Yıllık büyüme şimdilik gücünü koruyor (İş Yatırım)

Türkiye ekonomisi 2022 yılı ilk çeyreğinde yıllık %7,3 büyüyerek güçlü performansını sürdürüyor. Mevsimsellikten arındırılmış çeyreklik büyüme %1,2 ile bir miktar hız kaybediyor. Açıklanan büyüme oranları piyasa beklentileri (%7,2) ve İş Yatırım tahmini (%7,5) ile büyük oranda uyumlu.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin etkilerinin ve arz yönlü sıkıntıların daha net görüleceği ikinci çeyrekten itibaren tablo çeyreklik bazda bozulacak ancak düşük baz etkisi nedeniyle ikinci çeyrekte yıllık büyüme görece güçlü devam edecek.

Veriye harcama kalemlerinin yıllık büyümesi olarak bakıldığında manşet büyümeye en yüksek katkının hanehalkı tüketiminden kaynaklanmaya devam etiğini görüyoruz. Yıllık %19,5 büyüyen bu kalem, manşet büyümeyi +11,6 yüzde puan yukarı çekiyor.

Net ihracat +3,5 yüzde puan katkı ile büyümeye yüksek katkı sağlayan diğer kalem. Reel mal ve hizmet ihracatı yıllık %16,8 büyürken, ithalat sadece %2,3 büyüyor. Kamu tüketimi (%0,9, +0,1 yüzde puan katkı), yatırımlar (%-1,1, +0,3yp) sınırlı pozitif katkı yapıyor. Stok değişimlerini içeren istatistiki hata kalemi (-8,2yp) ise büyümeyi aşağı çekiyor. İstatistiki hata kaleminin etkisinin milli gelir serisinin başlangıcından bu yana gördüğümüz en yüksek negatif katkı olduğunu söyleyelim.

Veriye üretim kalemlerinin ilk çeyrekteki yıllık büyümesi olarak bakıldığında ağırlığı yüksek olan temel hizmetler (%14,6, +3,3yp), sanayi (%7,4, +1,6yp), bilgi-iletişim (%16,8, +0,5yp) ve finans-sigorta (%24,2, +1,2yp) sektörleri öne çıkıyor. Yıllık daralma sonucu manşet büyümeyi aşağı çeken tek kalem inşaat (%-7,2, -0,4yp). İnşaat sektörü üç çeyrektir yıllık bazda daralıyor.

Jeopolitik risklerin arttığı, küresel konjonktürün bozulmaya başladığı bir dönemde çeyreksel büyümeye odaklanmak trendi daha iyi tespit etmeyi sağlayabilir. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış milli gelir çeyreksel %1,2 büyüme ile önceki dönemlere göre (2021 Ç1: %2,2, Ç2: %1,7, Ç3: %2,8, Ç4: %1,5) yavaşlıyor.

Harcama kalemlerine mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak baktığımızda hane halkının frene basarak özel tüketimini çeyreklik %2,8 daralttığını görüyoruz. Arz yönlü sıkıntılar nedeniyle ihracat (%-3,2) ve ithalatta (%-5,6) sert bir daralma görülüyor. Yatırımlar (%2,0) büyüme ile iki çeyrek üst üste daralma sonrası toparlıyor.

Üretim bazlı milli gelir rakamlarına mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış çeyreksel büyüme olarak baktığımızda finans (%21,4), inşaat (%9,4) ve bilgi-iletişim (%3,2) gruplarının manşet üstü büyüdüğünü görüyoruz. İmalat sanayinde (%0,4) 2021 ikinci yarısındaki güçlü büyüme sonrası sert bir yavaşlama görülüyor.

Özetlemek gerekirse 2022’nin ilk çeyreğinde jeopolitik risklerdeki artışa ve arz sorunlarına rağmen yıllık büyüme özel tüketim ve dış ticaret öncülüğünde gücünü korudu. Salgın sonrası tüketici davranışları hizmetler sektörünü, güçlü dış talep sanayiyi destekledi. Bu sayede Türkiye ekonomisi ilk çeyreği %7,3 büyüme ile tamamladı.

Ancak öncü göstergeler 2022 yılının geri kalanında hem arz hem de talep kaynaklı yavaşlamaya işaret ediyor. Enflasyondaki yükselişin sürmesi ile yüksek asgari ücret zammının genişleyici etkileri ortadan kayboluyor. Dayanıklı mal talebinin zayıfladığını, otomobil satışlarının daraldığını görüyoruz. Yükselen emtia fiyatları üreticileri zorlamaya başlıyor. Nisan ayı PMI yeni sipariş alt endeksleri 10 sektörün 7’sinde, üretim alt endeksi 6’sında daralmaya işaret ediyor.

 Detaylı bilgi almak, İş Yatırım’ın güncel raporlarına ulaşmak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.

https://arastirma.isyatirim.com.tr/2022/05/31/2022-c1-gsyih-buyume/
 
İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                           ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş