10 Kişiden 5'i STK'lara Güvenirken 4'ü Güvenmiyor-Barem

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Toplum yararına çalışan kuruluşlara güvenin, doğal olarak çok yüksek olması beklenirken, dünya genelinde yüzde 37, Türkiye’de ise yüzde 38 oranında önemli bir kesim Sivil Toplum Kuruluşlarına güvenmediğini söylüyor. Barem ve WIN International tarafından gerçekleştirilen araştırma, STK’ların maddi olarak desteklenmeyi ve gönüllü çalışmayı etkilediği için toplumdaki algılarına özen göstermeleri gerektiğine işaret ediyor.

Barem, global ortağı WIN Group ile birlikte 40 ülkede 30 bine yakın kişiyle, insanların Sivil Toplum hakkındaki görüşlerini keşfetmek üzere bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırma kapsamında görüşülen kişilere, STK’lara ne kadar güvendiklerinin yanı sıra son 12 ayda gönüllü çalışma ve bağış yapıp yapmadıkları da soruldu.

Türkiye’de STK’lara güvenmeyenlerin oranı yüzde 38
Dünya genelinde yüzde 55, Türkiye’de ise yüzde 59 oranında kişi kar amacı gütmeyen ve devlete bağlı olmayan Sivil Toplum Kuruluşlarına ‘tamamen güvendiğini’ veya ‘güvendiğini’ söylüyor. STK’lara tamamen güvenenlerin oranı dünyada yüzde 10 iken bu oran Türkiye’de yüzde 8’ler seviyesinde. ‘STK’lara hiç güvenmeyenlerin’ oranı dünyada yüzde 11, Türkiye’de ise yüzde 14. ‘Pek güvenmem’ diyenlerin oranı ise dünyada yüzde 26 iken Türkiye’de yüzde 24 olarak görülüyor.

Gönüllü çalışan oranı tüm dünyada azaldı
Araştırmaya göre, yaklaşık dört kişiden biri geçtiğimiz yıl zamanının bir kısmını herhangi bir gelir beklemeden STK’ya adadığını söylüyor. Zamanını STK’ya adayanların oranı dünyada yüzde 24 iken Türkiye’de yüzde 28. Bu oran geçen yıl dünyada ve Türkiye’de yüzde 29 idi.
Türkiye’de gençlerde gönüllülük oranı yüzde 37, öğrencilerde yüzde 50, yüksek eğitimli kişilerde yüzde 41 ve yüksek gelire sahip kişilerde ise yüzde 45 olarak görülüyor. Dünya geneline bakıldığı zaman bu oranların; gençlerde yüzde 27, öğrencilerde yüzde 50, üniversite mezunlarında yüzde 29 ve daha yüksek eğitimli kişilerde ise yüzde 39 olduğu ifade ediliyor.

Türkiye’nin bağışta önceliği fakir ülkeler ve çocuk yardımları
Son 12 ayda Sivil Toplum Kuruluşlarına bağışta bulunanların oranının STK’nın çalıştığı alanına göre farklılık gösterdiğini belirten Barem Genel Müdürü Sencer Binyıldız, “Gerçekleştirdiğimiz araştırmaya göre, dünya genelinde fakir ülkelerin gelişimini destekleyenlerin ve çocuklara yardım alanında çalışan STK’lara bağış yaptıklarını söyleyenlerin oranı yüzde 24 iken, bu oran Türkiye’de yüzde 28 seviyesinde. Çevre ile ilgili konularda çalışma yapan STK’lara (sular, kirlilik, plastik atıklar, hayvanlar) dünya genelinde yüzde 23, Türkiye’de ise yüzde 24 oranında destek veriliyor. Bilimsel ve Tıbbi Araştırma alanında çalışan STK’lara bağış yaptığını söyleyenlerin oranı ise dünya genelinde yüzde 16, Türkiye’de ise yüzde 18 olarak görülüyor. Günümüzde STK’ların toplum yararına olan faaliyetlerini artırarak sürdürmeleri için toplumun desteğine ihtiyaçları var. Kendilerini ve yaptıkları işleri tanıtmaları, kendilerine güvenen insan sayısını artırmaları, gönüllü ve bağışçı sayıları ile birlikte topluma katkılarını da artıracaktır” dedi.



Diğer Haberler
SAĞLIK BAKANI KOCA: ÜLKEMİZDE KORONAVİRÜS HASTALIĞINA RASTLANMAMIŞTIR - BLOOMBERGH HT
AB/BARNİER : AB-İNGİLTERE TİCARET MÜZAKERELERİNE PAZARTESİ ÖĞLEDEN SONRA BAŞLAYACAĞIZ
GLOBAL HAM ÇELİK ÜRETİMİ OCAK'TA YILLIK %2.1 ARTIŞLA 154.4 MLN TON -WORLDSTEEL
POMPEO: 'İRAN'IN CORONA VİRÜSÜ SALGINIYLA İLGİLİ ÇOK ÖNEMLİ BİLGİLERİ SAKLAMIŞ OLABİLECEĞİNDEN DERİN KAYGI DUYUYORUZ-VOA
BİST 100 ENDEKSİ BUGÜN % 0,37 GERİLEDİ (114364), TOPLAM GÜNLÜK İŞLEM HACMİ 18 MİLYAR 771 MİLYON TL OLDU
POMPEO: 'İDLİB KONUSUNDA BİRLİKTE NELER YAPABİLECEĞİMİZİ GÖRMEK İÇİN TÜRKİYE'YLE ÇALIŞIYORUZ-VOA
İSVİÇRE SAĞLIK BAKANLIĞI, ÜLKEDEKİ İLK CORONAVIRUS VAKASININ GÖRÜNDÜĞÜNÜ TEYİT ETTİ
ABD'DE RİCHMOND FED HİZMET SEKTÖRÜ GELİRLERİ ENDEKSİ ŞUBAT'TA:26 (ÖNCEKİ:10)
ABD'DE RİCHMOND FED YÜKLEMELER ENDEKSİ ŞUBAT'TA:1 (ÖNCEKİ:29)
ABD'DE RİCHMOND FED İMALAT ENDEKSİ ŞUBAT'TA: -2 (ÖNCEKİ:29)
ABD'DE TÜKETİCİ BEKLENTİ ENDEKSİ ŞUBAT'TA: 107.8
Facebookta Paylaş