Yurtdışı Piyasa Bülteni (Noor Capital)

NoorCM Yurtdışı Piyasa Bülteni - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla
 
  Sayın Ugur Aydin
Aşağıda sizin için özel olarak hazırlanan ürün bültenini görüntülemektesiniz. Bu ürün ve piyasalar hakkındaki tüm sorularınızı piyasa uzmanlarımıza 24 saat boyunca iletebilir, destek alabilirsiniz. Yatırımlarınızda başarılar dileriz.
  
Çin ile ticaret müzakerelerinin geldiği nokta Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) ileriye dönük faiz politikasını etkileyebilir.
FED Nisan ayı toplantısında mevcut politika faizinde değişikliğe gitmedi. Büyüme ve istihdam tarafında güçlü enflasyonda zayıf seyir gözleniyor. 10 Mayıs’ta açıklanan Nisan ayı rakamlarında tüketici enflasyonu manşette yıllık %2,0 çekirdekte %2,1 artış gösterdi. Reel ücretlerin %1,3’ten %0,9’a gerilemiş olması da ufukta TÜFE baskısı olmadığını işaret ediyor. Kısaca, açıklanan üretici ve tüketici enflasyon rakamları mevcut ılımlı ekonomik politikanın değişmesini gerektirmiyor.
Bir diğer gelişme Amerika’nın 250 milyar dolarlık ürün için Çin’e uyguladığı vergiyi yüzde 10’dan 25’e çıkarmasının ithalat fiyat endeksini ve enflasyonu yukarı çekme ihtimali. Ticaret görüşmelerinin sonuçlanmayıp Amerika’nın zaman içerisinde 525 milyar dolarlık Çin ithalatına uygulanan vergiyi yüzde 25’e çıkardığı ve Çin’in Amerikan ürünlerine vergi dilimini yukarı çekerek karşılık verdiği ortam küresel ekonomi için tabloyu negatife çeviriyor.
Küreselleşmeden bahsediyorsak ilk çeyrekte yüzde 3,2 büyüyen Amerikan ekonomisi de yılın geri kalanında bu kırılganlıktan nasibini alacaktır. Tüketici ve işletme yatırımlarında düşüş ve daha düşük büyüme oranları FED’i enflasyon büyüme ikilemi içerisinde bırakabilir. Çin’e uygulanan ithalat vergisinin artırmanın büyüme negatif etkisi yüzde 0,2 ‘ye yakın olur beklentisi var. Yine de banka bir tercih yapmak zorunda kalırsa hedefin biraz üzerinde enflasyona müsaade edip büyüme performansı savunur beklentisi yaygın kanı diyebiliriz. Ancak, ticaret görüşmelerinin finansal piyasalarda yarattığı hayal kırıklığı azalan iş dünyası güveni beklenenin üzerinde olumsuz etki yaratabilir.
Ocak ayından bu yana Çin ile Amerika müzakere ediyor ve bir anlaşma çıkacak beklentisi ile artan risk alma eğilimi bugünlerde kırılganlık yaratıyor. Başkan Trump hisse senedi piyasalarının olumlu performansını ekonomi politikasında başarısının sonucu olarak görüyor. Bu durumda finansal piyasaların aşırı tepki verdiği senaryo ortamı yumuşatabilir. Deneme yanılma ve ilerleme metodu ile yapılan bu anlaşma süreci bakalım nereye gidiyor?
FED’in faiz artırım ihtimalinin fiyatlandığı vadeli piyasalarda ticaret müzakerelerinde gelinen nokta tabloda görülüyor. Geçtiğimiz haftaya kıyasla 2020 yılının ilk aylarında bankanın faiz indirimi ihtimali artmış görünüyor. Anlaşılan piyasalar ticaret anlaşması negatif etkiyi şimdiden fiyatlamaya başladı.
  
 
Çin ile ticaret görüşmelerinin seyri piyasalara FED'in faiz indirim ihtimalinde artış olarak yansıdı. Dolar Endeksine (DXY) yansımasına gelince fazla etkili olmadığını görüyoruz. Son iki senede ticaret savaşı endişesi ile azalan risk alma eğilimi Dolar Endeksi'ne alım yönlü talep yarattı. Bu kez son birkaç seans artı kapanış ardından öncesinde bir düzeltme eğiliminde olan DXY geri çekilme hareketini sürdürdü. Endeksteki geri çekilmenin sürmesi için Amerikan Doları karşısında diğer gelişmiş ülke ekonomilerinin performansı da önemli. Özellikle Avrupa ekonomisinin gelişimi bu anlamda önemli görülüyor.
Teknik olarak, 20 Mart-25 nisan yükselişinin yüzde 50 fibo desteği 97.05 endeks altında Doların zayıf seyri sürebilir. Ancak bu seviye altında bir denge arayışı teyit edilmeden döviz piyasası zayıf Dolar fiyatlaması için temkinli olacağa benziyor.
 
  
  


 Noor Capital Market Menkul Değerler A.Ş.
 noorcm.com.tr
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
FED/ROSENGREN : EĞER GHÜMRÜK TARİFELERİ UZUN BİR SÜRE İÇİN YÜKSEK OLMAYA GİDERSE, TİCARETİN KALIPLARINI BOZMAYA BAŞLAR
SOCİETE GENERALE: ABD'NİN ÇİN'E YÖNELİK SON TARİFELERİNİN ÇİN'İN GSYH'SINI % 0.5, ABD'NİN % 0.25, GLOBAL BÜYÜMEYİ % 0.15 AZALTMASI BEKLENİYOR
FED/CLARİDA: UZUN VADEDE ENFLASYON BEKLENTİLERİNİN % 2 ENFLASYON HEDEFİMİZLE TUTARLI SEVİYELERDE SABİT KALMASI ÖNEMLİ
FED/CLARİDA: ABD EKONOMİSİ, MAKSİMUM İSTİHDAM VE FİYAT İSTİKRARI HEDEFLERİMİZDE VEYA YAKININDA
KILIÇDAROĞLU: (YSK'NN SON RED KARARI) FARKLI BİR KARAR BEKLEMİYORDUK
YSK, CHP VE İYİ PARTİ'NİN İSTANBUL SEÇİMİNİN TÜMÜNÜN İPTAL İSTEMİNİ REDDETTİ.
YÜSKEK SEÇİM KURULU, CHP VE İYİ PARTİ'NİN İSTANBUL SEÇİMİYLE İLGİLİ İTİRAZINI GÖRÜŞMEYE BAŞLADI-HABER GLOBAL
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 6,0827 Satış: 6,0936 Euro Alış: 6,8324 Satış: 6,8447
Facebookta Paylaş