Enflasyonda Çift Hane Kalıcı mı (AlnusYatırım)

Bugün açıklanan rakamlara göre Türkiye'de Ağustos aynıda aylık enflasyon beklentilerin üzerinde 0,52 olarak açıklandı ve tarihsel olarak Ağustos ayları içerisinde 2012'den sonraki en yüksek Ağustos enflasyonunu gördük. Yıllık enflasyon ise bir ay aradan sonra yeniden çift haneye yükseldi ve 10,68'e çıktı. Yıllık enflasyondaki sert yükselişte özellikle bir baz etkisi görüyoruz fakat Ağustos rakamı kendi içerisinde de oldukça yüksek. Aşağıdaki tabloda hangi kalemlerin aylık ne kadar yükseldiği ve enflasyona kaç puan etki ettiği yer alıyor. O nedenle her kalem için ayrı ayrı yazmayacağım. Ama genel görüntüye bakacak olursak gıda fiyatlarındaki yüksek seyrin ivme kaybettiğini görmekteyiz. Bizim makro tarafta ilgilendiğimiz konu ise daha büyük bir resim. Onu da bir sonraki radar grafikte paylaştım.

 

Aşağıdaki grafik TÜİK rakamlarına göre 2003 - 2017 Ağustos dönemi içerisinde fiyatların kaç kat artığını gösteriyor. Merkezden uzaklaşıldıkça fiyatların artış hızı da yükseliyor. TCMB'nin de zaman zaman kullandığı bir grafik türü olması nedeniyle aşina olduğumuz bir görüntü var. Şüphesiz bir gıda etkisi net bir şekilde göze çarpıyor. Büyük resimde bu çerçevede enflasyonu yukarı çeken ana etkeni rahatça görebiliyoruz. Geçtiğimiz aylarda da üzerinde durduğumuz bir diğer konu da lokanta ve otellerdeki fiyatlar. Bir politika önerisi olarak "Gıda Komitesi" haricinde Türkiye'de enflasyon ile ilgili bir yapısal hamle yapılacaksa o da kesinlikle lokanta ve oteller ile ilgili olmalıdır. Bunun için de mutlaka özellikle otellerde TL bazlı fiyatlama olması gerektiği görüşündeyiz.

 
Ana resimde neredeyiz. Yılı Çift Hanede mi Kapatacağız?
Öncelikle aşağıdaki grafiğe bakmak gerekiyor. 2016 son çeyreği ve 2017 yılı genelinde yüksek enflasyon ile karşılaştık. Grafikte ayrıca yılın üçüncü enflasyon raporundaki 2017 yılı sonu beklentileri de var. TÜİK bilindiği üzere geçen yılın Aralık ayına göre de enflasyon hesaplıyor ve oradaki rakam da 6,60 düzeyinde. Yani basit bir hesapla TCMB beklenntisinin %75'ini yılın ilk sekiz ayında gerçekleştirdik ve önümüzde daha 4 ay gibi bir süre var. Asıl soru tabii ki yılı çift hanede mi kapatacağız? Bunun net cevabını son çeyrek rakamları ile birlikte göreceğimiz düşünesindeyim. Hali hazırda basit bir hesaplama yapacak olursak 4 aylık enflasyon rakamlarında aylık ortalama 1,11'in altında rakamlar görürsek %10'un altında bir enflasyon ile yılı kapatabiliriz ki bunun olası olduğu görüşündeyim ama net bir rakam vermek için erken. Son dönemde sepet bazında değer kaybeden TL'nin enflasyona katkısı artabilir.


Alnus Yatırım Menkul Değerler A.Ş
www.alnusyatirim.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır..Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
MISIR HÜKÜMET YETKİLİSİ : RUSYA'NIN UÇUŞ YASAĞINA RAĞMEN TURİZM GELİRLERİNİN BU YIL 6 MİLYAR DOLARA ULAŞMASI BEKLENİYOR
ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANI : K. KORE KONUSUNDA SADECE YAPTIRIMLAR TEK BAŞINA ÇIKIŞ UNSURU DEĞİL
ÇİN CUMHURBAŞKANI Xİ: ÇİN VE HİNDİSTAN BİRBİRİNE SAYGI DUYMALI, SINIR BÖLGELERİNDE BARIŞ KORUNMALI -KAMU MEDYASI
YURT İÇİ ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ, AĞUSTOS 'TA YILLIK % +16,34 (ÖNCEKİ AY: +15.45%) - TÜİK
TCMB'nin USD cinsi zorunlu karşılıklara uygulayacağı gecelik faiz oranı bugün için % 1,250 olarak açıklandı
Facebookta Paylaş