Jeopolitik Gelişmeler Risk İştahında Artışa Neden Olabilir
Ortadoğu’daki Jeopolitik Gelişmelerin Sürat Kaybetmesi Emtialarda Satış Baskısı Yaratabilir
Fed, Amerikan finansal sistemindeki mevcut duruma ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı Finansal İstikrar Raporu'nun nisan sayısını yayımladı. Rapora göre, enflasyon ve sıkı para politikası piyasa katılımcıları arasında belirgin riskler olmaya devam ediyor. Ayrıca Orta Doğu ve Ukrayna'daki jeopolitik gerilimler küresel ekonomi için risk oluşturuyor. Politika belirsizliği, ticaret politikası ve diğer dış politika konuları da raporda vurgulanmış vaziyette. Raporda jeopolitik gerilimlerin ekonomik aktiviteyi azaltabileceği ve enflasyon ile finansal piyasalardaki oynaklığı artırabileceği belirtiliyor.
ECB Başkanı Lagarde, Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası Bahar Toplantıları'nda yaptığı açıklamada küresel büyüme görünümünün iyileştiğini belirtti. Dezenflasyon sürecinin devam ettiğini ve büyüme beklentilerinin tarihi standartların altında kaldığını ifade etti. Jeopolitik gerilimlerin enflasyon ve büyüme üzerinde risk oluşturduğunu ancak risklerin genel olarak dengelendiğini vurguladı. Euro Bölgesi'nde dezenflasyon sürecinin devam etmesini beklediğini ve enflasyonun düşmesi öngören Lagarde, enflasyon görünümüne yönelik riskler arasında jeopolitik gerilimler, ücret artışı ve kar marjlarını vurguladı. ECB’nin enflasyon hedefine yaklaşması durumunda para politikasında gevşeme olabileceğini belirtti.
Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda, enflasyonun yükselmesi durumunda faiz oranlarını artırabileceklerini ve gelecekte tahvil alımlarını azaltabileceklerini belirtti. Enflasyonun hedefin biraz altında olması nedeniyle gevşek para politikasının devam etmesi gerektiğini vurgulayan başkan ayrıca BOJ'un politikasının daha esnek hale geldiğini ve faiz oranı hedefinin değişebileceğini ifade etti. Japon devlet tahvili alımlarının azaltılacağını ancak zamanlama ve kapsamının belirlenmediğini söyledi.
Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Galhau, Orta Doğu'daki gerginliğin Avrupa Merkez Bankası'nın Haziran ayında faiz oranlarını düşürmeye başlama planlarını etkilememesi gerektiğini söyledi. Villeroy, ECB'nin Haziran ayında faiz indirimine başlayacağı yönündeki görüşlerini yineleyerek, "Sürprizler dışında daha fazla beklemeye gerek yok. Bunu pragmatik bir hızda daha fazla kesinti takip etmeli" dedi.
ECB Yönetim Konseyi üyesi ve Estonya MB Başkanı Madis Muller, Avrupa Merkez Bankası'nın Haziran ayında muhtemel bir ilk adım atacağını ancak faiz indirimi konusunda acele etmemesi gerektiğini belirtti. Muller, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde hedefe geri dönmesi için beklemek gerektiğini ve jeopolitik gerilimler ile enerji fiyatlarındaki artışın enflasyon görünümüne yukarı yönlü riskler eklediğini vurguladı.
Çin, piyasa beklentilerine paralel olarak gösterge borç verme faiz oranlarını (LPR) değiştirmeyerek karar aldı. Bir yıllık kredi faiz oranı %3,45'te, beş yıllık LPR ise %3,95'te sabit kaldı. Bu karar, Çin'in ekonomik toparlanmaya yardımcı olmak için parasal teşvikleri serbest bırakma aciliyetini ortadan kaldırdı.
