ekonomim.com internet sitesinde yayınlanan habere göre; enerji yoğun çelik, bakır, alüminyum, döküm ve çimento sektörlerinin yanı sıra tekstilde de kapasite kullanımı belirgin ölçüde geriledi. Üretimi durduramayan camda ise stokların şiştiği bildiriliyor. Talepteki daralma ve yüksek enerji maliyetlerinin yanı sıra, bazı sektörlerde girdi tedariki için gerekli finansmanda yaşanan sorunun da, kapasite kullanımını aşağı çektiği belirtiliyor. EKONOMİ gazetesine konuşan sektör temsilcilerine göre, bazı işletmeler finansman sıkıntısından dolayı hammadde-yarı mamül temin edemediği için siparişlerini karşılamakta zorlanıyor. Kritik sektörler için enerji maliyetlerinde iyileştirme bekleniyor.
Dışarıda resesyon, içeride yüksek enerji maliyetleri; çelik, bakır, alüminyum, döküm, tekstil ve çimento gibi sektörlerde kapasiteleri yüzde 70’in altına çekti. Üretimi durduramayan cam sektöründe de durgunluk stokları şişirdi. Kapasitelerin daha fazla düşmesinden endişelenen iş dünyası, sektörel fiyat tarifesi ve gözetim tedbirleriyle işletmelerin desteklenmesini istiyor.
Resesyon kaynaklı ihracatta yavaşlama ve enerji maliyetlerindeki artış, yanı sıra özkaynak yetersizliği belli sektörlerde kapasite kullanım oranlarını tehlikeli seviyelere getirdi. İhracatta önemli payı olan tekstil, çelik, bakır, alüminyum, döküm, çimento gibi enerji yoğun sektörlerde kapasite kullanım oranları yüzde 70’lerin altına düşerken, özellikle iç ve dış talepteki düşüş sürekli proses sektörlerden olan camda ise stokları şişirdi. Sanayi çarklarındaki yavaşlama elektrik tüketimi verilerinde de görülüyor. Zira aylık elektrik tüketim miktarları bir önceki yıla göre kıyaslandığında Temmuz 2022’den bu yana düşüşte. EKONOMİ gazetesine konuşan sektör temsilcileri, kritik sektörlerde enerji maliyetlerinin ivedilikle düşürülmesini talep ederken, ihracatçıların rekabetçiliğinin korunabilmesi için sektörle bazda tedbirlerin alınması gerektiğine işaret ediyor.