Enerji Raporu Yorumu (Noor Capital)

PETROL (NYMEX/BRENT)
WTI Petrol (NYMEX)
Enerji piyasaları üç hafta değer kaybından sonra OPEC liderliğinde üretim kısıtlaması ve ABD’nin İran ve Venezuella ambargoları arasında dengeli seyrediyor. Küresel stokların azalma eğilimi petrol fiyatlarında sert düşüşleri engellemiş görünüyor. Ayrıca, geçen hafta ABD Enerji Information Ajansı (EIA) stokların azaldığını açıkladı. İlave destek olarak EIA küresel talebin günde 1.4 milyon varil artmasını hesaplıyor
.
Trader’lar ambargo ile azalan İran ihracatının S.Arabistan tarafından karşılanacağını kabullenmiş görünüyorlar ve bu beklentilerin fiyatlara yansıdığı düşünülebilir. Dahası, olası İran probleminin en az üç ay sonra yüzeye çıkması bekleniyor. Diğer yanda, Haziran sonunda belli olacak OPEC üretim kısıtlama stratejisi için endişe etmek için henüz erken. Dolayısıyla, masada önemli bir konu olmadığından traderler ABD-Çin ticaret konularına odaklanıp tepki gösteriyorlar. Bilindiği gibi D.Trump 200 milyarlık ticaret vergisini %10’den %25’e yükseltti. Göründüğü kadarıyla tartışmalar devam edecek ama trader’lar Çin’in misilleme yapıp yapmayacağı konusunda tedirginler. Çin misillmeme yapacağını ifade etti ama bunu nasıl yapacağını açıklamadı. Bu konuda neler söylenebilir yada Çin’in D.Trump’a karşı piyasa silahları neler olabilir? Gümrük vergilerinin artırılması şeklinde kısasa kısas bir karşı atak beklenmiyor ama diğer opsiyonlarıda sorunsuz değil. Örneğin, Çin 1.1 trilyon dolarlık ABD hazine kağıtlarına sahip ve bunların bir kısmının elden çıkarılmasına gidebilir. 2015 yılında ABD borçlanma kağıtlarında satın alma faaliyetlerini azaltacağını açıkladığında 15.9 trilyonluk tahvil piyasalarında kaos oluşmuştu. Ama Çin’in bu miktarı yatıracak bir başka piyasası yok, ayrıca tahvil satışı fiyatını düşürecektir.
 
İkinci bir silah olarak ABD gümrük vergisinin Çin ekonomisine olumsuz etkisi Yuan’ın devalue edilmesi ile azaltılabilir ama burada da 2015 yılında olduğu gibi ülkeden para çıkışını hızlandırabilir. Geçen yıl Yuan devaluasyonuna tepki ile Trump yönetimininin gümrük vergisini yükselttiği de unutulmamalıdır.
 
Çin’in üçüncü ve en kolay yapabileceği ABD soya kompleks ithalatını kesmek olabilir. Dünyanın en büyük ithalatçısı olarak bu durum D.Trump’ı seçim öncesi çok zor duruma düşürecektir. Yuan devalüasyonu ya da Hazine kağıtlarının satılması yerine en kolay ve etkili olacak alternatif soya ithalatının azaltılması olarak görülüyor. Bu endişelerle soya vadeli fiyatları tarihi düşük seviyelerden işlem görüyor, sadece 10 Nisan’dan bu yana %11 değer kaybetti ve ABD’li üreticiler isyan eşiğinde.
 
Petrol piyasalarında analitik verilere bakıldığında; Commodity Futures Trading Commission (CFTC) raporuna göre, fonların ve rapor edilmeyen küçük spekülatörlerin net uzun pozisyonları geçen hafta 16640 kontrat azalarak 572000 kontrat’a geriledi.
 
Petrol fiyatının iki haftadır değer kaybetmesine rağmen ticaret konularında son Trump tweet’i ile oluşan gerginlik ve Ambargo endişeleri ile Brent petrolde önemli “backwardation” görülmeye başlandı. Ağustos vade brent petrolü Temmuz vade brent petrol fiyatına kıyasla 1.00 dolar iskonto ile işlem görüyor. Yani, spot piyasada arz endişeleri hala dominant faktör olarak görülüyor. Bu piyasa beklentileri ile uyuşmayan bir durum, zira geçen hafta satıcıların kontrolünde daha düşük seviyeler bekleniyordu. O nedenle hafta boyunca petrol fiyatlarında yatay bir seyir izlendi.
 
 
 
Teknik olarak, geçen hafta önemli bir gelişmenin masada olmaması iki yönlü ama dar bir aralıkta işlemleri beraberinde getirdi ve 61.00 dolar etrafında seyreden petrol fiyatı aşağı yada yukarı yönlü bir kırılma yapamadı. S&P500 endeksinin ciddi ralli yapması petrol fiyatını da yukarı çekecektir. WTI petrolü için 63.50 dolar seviyesi önemli bir direnç olarak devam ediyor. Geçen hafta bahsettiğim 60.50 dolar altında işlemler satıcıların kontrolündedir ve daha düşük seviyeler görülebilir.
 
   
 

 Noor Capital Market Menkul Değerler A.Ş.
 noorcm.com.tr
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
FED/CLARİDA: UZUN VADEDE ENFLASYON BEKLENTİLERİNİN % 2 ENFLASYON HEDEFİMİZLE TUTARLI SEVİYELERDE SABİT KALMASI ÖNEMLİ
FED/CLARİDA: ABD EKONOMİSİ, MAKSİMUM İSTİHDAM VE FİYAT İSTİKRARI HEDEFLERİMİZDE VEYA YAKININDA
KILIÇDAROĞLU: (YSK'NN SON RED KARARI) FARKLI BİR KARAR BEKLEMİYORDUK
YSK, CHP VE İYİ PARTİ'NİN İSTANBUL SEÇİMİNİN TÜMÜNÜN İPTAL İSTEMİNİ REDDETTİ.
YÜSKEK SEÇİM KURULU, CHP VE İYİ PARTİ'NİN İSTANBUL SEÇİMİYLE İLGİLİ İTİRAZINI GÖRÜŞMEYE BAŞLADI-HABER GLOBAL
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 6,0827 Satış: 6,0936 Euro Alış: 6,8324 Satış: 6,8447
Facebookta Paylaş