XAUUSD - Altın Teknik Analizi
Geçtiğimiz haftayı 2391 dolar seviyesinden kapatan Ons Altın haftanın ilk işlem gününde satıcılı bir seyir izliyor. Orta Doğu’da jeopolitik gerginliklerin azalmasına paralel olarak düşüş gösteren Ons Altında güvenli liman talebi gerileme gösteriyor. Öte taraftan ABD’den gelen verilerle birlikte faiz indirimi beklentilerinin düşmesi ve tahvillerin fiyatlanması Ons Altın tarafında takip edilmesi gereken gelişmeler olarak karşımıza çıkıyor. Teknik olarak bakıldığında aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda kısa vadede 2360 ve 2350 destek seviyeleri olarak izlenebilir. Olası toparlanma eğilimlerinin gündeme gelmesi durumunda ise 2380 ve 2390 direnç seviyeleri olarak takip edilebilir.
Dirençler : 2380 / 2390 / 2400
Destekler : 2360 / 2350 / 2330
XAGUSD Teknik Analizi
Son günlerde Ons Altın ile korelasyon halinde hareket eden Ons Gümüş haftanın ilk işlem gününde de bu korelasyonu devam ettiriyor. Ons Altın’a benzer şekilde sabah saatlerinde satıcılı bir seyir izleyen değerli metalde anlık olarak değer kaybı yüzde 2.5’lara ulaşmış vaziyette. Ons Gümüşte aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda 27.85 ve 27.70 destek seviyeleri olarak izlenebilir. Olası yukarı yönlü hareketlerde ise 28.05 ve 28.20 direnç seviyeleri olarak takip edilebilir.
Dirençler : 28.05 / 28.20 / 28.40
Destekler : 27.85 / 27.70 / 27.55
EUR/USD Teknik Analizi
ABD 10 yıllıklarında yaşanan düşüş ve dolar endeksindeki kısa vadeli geri çekilmeye paralel olarak haftanın ilk işlem gününde paritede kısa vadeli bir yükseliş söz konusu. Geçtiğimiz hafta Fed’in faiz indirimi beklentilerinin ötelenmesi ve ECB tarafında olumlu veri ve açıklamaların gelmesi paritenin geleceği açısından takip edilmesi gereken başlıklar olarak izlenebilir. Pariteye teknik olarak bakıldığında yukarı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda 1.0680 ve 1.7000 direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Olası geri çekilmelerde ise 1.0645 ve 1.0620 destek seviyeleri olarak takip edilebilir.
Dirençler: 1.0680 / 1.0700 / 1.0720
Destekler: 1.0645 / 1.0620 / 1.0600
NAS100 Teknik Analizi
Cuma günü endeks etkisi yüksek şirketlerden olan NVIDIA’nın yaşadığı sert geri çekilme sonrasında değer kaybı yaşayan endeks vadeli kontratından 2024 yılı birinci çeyrek bilanço sezonuna girmiş bulunuyoruz. Bir süredir düşüş trendinde devam eden kontratta Ortadoğu’daki jeopolitik gelişmelerin hafiflemesinin de etkisi ile haftanın ilk işlem gününde alıcılı bir seyir izleniyor. Endeks vadeli kontratında pozitif seyrin devam etmesi durumunda 17375 ve 17530 direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerin yaşanması durumunda ise 17115 ve 16980 destek seviyeleri olarak takip edilebilir.
Dirençler : 17375 / 17530 / 17640
Destekler : 17175 / 16980 / 16750
UKOIL Teknik Analizi
Cuma günü yaşadığı volatil seyrin ardından jeopolitik gerilimlerin azalması ve ABD’de petrol üretiminin artması ile birlikte UKOIL’de haftanın ilk işlem gününde geri çekilmeler yaşanıyor. Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler ile 90 dolar seviyesinin üzerinde fiyatlanan UKOIL normalleşme eğilimlerinin artması ile birlikte 86.5 dolar seviyelerine kadar geriledi. UKOIL’de düşüşlerin devam etmesi durumunda 50 günlük üssel ortalamanın bulunduğu 86.00 ve 85.60 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise fibo 61.8’e tekabül eden 86.90 ve 87.50 direnç seviyeleri olarak izlenebilir.
Dirençler : 86.90 / 87.50 / 88.05
Destekler : 86.00 / 85.60 / 85.15
Alb Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.albyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.