Yunan yetkililer tarafından yapılan açıklamada, Yunanistan’ın ilk açık deniz rüzgâr santrallerini kurma planları üzerindeki çalışmaların hızla devam ettiği duyuruldu.
Etrafı denizlerle çevrili ve enerji üretmeye uygun güçlü, sabit rüzgârlara sahip Yunanistan, geçen yıl enerjisinin %50’sinden fazlasını karadaki rüzgâr, güneş santrallerinden ve hidroelektrik enerjiden üretti.
Yunanistan, 2030 yılına kadar deniz üstü rüzgârdan en az 2 gigawatt kurulu kapasite oluşturmayı hedefliyor; bu ise karadaki kapasitenin yaklaşık onda birine tekabül ediyor.
Yunanistan Enerji ve Çevre Bakanı Theodore Skylakakis, “Yunanistan, stratejik konumu ve iklim özellikleri nedeniyle, özellikle açık denizde güneş ve rüzgâr potansiyeli açısından önemli karşılaştırmalı üstünlüğe sahip” dedi. “Ulusal Açık Deniz Rüzgâr Santralleri Geliştirme Programı” taslağının lansman etkinliğinde konuşan Skylakakis “Bu projelerin geliştirilmesi, yalnızca enerji bağımsızlığımıza kararlı bir şekilde katkıda bulunacağı için değil, aynı zamanda gelecekte yeşil enerji ihraç etmemizi sağlayacağı için de ulusal bir önceliktir.” dedi.
Programdan sorumlu olan Helenik Hidrokarbonlar ve Enerji Kaynakları Yönetim Şirketi’ne (HEREMA) göre bu sahalardan bir kısmı 2025 ile 2032 arasında, bir kısmı ise daha sonra olmak üzere iki farklı zaman diliminde kullanıma sunulacak.
Yunanistan Rüzgâr Enerjisi Birliği (ELETAEN), Yunanistan’ın 2 gigawatt hedefine ulaşması için 6 milyar avroyu (6,34 milyar dolar) aşan yatırımlara ihtiyaç duyulacağını söyledi.
Kaynak: Ticaret Bakanlığı Bülteni