir.
Bugün...
Brezilya Merkez Bankası faiz kararı yayımlanıyor. 75-100 baz puan arası indirim bekleniyor. Son durumda politika faiz oranı %11,25, enflasyon %4,5 civarında.
12:00'da Euro bölgesi Mayıss ayı TÜFE verileri (öncü TÜFE, tahmin yıllık %1,5, çekirdek %1,0) yayımlanıyor. Euro/Dolar paritesi açısından yakından takip edilecek .
 15:00'da FOMC üyesi Kaplan (nötr-oy kullanıyor) konuşma yapıyor. 14 Haziran tarihli Fed toplantısı öncesinde yakından takip edilebilir.
Çin Mayıs ayı imalat PMI, Hindistan 1.çeyrek büyümesi, Türkiye dış ticaret açığı (Nisan),



AK Yatırım
www.akyatirim.com.tr

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uyguun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.