Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
SEKTÖRÜN GÜÇLÜ SESİ
OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Birlik mesajı veren plastik, kauçuk ve kompozit sektörleri, Yavuz Eroğlu’nu yeniden Başkan seçti. Tüm paydaşlarla iş birliği yaparak, sektörel sorunlara çözüm üretmeye odaklanmayı sürdüreceklerinin altını çizen Eroğlu, “değer üretmeye daha güçlü şekilde devam edeceğiz” dedi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayi Meclisi Başkanlık Divanı seçiminden “birlik” mesajı çıktı. Divan seçimine tek aday olarak giren Yavuz Eroğlu, yeniden Türkiye Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayi Meclisi Başkanlığı’na seçildi. Süper Film Genel Müdürü Fahri Özer ise Başkan Yardımcısı oldu. İstanbul’da yapılan ve TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şekib Avdagiç’in himayesinde gerçekleştirilen toplantı; seçimin ardından sektörel sorunların görüşülmesiyle devam etti. Avdagiç, açılış konuşmasında TOBB Meclislerinin amacının, sektörel bazda karşılaşılan sorunlara çözüm üretmek ve bu çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi için uğraşmak, nihai aşamada sektörlerin gelişimine katkı sağlamak olduğunu vurguladı. Sektörün gelişmesine ışık tutacak konuların, TOBB’daki Meclis tarafından belirlendiğine dikkat çeken Avdagiç, bu minvalde Türkiye Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayi Meclisi’nin faaliyetlerine değindi. Meclis adına bugüne kadar pek çok önemli çalışmanın yürütüldüğünü hatırlatan Avdagiç, TOBB Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayi Meclisi Başkanı Yavuz Eroğlu’na etkin ve sonuç odaklı çalışmaları için teşekkür etti. Ardından seçime geçildi ve TOBB Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayi Meclisi Başkanlığına oy birliğiyle Yavuz Eroğlu, Başkan Yardımcılığına ise Süper Film Genel Müdürü Fahri Özer yeniden seçildi.
EROĞLU: SEKTÖREL GELİŞİMİ HIZLANDIRACAĞIZ
TOBB Türkiye Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayi Meclisi’nin seçiminin tamamlanmasının ardından yeniden Başkan seçilen Yavuz Eroğlu sektör için tüm paydaşlarla iş birliği yaparak çalışmaya daha güçlü şekilde devam edeceklerinin altını çizerek, kendilerine güvenerek bu sorumluluğu veren tüm sektör temsilcilerine teşekkür ederek şunları kaydetti: "Sektörün güçlü sesi olmaya devam edeceğiz. Çalışmalarımızı plastik, kauçuk ve kompozit sektörünün birleştirici gücü olarak etkin şekilde devam ettireceğiz. TOBB Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayi Meclisi’mizde, sektörümüzü temsil eden sivil toplum örgütleri ve sektörün öncü firmalarıyla birlikte yasal anlamda düzenleme ve regülasyon yetkisine sahip bakanlık yetkililerimiz de yer alıyor. Hedefimiz, sektörel sorunlarımızı tespit etmek, çözüm için hükümet ve özel sektör diyaloğunu en etkin şekilde geliştirerek, Türkiye ekonomisi için daha fazla katma değer üretmektir. TOBB Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sektör Meclisi, sektörde gücünü yasadan alan en üst yapı durumunda. Plastik, kauçuk ve kompozit, Türkiye'nin Avrupa'da birinciliğe, dünyada ise ilk beşe oynayan lokomotif sektörleridir. Bu sektörlerin ivmesini artırmak ve önündeki engelleri kaldırmak için kamu-sanayi iş birliğini arttıracağız. Sektörümüzün sorunlarını çözmek adına faaliyetlerimizi hızlandıracak ve çözüm odaklı çalışacağız. Omuz omuza vererek, sektörel gelişimin hızını artıracağız."
40 ÜYELİ YENİ MECLİS’TE KİMLER VAR?
Bakanlık temsilcilerinin yer aldığı TOBB Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayi Meclisi’nde; PAGEV, EPS Derneği, Kompozit Sanayicileri Derneği, EVSİD, PLASFED, FASD, PAGDER ve Kauçuk Derneği gibi sivil toplum örgütleri yer alıyor. Meclis’te sektörü temsil edilen 32 firma arasında ise Petkim, Ravago, Köksan, Polibak, Süper Film, Adopen, Abdioğulları, Akplas Plastik, Fırat Plastik, GF Hakan Plastik, Işık Plastik, Sem Plastik, Mete Plastik, ABY Plastik, Plasmar Plastik, Polibak Ambalaj, Polinas Plastik, Sepaş Plastik, Sümer Plastik, Derby Konveyör Bant, Şekeroğlu Plastik, Petek Plastik, Pilsan Oyuncak, Efa Kauçuk ve Plastik, Dowaksa, Egeplast-Egeplastik, Çağlayan Plastik, Akümsan Plastik, Pimtaş Plastik, Mamajo Sağlık Ürünleri, Kayaş Kurubuz Ambalaj, Eurotec Mühendislik Plastikleri ve Eupopen Plastik yer alıyor.
EFSA SORUNUNA ÇÖZÜM ARAYIŞI
TOBB Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayi Meclisi’nde yapılan seçimin ardından sektörel sorunlara dair diğer gündem maddelerine geçildi. Seçimin ardından yeni dönemde göreve başlayan TOBB Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayi Meclisi, böylelikle ilk toplantısında EFSA süreci başta olmak üzere sektörel sorunları çözme adına yeni mesaisine başlamış oldu. İlk madde, “Gıda ile temas eden plastik ambalaj üretimde, mekanik geri dönüşümle elde edilen hammaddelerin EFSA uygunluğu” başlığı oldu. EFSA süreciyle ilgili Türkiye’deki firmaların yaşadığı sorunun çözümüne ilişkin önerileri konuşmak üzere sektörü temsilen firma temsilcileri toplantıda hazır bulunurken, kamu tarafından ilgili bakanlıkların yetkilileri de toplantıda yer aldı. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kodeks Daire Başkanlığı, Çevre Şehircilik Bakanlığı ÇED Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü, Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği Denetimi Genel Müdürlüğü Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Federasyonu, Çevre Ajansı Depozito Yönetim Sistemi Direktörlüğü ve yatırım yapmış firma temsilcileri görüşlerini paylaşmak üzere toplantıya katılım sağladılar. EFSA konusunun yanı sıra diğer önemli gündem başlığı ise Türkiye sanayisi ve ihracatında lojistik imkân ve kabiliyetlerin geliştirilmesine yönelik maliyetlerin indirilmesi hususunda yapılabilecek çalışmalar oldu.
GERİ DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜ ACİL ÇÖZÜM BEKLİYOR
TOBB Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayi Meclisi Başkanlığına yeniden seçilen Yavuz Eroğlu, ilk toplantıya hızlı başladı ve gündem maddelerinden biri olarak öne çıkan EFSA ile alakalı sorunun çözümü için sektör temsilcileri ile Bakanlık Yetkililerini aynı masada buluşturdu. Sorunun içeriği ve çözüm önerisi hakkında konuşan Eroğlu, PAGEV üzerinden de Bakanlıklar ile uzun süredir konuya ilişkin çalışmalar yürüttüklerini belirterek sektörün çözüm beklentilerine ilişkin şu görüşlere yer verdi: “Avrupa Birliği regülasyonlarının, Türkiye’deki üretime etkileri kapsamında Türk Geri Dönüşüm Sektörü, “Gıdaya uygun r-pet granül ürünü üretiminde” sorun yaşıyor. AB Gıda Otoritesi EFSA, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, Yerel Otorite olarak ilgili mevzuatta düzenleme yapmasını şart koşuyor. Ancak Avrupa’ya ihracat için EFSA onaylı teknolojilere yatırım yapan Türk Geri Dönüşüm Sektörü, Tarım ve Orman Bakanlığı’nda ilgili mevzuat olmadığından ihracat yapamıyor. Türkiye’deki Yerel Otoritenin, gerekli mevzuatı oluşturması halinde; 105.000T/T Yıl kapasiteye sahip firmalar, hazır olan 500 Milyon Euro’luk ihracat potansiyelini hayata geçirebilecekler. İlave olarak gıdaya uygun r PET kullanımının önünün açılmasıyla birlikte aynı zamanda orijinal hammadde kullanımı azalacağından, ithalattaki düşüşle birlikte Türkiye ekonomisinin dış ticaret açığının azalmasına katkı sağlanabilecek. Ayrıca rPET birincil ambalajlarda kullanılacağı için katma değeri yüksek hammadde yaratıldığından sözkonusu düzenlemenin, ülke ekonomimize olumlu katkısı olacak. İlaveten Avrupa’da regülasyonlar nedeniyle oradaki ambalaj üreticilerin, rPET hammaddesine ihtiyacı her geçen gün artmakta ve bu ürüne talepler yüksek. Bu anlamda Türkiye’nin Avrupa’daki potansiyeli değerlendirmesi Yeşil Ekonomi kapsamında Stratejik anlam taşımakta.
Gıdaya uygun rPET granül ürünün Avrupa pazarına ihracatında EU Komisyonu tarafından yayınlanan 2022/1616 sayılı yeni regülasyon ile Avrupa pazarına (Birlik içi ve Birlik dışı) EFSA’nın ‘’olumlu görüş’’ verdiği ve vereceği tüm mekanik geri dönüşüm tesislerinin sertifikasyon süreciyle kayıt altına alınması, denetlenmesi konusunda ilgili ‘’Yerel Otorite’’ makamı tayin edilmesi şartını getirdi. Ülkemizde şu an gıdaya temas eden ambalaj kullanım yönetmeliği nedeniyle zaten iç pazarda satış imkânı söz konusu olmayan bir durum yaşanırken, Avrupa’ya ihracat imkanlarının yeni regülasyon nedeniyle kaybedilecek olması Türkiye’ye döviz kazandıracak, ilave istihdam yaratacak bu yatırımların önünün açılması, desteklenmesi için öncelikle ‘’ Yerel Otorite’’ (Tarım ve Orman Bakanlığı) makamının ilgili Bakanlıklarca belirlenmesi, EFSA belgelendirme sürecinin tamamlanması gerekiyor”.