Yurtdışı Piyasa Bülteni (Noor Capital)

Ekonomik Resesyon Fiyatlaması Geride Kalıyor?
 
Avrupa Merkez Bankası (ECB) mevduat faiz oranlarında 0.10 baz puanlık indirime gitti ve aylık 20 milyar Euro ile varlık alımlarına yeniden başladı.
Mario Draghi'in açıklamalarında öne çıkan önümüzdeki dönemde mali politikalara ağırlık verilmesi gerektiğiydi. Bu durum piyasalar tarafında ECB ekonomik koşullar daha kötüye gitmedikçe kolay para politikalarını araç olarak kullanmak istemiyor şeklinde yorumlandı.
Amerika tarafında Merkez Bankası Başkanı (FED) Powell önceki hafta ekonomide resesyon ihtimalinin olmadığını ve bankanın orta vadeli %2 hedefi için gerekeni yapacağını söyledi. Enflasyonda TÜFE yüzde 0.1 artış ile bu tarafta bir baskı olmadığını ifade ediyor. Öte yanda çekirdek enflasyonda yüzde 0.3 artış beklenti üzerindeydi.
Bir başka önemli konu ticaret savaşları;
Geçtiğimiz hafta ABD 15 Ekim itibari ile Çin mallarına uygulamayı planladığı 250 milyar dolarlık ek vergiyi erteledi. Çin soya fasulyesi ve domuz etinin de içinde olduğu 16 ürünü ithalat vergisi kapsamından çıkardı. Çin'de bozulan ekonomik koşullar, ABD'de 2020 Kasım ayında genel seçim ve küresel ekonomik resesyon endişesi her birlikte düşünüldüğünde Ekim ayında ara bir çözüm olabilir.
Hafta sonu Suudi Arabistan'ın petrol üretim tesislerine yapılan drone saldırısı ve artan jeopolitik riskler ile küresel piyasalar limitli olmakla beraber haftaya huzursuz fiyatlamalar ile başladı.
Buna rağmen Avrupa Merkez Bankası ardından FED'in de ekonomik koşulların alarm vermediği bir ortamda 25 baz puan sigorta faiz indirimi küresel risk iştahını artırıyor. Bu durum tahvil faiz oranlarında rekor düşük seviyelerden yükseliş ve güvenli liman olarak görülen altın ve Japon Yeninde satış baskısı olarak fiyatlandı.
 
  
 
Ortadoğu kaynaklı jeopolitik risklerin durulduğu bir ortamda Ekim ayı ticaret görüşmeleri belirsizliğine rağmen küresel piyasaların son iyimser fiyatlamadan vazgeçmek istemeyeceğini düşünüyoruz.
 
Yeni haftaya Çin tarafında bir dizi veri ile başlıyoruz.
Kırsal kesim dışı gerçekleşen sabit varlık alımları, Ağustos ayı sanayi üretimi ve perakende satışlar verisi açıklanacak. Öncesinde açıklanmış olan ve önemli görülen ekonomik verilere bakıldığında ekonomik büyümenin kan kaybettiği anlaşılıyor. Özellikle son olarak Amerika'nın 300 milyar dolarlık Çin ithalatına vergi getirmiş olması ülkede geniş tabanlı bir yavaşlama riski doğuruyor.
 
Çin İmalat Sanayi PMI Endeksi
 
 
 
Manşet PMI Ağustos ayında 49.7'den 49.5'e geriledi. 50 altında seyir yeni siparişler ve istihdamda daralma ile Çin ekonomisi yavaşlıyor.
İmalat dışı PMI endeksi 53.7'den 53.9'a yükselmiş olmakla beraber imalat sanayi endeksinde yükseliş olmadan ekonomik büyüme tarafında iyimserlik oluşmuyor.
Satın alma yöneticileri endeksi de, 50.8'den 50.5'e gerileyerek ekonominin yavaşladığını işaret ediyor. Aynı şekilde 50.0 seviyesine yakın seyir satın alma yöneticilerinin siparişlerinde artış olmadığını ifade ediyor.
 
Küçük ve Orta Boy İşletme Endeksi
 
 
 
Küçük ve orta boy Çin işletme aktivitesi Ağustos ayında bir önceki aya kıyasla iyileşme göstermiş. Standart Chartered Bank endeksine göre bir önceki ay 53.8 olan endeks iyileşen işletme faaliyetleri ile 54.5'e yükselmiş. Ancak kredi koşullarını gösteren alt endekse bakıldığında bankaların küçük ve orta boy işletmelere kredi vermekte fazla istekli olmadıklarını görüyoruz. Bu durum bu taraftaki iyileşmenin sürdürülebilir olmadığını düşündürüyor.
Sonuç olarak, ABD ile Çin ticaret konusuna Ekim ayında ara bir çözüm getirebilir beklentisi var. Küresel ekonomik resesyon fiyatlaması şimdilik geride kaldı. Ancak, Çin ekonomisi önemli ve bu taraftaki gelişmeler piyasalara yön vermeyi sürdürecek.



 Noor Capital Market Menkul Değerler A.Ş.
 noorcm.com.tr
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş