Günlük Piyasa Bülteni (Meksa Yatırım)

Haftanın ikinci işlem günü gerek veri trafiğinin yoğunlaşması gerekse ABD ve İngiltere piyasalarının tatilden dönmesi ile fiyatlamaların hareketlendiğini gözlemledik. Bu noktada küresel ölçekte hisse senedi endekslerinde satış baskısı oluşurken GOÜ para birimlerinde ise genel olarak değer kayıplarını gözlemledik. Yalnız TL’nin dün hafif de olsa pozitif ayrıştığını ve Dolar/TL paritesinin 3.54 seviyelerine kadar gerilediğini gördük. Paritede yaşanan gerilemede özellikle TCMB’nin dün gerçekleştirdiği 1.25 milyar dolarlık swap ihalesine 940 milyon dolarlık teklif gelmesi önemliydi. Küresel ölçekte ABD dolarının stabil durumunu devam ediyor. Bu sayede swap ihalesinde talep 26 Nisan tarihinden sonra ilk kez miktarın altına geriledi. Dün FOMC üyelerinden Robert Kaplan’ın yıl içerisinde iki faiz artırımının gerçekleşmesini beklediğini açıklaması da dolar üzerinde net bir etki oluşturmadı. Bunun en önemli nedeni ise piyasanın bu gelişmeyi fiyatlamasıydı. Ons altın fiyatlarında bir miktar geri çekilmeler kaydedilmesinin aynında petrol fiyatlarında ise OPEC kararı sonrası gerileme hareketlerinin devam ettiğini gözlemledik.

Dün açıklanan önem derecesi yüksek verileri de kısaca hatırlatalım

İlk olarak Almanya verilerine odaklandık. Nisan ayına ilişkin aylık ithalat fiyat endeksi %0.1 daralma kaydederken yıllık bazda %6.1 oranında artış kaydedildi. Açıklanan oranların piyasa beklentisinin altında kaldığını not edelim.

Almanya tarafında açıklanan en önemli data ise Mayıs ayına ilişkin TÜFE’di. Yıllık bazda %1.6 olan piyasa beklentisi yakalanamadı ve %1.5 oranında beklentilerin altında artış kaydedildi. Aylık bazda ise piyasa %0.1 oranında daralma beklerken açıklanan veri %0.2 oranında daralmayı işaret etti.

Almanya verilerinin ardında gözler ABD’de açıklanacak datalara çevrildi. İlk olarak PCE verilerini takip ettik. Bilindiği üzere FED’in enflasyonist baskısı ölçerken kullandığı veri çekirdek PCE… Verileri incelediğimizde aylık bazda %0.1 artış yönünde olan piyasa beklentileerinin üzerinde %0.2 oranında açıklandığını gördük. Yalnız yıllık bazda çekirdek PCE verisi ile birlikte kişisel gelir ve kişisel giderler verileri piyasa beklentilerine paralel gerçekleşti. Bu sayede ABD dolarına yönelik fiyatlamalarda volatilite oluşmadı.

ABD’de açıklanan bir diğer önemli veri de Conference Board tüketici güveniydi. Piyasa beklentisi 119.0 olmasına karşılık verinin 117.9 ile beklentilerin altında kaldığını gördük.

Yeni günde hangi gelişmelere odaklanacağız?

Sabahın ilk ışıklarından önce Çin tarafında imalat PMI verisi açılandı. Mayıs ayına ilişkin imalat PMI datası 51.2 ile 51.0 olan beklentilerin üzerinde açıklandı ve son dönemde Çin’de açıklanan olumsuz veri akışına yönelik bozulan görünümü bir miktar toparladı.

Almanya’da perakende satışlar ve işsizlik oranı verilerinin aynında Euro Bölgesi TÜFE verisi de bir hayli önemli olacak. Euro Bölgesi TÜFE verilerine yönelik yıllık bazda beklenti manşet datada %1.5 artış iken çekirdek bazda ise %1.0 oranında artış yönünnde.

Kanada’da açıklanacak büyüme verileri ise CAD bazlı paritelerde hareketliliğe neden olabilir. Aylık bazda %0.2 ve çeyreklik bazda ise %3.6 oranında büyüme bekleniyor.

ABD’de askıdaki konut satışları verisi açıklanıyor. Beklenti %0.3 oranında artış yönünde.

EUR/USD Analizi

Paritenin dün 1.1150 desteğinin aşağısını test etmesine karşılık bu seviyelerde kalıcılık sağlayamaması sonrası yeniden 1.1150 seviyesinin üzerinde fiyatlandığını görüyoruz. Bu sayede 1.1200 direncinin test edildiği ve 1.1200 - 1.1150 bölgesinde fiyatlamaların sürdüğünüz izlemekteyiz. Yükselişin devamı adına 1.1250 seviyesinin önemli olduğunu not edelim. Bu seviyenin aşılabilmesi durumunda paritede 1.1300 ve 1.1370 seviyeleri potaya girebilir. Bunun yanında 1.1150 desteğinin altında kalıcılığın sağlanması ise 1.1080 ve 1.1030 desteklerini takip edeceğiz.

Ons Altın Analizi

Fiyatların 1265 desteğinin üzerinde kalıcılık sağlayamadığını ve satış baskısının oluştuğunu gözlemlemekteyiz. Bu sayede 1260 desteğine kaadar gerilemenin yaşandığını görüyoruz. Fakat gün içerisinde gevşemenin devamı ile birlikte 1255 seviyesinin çok daha önemli olduğunu not edelim. Şayet bu destek seviyesi kırılabilirse 1245 desteğine kadar geri çekilme yaşanabilir. Sarı metalde yukarı yönde hareketler adına ise 1265 ve 1270 dirençleri takip edilecektir.

USD/TRY Analizi

3.5700 desteğinin kırılması sonucu gerileme hareketlerinin hız kazandığını ve kısa vadede yükselen trend desteği konumunda bulunan 3.5530 seviyesinin de altında fiyatlamaların oluştuğunu görüyoruz. Bu seviyenin altında kalıcılık sağlanabildiği sürece paritede aşağı yönde fiyatlamalar devam edebilir. Bu durumda 3.5360 ve 3.5200 desteklerini izlemeye alacağız. Bunun yanında 3.5560 üzeri fiyatlamaların yeniden oluşması durumunda ise 3.5700 - 3.5850 bölgesini takibi sürdüreceğiz. Özellikle 3.5850 üzeri fiyatlamalarda 3.6000 direnci ön plana çıkacaktır.

GBP/USD Analizi

Paritenin 1.2850 direncinin üzerini test etse de bu seviyelerde kalıcılığın henüz oluşammadığını görüyoruz. Yukarı yönde fiyatlamaların devamı adına bu direnç seviyesini yakından takip etmeye devam ediyoruz. Şayet gün içerisinde bu direnç seviyesinin aşılabilmesi durumunda paritenin ilk olarak 1.2950 ve ardından 1.2950 dirençlerine doğru hareketlenebileceğini düşünmekteyiz. Buna karşılık 1.2850 direncinin aşılamaması durumunda ise 1.2770 desteğine doğru yeni bir gevşeme oluşabilir. Özellikle bu destek seviyesinin kırılması ile paritede 1.2690 - 1.2620 ve 1.2580 desteklerini izlemeye başlayacağız.

USD/JPY Analizi

110.80 desteğinin aşağısı test edilse de kalıcılığın sağlanamaması paritenin yeniden 111.20 direncine tak hareketinde bulunmasını sağladı. Bu noktada 111.20 ve 111.50 seviyelerini ise yükseliş hareketleri adına izlemekteyiz. Özellikle 111.50 üzeri fiyatlamalarda paritede 112.10 ve 112.80 dirençlerinin hedef konumuna yerleşebileceğini not edelim. Bunun yanında 110.80 desteğinin altında kalıcılıkların da gerileme hareketlerinin devamı adına önemli olduğunu düşünüyooruz. Bu destek seviyesinin kırılmasını sağlayacak gerileme hareketlerinin oluşması durumunda 110.50 ve 110.20 desteklerinin hedef seviyeler olarak takip edilmeye başlanabileceğini.

Ham Petrol Analizi

50.00 direncinin aşılamaması bir miktar satış baskısının oluşmasını sağlamakta. Bu durumda yaşanan gerilemenin gün içinde devam etmesi durumunda 48.90 - 48.30 ve 47.70 destekleri kısa vadede hedef konumuna yerleşebilir. Buna karşılık yukarı yönde fiyatlamaların devamı adına ise 50.00 direnci önemini korumakta. 50.00 direncinin kırılabilmesi ile emtiada ilk olarak 50.80 ve arkasından 52.00 dirençlerine doğru atakların ivme kazanma olasılığını yüksek görmekteyiz.

 Meksa Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 meksa.com.tr
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş