Yüksek manşet ve gerilemeyen çekirdek enflasyon MB’nin sıkı para politikasına devam etmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır (KapitalFX)

Yüksek manşet ve gerilemeyen çekirdek enflasyon MB'nin sıkı para politikasına devam etmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır...

Türkiye'de Ağustos ayında tüketici fiyatları (TÜFE) %0,13 olan piyasa beklentisinin üzerinde %0,52 oranında artış gösterdi. Böylece yıllık enflasyon da beklenti olan %10,24'ün üzerinde %10,68 seviyesinde gerçekleşti. Çekirdek TÜFE, Ağustos ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %9,78 olan beklentilerin üzerinde %10,16 artış gösterdi. ÜFE ise Ağustos'da %0,75 artış beklenirken %0,85 arttı ve yıllık artış oranı da %16 olan piyasa beklentisinin üzerinde %16,34 oldu.

 

Enflasyonun Temmuz'da gerilemiş olduğu tek hanede kalamayarak, yeniden çift haneye doğru kuvvetli bir artış göstermesi ve bir türlü gerilemeyen çekirdek enflasyon, Türkiye Merkez Bankası'na ilişkin faiz indirimi beklentilerinin de ötelenmesi anlamına gelmektedir. Enflasyonda halen beklenen gerilemenin olmaması ve yıl sonuna kadar (Aralık hariç) devam edecek olan çift hanelerdeki seyir, sıkı para politikasının da önümüzdeki aylarda aynen devam ettirilmesinin gerekliliğini ortaya koymaktadır. Biz halen manşet enflasyonun Aralık ayına kadar çift hanede kalacağını, Aralık ayında ise baz etkisiyle yeniden tek haneye gerileyeceğini öngörmeye devam ediyoruz.

Alt kırılımlar itibariyle; aylık bazda enflasyona en çok katkı yapan alt kalemlerin %2,05 ile tatil sezonu ve artan petrol fiyatları etkisiyle ulaştırma olduğunu, gıda enflasyonunun ise %0,22 gerilediğini görmekteyiz. Ancak gıda enflasyonu, yıllık bazda Temmuz ayındaki %10,1 seviyesinden %12 seviyesine yükselmiştir ve yıllık enflasyona yukarı yönlü etkide bulunmuştur. Aynı zamanda çekirdek enflasyondaki kayda değer yükseliş dikkat çekmektedir. Temmuz'da %9,6 olan çekirdek enflasyon %10,2 ile 2005 yılından sonraki en yüksek seviyesine gelmiştir. En son Haziran 2005'te %10,63 seviyesi görülmüştü. Gıda ve enerjinin dışarıda bırakıldığı bu dar kapsamlı göstergede; giyim ve ev eşyasındaki kuvvetli yıllık artışların destekleyici ollduğu görülmektedir.

 

Biz çekirdek enflasyonda görülen noktanın, TRY'de Ağustos ayında görülen toparlanmanın etkisiyle bir miktar dengeleneceğini düşünüyoruz. TRY'nin son 12 ayda USD'ye karşı %15 değer kaybetmesi, ithalat fiyatlarını yukarı çekmiştir. TRY'deki yıllık değer kaybı miktarının önceki aylara göre daha az olmasının çekirdek enflasyonu da bir miktar aşağı çekmesini bekleriz. Ancak manşet enflasyonda yıllık ortalamanın, önceki tahminlerin üzerinde olacak olması itibariyle beklenen enflasyonun bir miktar yükseleceğini, bunun da reel faiz üzerinde bir miktar olumsuz etki yapmasını öngörüyoruz. Merkez Bankası'nın enflasyondaki aylık dalgalanmalara bakarak değil, trend ve beklentilere göre para politikası patikasını belirlediğini düşündüğümüzde; sıkı fonlama kompozisyonunun en azından yıl sonuna kadar devam ettirilmesi, 2018 yılında da koşullar uygun olduğunda önce likidite gevşetme, sonra da faiz indirimi şeklinde dezenflasyon sürecine de zarar vermeyecek bir şekilde para poliitikasını normalleştirme hamleleri uygun görünmektedir. Halen kredibilite güçlendirme aşamasında olan Merkez Bankası'nın para politikasında yakın dönemde değişiklik olmasını beklemeyiz.

 


Enver ERKAN
Araştırma Müdür Yardımcısı




KapitalFX / Reel Kapital Menkul Değerler
www.kapitalfx.com
destek@kapitalfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğuurmayabilir.



Diğer Haberler
DHMİ/OCAK: BODRUM HAVALİMANIMIZDA DA BAYRAMDA ARKADAŞLARIMIZ İŞ BAŞINDAYDI. BU HAVALİMANIMIZDA DÜN 211 UÇAK TRAFİĞİ OLDU; 24.395 YOLCU HİZMET ALDI.
İTALYA/İSTAT: İTALYA'NIN GSYİH BÜYÜME POTANSİYEL GÜÇLENİYOR
MERKEL: AVRUPA'NIN TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİ GELECEĞİ HAKKINDA AYRIŞMALARDAN KAÇINMASI GEREKLİ
MISIR HÜKÜMET YETKİLİSİ : RUSYA'NIN UÇUŞ YASAĞINA RAĞMEN TURİZM GELİRLERİNİN BU YIL 6 MİLYAR DOLARA ULAŞMASI BEKLENİYOR
ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANI : K. KORE KONUSUNDA SADECE YAPTIRIMLAR TEK BAŞINA ÇIKIŞ UNSURU DEĞİL
ÇİN CUMHURBAŞKANI Xİ: ÇİN VE HİNDİSTAN BİRBİRİNE SAYGI DUYMALI, SINIR BÖLGELERİNDE BARIŞ KORUNMALI -KAMU MEDYASI
YURT İÇİ ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ, AĞUSTOS 'TA YILLIK % +16,34 (ÖNCEKİ AY: +15.45%) - TÜİK
Facebookta Paylaş