Zeybekci:“Müteahhitlik sektörü en önemli çıpalarımızdan biri”

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Ekonomi yönetimi olarak ihracata dayalı bir büyüme hedeflediklerini vurgulayan Bakan Zeybekci, “En önemli çıpalarımızdan biri de müteahhitlik sektörüdür” dedi. TMB üyelerine seslenen Zeybekci, “Şurada bir fırsat var, dediğinizde, her zaman olduğu gibi hiçbir engel tanımaksızın, sizinle beraber oraya, hiç de yüksünmeden gelirim” diye konuştu.
Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde yıl sonu hedefini 15 milyar Dolar olarak açıklayan Zeybekci, Rusya’dan olumlu işaretler geldiğini ve 4-5 yeni proje alındığını, Kuveyt’te 5 yılda yapılması planlanan 150 milyar tutarında 153 mega projeden Türk müteahhitlerin de önemli pay alabileceğini ve Katar’da kısa vadede önemli fırsatlar olduğunu kaydetti. Zeybekci, Türk müteahhitlerin Libya’da kalan teminat mektupları için özel bir ekip oluşturacağını da duyurdu.
TMB Başkanı Yenigün, “Tüm iş dünyasında egemen olan beklenti, gerilimi azaltacak, normalleşmeyi sağlayacak bir iklimin oluşturulması; sıranın artık ekonomiye gelmesi” diye konuştu.


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Gündem Toplantısı’nın konuğu oldu. İnşaat sektörü temsilcilerinin yanı sıra bürokratlar, sivil toplum kuruluşları ve medyanın katılımıyla Ankara Sheraton Hotel’de düzenlenen toplantıya ev sahipliği yapan TMB Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yenigün açılış konuşmasında sektördeki son durumu ve beklentileri açıkladı.

Küresel ekonomik öngörülerde görece iyileşmeye karşın jeopolitik risklerin büyük oranda arttığını belirten Yenigün, “Tüm iş dünyasında egemen olan beklenti, gerilimi azaltacak, normalleşmeyi sağlayacak bir iklimin oluşturulması; sıranın artık ekonomiye gelmesi” dedi.
Türkiye ekonomisine ilişkin öngörülebilirliği yeniden güçlendirecek, yatırım ortamını iyileştirecek, uzun vadeli yabancı yatırım potansiyeline ivme kazandıracak bütüncül yeni bir hikayenin oluşturulmasının önem taşıdığını vurgulayan Yenigün özetle şunları söyledi:

YILLIK PROJE TUTARIMIZ DÜÜŞTÜ: “Genel konjonktürden ve özellikle ana pazarlardaki gelişmelerden en ağır etkilenen yurtdışı müteahhitlik sektöründe, yıllık yeni proje tutarımız 25-30 milyar Dolar bandından 2016 yılında 12.8 milyar Dolara indi. 2017 yılının ilk yarısı itibariyle bu rakam 5.1 milyar Dolar."
KÖRFEZ’DEKİ POTANSİYEL KAYIP ÇOK OLUMSUZ ETKİLER: “Toplam pazar büyüklüğünün yüzde 35'ni oluşturan Libya, Irak ve Rusya Federasyonu'ndan sonra bir de pazar büyüklüğünün yüzde 15'ten fazlasını oluşturan Körfez bölgesinden kaynaklanacak potansiyel kayıplar, sektör açısından çok daha olumsuz bir etki yaratabilir.”
FON DESTEĞİ ÖNEMLİ: “Artık, finansman götürmeden yurtdışında büyük projeleri üstlenmek mümkün değil. Alternatif pazar arayışımızda, fon desteği ve farklı finansman enstrümanlarının hayata geçirilmesi önem taşıyor.”
BÜROKRASİDE TIKANIKLIK YAŞANMAMALI: “Eximbank'ın sermayesinin arttırılması, orta ve uzun vadeli kredilere odaklanılması, üzerinde çalışılan emtia bazlı kredi, ihracata bağlı olmayan kredi, baaşka finans kuruluşlarının kredilerine garanti vermek gibi yeni seçenekler ve proje kredi desteğinin arttırılması; yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde fonlama olanaklarının artması bağlamında son derece olumludur. Ancak bu teşviklerin bürokrasi engeline takılmadan ve finans engeline takılmadan etkin bir şekilde ve hızla uygulanması büyük ihtiyaçtır.”
TMB Başkanı Yenigün, konuşmasını Bakan Zeybekci’ye yönlendirdiği 3 soruyla tamamladı:
1. Bizi çok endişelendiren Katar ve Körfez ülkeleri kriziyle ilgili olarak seyahat dönüşü sizin gözlem ve izlenimleriniz nasıl?
2. Teşvik mekanizmalarındaki uygulamaya yönelik endişelerimiz ışığında, değerlendirmelerinizi alabilir miyiz?
3. İnşaat sektörünün çatı kuruluşu olarak bize tavsiyeleriniz nelerdir? Geleceğe nasıl hazırlanmamızı öneriyorsunuz?


Bakan Zeybekci: “Müteahhitlik sektörü en önemli çıpalarımızdan biri”
Daha sonra kürsüye çıkan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Beslenme arenası” olarak nitelendirdiği Türkiye Müteahhitler Birliği üyeleriiyle bir araya geldiği toplantıda sektörün geleceğine dair güçlü mesajlar verdi.

Zeybekci, “2016’dan kalan, 2017 yılının ilk yarısındaki o paslı, tortulu, ekşi-tatlı olan dönemin geçtiğine inanıyorum. 2017 ilk yarısındaki performansımız şu anda 6 milyar dolar. İnşallah yıl sonu itibarıyla bu hedefi 15 milyar dolar olarak koyuyoruz” dedi.
Ekonomi yönetimi olarak sürdürülebilir ve öngörülebilir şeklide ihracata dayalı bir büyüme hedeflediklerini vurgulayan Bakan Zeybekci, “Bizim en önemli çıpalarımızdan biri de inşaat sektörü müteahhitlik sektörüdür. Yurtdışındaki en önemli ihracat kalemi müteahhitlik sektörüdür” diye konuştu.

Türk müteahhitlerinin dünyanın her yerinde bugüne kadar 9 binin üzerinde, yaklaşık 350 milyar dolarlık proje ürettiklerini ve dünyada 2 numara olduklarına dikkat çeken Zeybekci şöyle konuştu: “Artık yeni şeyler söylemek lazım. Gidip bir yerde demiryolunu yapıp, hastane, otoyol, stadyum yapıp, okulları yapıp çekip gelmek değil… Artık çok da fazla olmayan rakipleerimiz paket halinde çalışıyor. Biz de aynı paketi yapmamız lazım. İhtiyacı yaratmamız lazım. Örneğin Afrika pazarı inanılmaz bir potansiyel. İhtiyaçlarının ne olduğunun farkında değiller. Artık bizim oralara, paketle, teknolojiyle, ihtiyacı yaratarak, finans çözümlerini yaparak gitmemiz lazım. Sonrasında da yaptığımız bu projeleri işletmemiz lazım. Türkiye olarak bu konuda son derece başarılıyız. Dünyada bir yerde kullanılamayan, bir şekilde entegre edilemeyen bir para var, bir yerde ihtiyaç var, bizde de teknoloji, bilgi birikimi ve hakikaten çok güçlü esnek bir kabiliyet var. Bizim parayla ihtiyacı buluşturmamız lazım. Bunları söylerken size öneriler anlamında söylemiyorum. Zinhar. Beraber yapmamız lazım diye söylüyorum.”
Ekonomi Bakanı Zeybekci sektörle ilgili konularda özetle şunları söyledi:

KATAR’I BİRLİKTE TAKİP EDECEĞİZ: Katar’la çok önemli bir kardeşlik kazandık. Diğerlerinin kardeşliği de bizim için son derece değerlidir ve vazgeçilmezdir. Biliyorsunuz Katar’ın bu dönemde ççok önemli yatırımları var. 2022 Dünya Kupası’na yetişecek işleri var. Onları tek tek takip ediyoruz. Sizinle beraber takip edeceğiz.
İŞ BİTİRME BELGELERİNİ HALLETTİK: Yurtdışında iş yapan müteahhitlerimizin iş bitirme belgelerinin yurtiçinde geçerli olması konusunu hallettik. Bakanlık olarak bu görevi üstlendik ve bununla ilgili 11 milyar Dolarlık 150 projeye iş bitirme belgesi verdik.
FIRSAT OLAN HER YERE HİÇ YÜKSÜNMEDEN SİZİNLE GELİRİM: Bakın ben sizin işinizi takip edemem. Bunda bir net anlaşalım. Ama siz, “Şurada bir fırsat var” dediğinizde, her zaman olduğu gibi hiçbir engel tanımaksızın, sizinle beraber oraya, hiç de yüksünmeden oraya gelirim. Bir zamanlar öyleydi. Ne demek canım bir bakan, koskoca büyükelçi işadamının işini takip eder mi. Afedersin başka ne iş yapar. Bunu takip etmeyecek de başka ne yapacak. Ülkenin menfaati bunu gerektiriyor. Nerede, ne işiniz varsa sizinle beraber oraya gider, o işi aynı sizin menfaatiniz ve bakış açınızla takip ederiz. Bunları takip etmek ssizin, uygun hale getirip hedefi gösterdiğiniz zaman inşallah o dokunuşları mutlaka yapacağız.
LİBYA İÇİN EKİP KURACAĞIZ: “Libya teminat mektuplarıyla ilgili bir ekip kuracağız. Nerde ne olması gerekiyorsa peşine koşturacağız.”
RUSYA’DAN OLUMLU İŞARETLER GELMEYE BAŞLADI: Rusya çok büyük bir Pazar. 2030-2050’lerin mutlaka ve mutlaka süper gücü olacaktır. Müteahhitlik sektörümüzün Rusya’yla ortalama yıllık 6 milyar dolardır. Geçen sene sıfır çektik. Şimdi olumlu işaretler gelmeye başladı. 4-5 proje geldi.
KUVEYT’TE 150 MİLYAR DOLARLIK İŞ VAR: Kuveyt önemli. 5 yıllık kalkınma planı çerçevesinde 523 mega proje toplam değeri 150 milyar dolar.
MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİNE ÇÖZÜM ÜRETMEYE HAZIRIZ: Müşavirlik hizmetleri konusunda yurtdışında girdiği ihalede, projenin toplamının yüzde 7’sini nakdi destek olarak ona veriyoruz. Bunun dışında da ihtiyaç halinde Ekonomi Bakanlığı olarak çözüm üretmeye hazırız.
YURTDIŞI İSTİHDAM SORUNUNU ÇALIŞACAĞIZ: Yurtdışındaki istihdamla ilgili talebinizde yüzde 1000 haklısınız. İnşallah bu dönemde bunu mutlaka çalışacağız.



Diğer Haberler
ONS : İNGİLTERE'DE HZMET SEKTÖRÜ 2. ÇEYREKTE AĞIRLIĞINI KOYDU
GÜRCİSTAN MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ DEĞİŞTİRMEDİ (ÖNCEKİ: 7.0%)
MOODY'S: ZAYIF GEÇEN 2015-16 DÖNEMİNDEN SONRA, RUSYA'DA HAVAYOLU VE TRENYOLU YOLCU RAKAMLARI BU YIL HAFİFÇE TOPARLANIYOR
BDDK/AKBEN: MEVDUAT FAİZİNİ BANKALAR İLE GÖRÜŞTÜK,YATIRIMCILAR AÇISINDAN YÜKSEK FAİZ İYİ DEĞİL -BLOOMBERG HT
Merkez Bankası'nca açıklanan rezerv verilerine göre bugün piyasa 70872,2 milyon TL ekside
Facebookta Paylaş