Yurt Dışı Piyasalar Günlük Bülten (ALB Yatırım)

Ons Altın Yükselişini Sürdürüyor
Altın Kritik Seviyelerde Fiyatlama Hareketlerine Devam Ediyor
 
ABD Merkez Bankası (Fed) New York Şubesi, Eylül ayına ait Tüketici Beklentileri Anketi sonuçlarını açıkladı. Anket, yaklaşık 1300 hane halkının katılımıyla yapıldı. Kısa vadeli medyan enflasyon beklentisi yüzde 3'te sabit kalırken, 3 yıllık medyan enflasyon beklentisi 0,2 puan artışla yüzde 2,7'ye yükseldi. 5 yıllık medyan enflasyon beklentisi ise 0,1 puan artarak yüzde 2,9 oldu. Hane halkı harcamalarındaki artış beklentisi yüzde 4,9'a, gelir artış beklentisi ise yüzde 3'e geriledi. Gıda maliyet artış beklentisi yüzde 4,5'e çıkarken, diğer bazı maliyetler düştü. Eylül'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 2,4 artış gösterdi.
 
Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, enflasyondaki artış ve ABD ekonomisinin güçlü olduğu verilerine dikkat çekerek faiz indirimleri konusunda temkinli olunması gerektiğini ifade etti. Waller, temel durumun politika faizinin gelecek yıl kademeli olarak düşürülmesini gerektirdiğini belirtti. Ayrıca, Ekim ayında açıklanacak verilerin para politikasını gevşetme konusunda eğilimini nasıl etkileyeceğini izleyeceğini vurguladı. Son kasırgaların ve Boeing grevinin işgücü piyasasını zorlaştırabileceğini, işsizlik oranının artacağını ancak tarihsel olarak düşük kalacağını öngördü.
 
Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), 2024 için küresel petrol talep tahminini günlük 903 bin varilden 862 bin varile düşürdü. Kurum, petrol piyasasının arz fazlası riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. İsrail ile İran arasındaki gerginlik enerji altyapısını tehdit etse de, ABD'deki üretim artışının 2025'in başlarında arz fazlası yaratması bekleniyor. UEA, 2024'te dünya piyasalarının günde 1 milyon varilden fazla arz fazlasıyla karşılaşacağını ifade etti. Ayrıca, Çin'de petrol talebinin zayıf olduğu vurgulandı. Brent petrol fiyatları, İsrail'in askeri hedeflere saldıracağını açıklamasıyla yüzde 4 düştü ve Temmuz'dan bu yana yaklaşık yüzde 15 geriledi. OPEC+, fiyatları desteklemek için üretim kesintilerine devam ediyor.
 
Uluslararası Para Fonu (IMF), Küresel Finansal İstikrar Raporu'nda yüksek küresel ekonomik belirsizliklerin makrofinansal istikrar üzerindeki etkilerini ele aldı. Rapor, enflasyon şokları ve artan jeopolitik gerginliklerin belirsizliği artırdığını, bu durumun tüketim ve yatırım kararlarını geciktirerek kredi arzını azalttığını vurguluyor. Yüksek makroekonomik belirsizliğin, gelişmiş ve gelişmekte olan piyasalarda bir yıllık reel gayrisafi yurt içi hasıla büyümesini ortalama 1,2 puan düşüreceği belirtiliyor. Ayrıca, finansal koşulların gevşemesiyle gelecekteki büyüme risklerinin artabileceği, ancak makro ihtiyati politikaların bu etkiyi hafifletebileceği ifade ediliyor. Raporun yapay zeka bölümünde, yapay zekanın sermaye piyasalarının verimliliğini artırma potansiyeli olduğu, ancak yeni riskler de getirebileceği kaydediliyor. Yapay zekanın benimsenmesinin artmasıyla birlikte piyasa yapısında önemli değişiklikler olabileceği vurgulanıyor. Sonuç olarak, finans sektörü yetkililerinin yapay zeka kaynaklı ticarete yönelik yeni tepki mekanizmaları geliştirmeleri gerektiği ifade ediliyor.
 
Almanya'da ekonomik duyarlılık, enflasyon beklentilerinin düşmesi ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz indirimlerinin gündeme gelmesiyle Ekim ayında toparlandı. ZEW Ekonomik Duyarlılık Göstergesi, 9,5 puan artarak 13,1'e yükseldi ve ekonomistlerin beklentilerinden biraz daha iyi bir sonuç aldı. ZEW Başkanı Achim Wambach, ekonomik duyarlılığın mevcut durumun kötü değerlendirmesinden sonra yükseldiğini belirtti. İstikrarlı enflasyon beklentileri, ECB'nin olası faiz indirimleri ve Almanya'nın ihracat pazarlarındaki iyileşmeler bu artışa katkı sağladı. ECB'nin ana faiz oranını düşürmesi bekleniyor.
 
XAUUSD - Altın Teknik Analizi
Geçtiğimiz hafta açıklanan ABD enflasyon verisi ardından haftalık bazda değer kazanımı kaydeden Ons Altın tarafında faiz indirimlerinin geleceği gündeme gelse de yıl sonuna kadar 50 baz puanlık indirim beklentileri korunuyor. Jeopolitik gelişmelerin devam etmesi, kıymetli metal tarafında talebi artırıcı unsur olarak göz önünde bulundurulabilir. Bu hafta ABD’de majör veri olmamasına karşın tarihi zirvesine yakın seviyelerde fiyatlanan kıymetli metalde volatil hareketler meydana gelebilir. Bugün sabah saatlerinde alıcılı bir seyir izleyen kıymetli metalde yukarı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda 2675 ve 2700 direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Olası geri çekilmelerde ise 2645 ve 2630 destek seviyeleri olarak takip edilebilir.

Dirençler : 2675 / 2700 / 2715
Destekler : 2645 / 2630 / 2600
 
XAGUSD Teknik Analizi
Ons Altın’a benzer şekilde ABD enflasyon verisi ardından pozitif fiyatlama bölgesinde fiyatlanmaya başlayan Ons Gümüş geçtiğimiz haftayı negatif getiri ile tamamlamıştı. Dün yaşadığı değer kazanımını bugün sabah saatlerine de taşıyabilen kıymetli metal için kritik bir seviye olarak takip ettiğimiz 31.75 ve 32.00 dolar direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Olası geri çekilmelerde ise 31.50 ve 31.15 destek seviyeleri olarak takip edilebilir.
Dirençler : 31.75 / 32.00 / 32.10
Destekler : 31.50 / 31.15 / 31.00
 
EUR/USD Teknik Analizi
Haftanın üçüncü işlem gününde, EUR/USD paritesinde yatay bir seyir izleniyor. Yarın açıklanacak ECB faiz kararında beklentiler 25 baz puanlık faiz indirimi fiyatlanmış durumda. ABD’de ise makro verilerin beklentilerin üzerinde açıklanması genel olarak dolar tarafında güç kazanımına neden oldu. Paritede olası toparlanma eğilimlerinin gündeme gelmesi durumunda 1.0906 ve 1.0930 direnç seviyeleri olarak hedeflenebilir. Geri çekilmelerde ise 1.0870 ve 1.0860 destek seviyeleri olarak izlenebilir.

Dirençler : 1.0906 / 1.0930 / 1.0950
Destekler : 1.0870 / 1.0860 / 1.0850
 
NAS100 Teknik Analizi
2024 Aralık vadeli endeks kontratında, yeni haftada pozitif bir seyir hakim. Pazartesi yaşadığı yükselişin ardından dün satış baskısına maruz kalan endeks kontratında, bilanço dönemi birlikte volatilitenin artması bekleniyor. Kontratta yukarı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda eski tarihi zirvelerin zorlanılacağı düşünülüyor. Kısa vadede 20420 ve 20790 direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 20230 ve 20000 destek seviyeleri olarak izlenebilir.

Dirençler : 20420 / 20790 / 20900
Destekler : 20230 / 20000 / 19890
 
UKOIL Teknik Analizi
Orta Doğu’daki gelişmelerin etkisi ile bir süredir yükselişini sürdüren UKOIL, bölgedeki jeopolitik gelişmelerin arz endişelerini geride bırakmış olması ile gerilemeye devam ediyor. Dün yaşadığı sert geri çekilmenin ardından bugün sabah saatlerinde de satış baskısına maruz kalan UKOIL’de aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda 73.70 ve 73.10 destek seviyeleri olarak izlenebilir. Olası toparlanma durumunda ise 75.00 ve 75.40 direnç seviyeleri olarak takip edilebilir.

Dirençler : 75.00 / 75.40 / 75.75
Destekler : 73.70 / 73.10 / 72.75


  Alb Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.albyatirim.com.tr
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.