Yabancı ziyaretçilerin Türkiye’den alışverişlerinde yaşanan daralma eğilimi güçlenerek devam ediyor - Ekonomi

Ekonomi internet sitesinde yayınlanan habere göre;Türkiye’ye gelen turist sayısı ve gelirinde yaşanan yüksek artışların aksine, söz konusu turistlerin perakende harcaması ilk yarıda hayal kırıklığına yol açtı. Ocak-Haziran döneminde Türkiye’ye alışveriş için geldiklerini beyan eden yabancı sayısı yüzde 8 gerilerken, toplam kartlı alışveriş harcamasından aldıkları pay da yüzde 5,3’ten yüzde 3,8’e geriledi.

Son dönemde yüksek enflasyon oranları nedeni ile Türkiye’nin yurtdışından daha pahalı hale gelmesi, yerlinin yanı sıra yabancı turistin de alışveriş iştahının kesilmesine yol açtı. Bu yılın ilk yarısında her ne kadar Türkiye’ye gelen turist sayısı ve toplam turizm geliri artsa da, bunun perakende sektörüne etkisi aynı oranda gerçekleşmedi ve aksi yönde hareket etti. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre bu yılın ilk yarısında yerli ve yabancı kredi kartlarının alışveriş için yurtiçi kullanımı yüzde 109 artış ile 6 trilyon 248 milyar TL’ye çıkarken aynı dönem içinde yabancı kredi kartları ile yapılan harcamaların toplam harcama içinden aldığı pay, 2023’ün aynı dönemine kıyasla yüzde 5,3’ten yüzde 3,8’e geriledi. Bu dönemde yerli ve yabancı kredi kartları ile yapılan alışverişin tutarı yüzde 121 artışla 5 trilyon 745 milyar TL’ye çıkarken, yabancı kredi kartları ile yapılan alışverişin tutarı ise yalnızca yüzde 61 artışla 136 milyar TL’den 220 milyar TL’ye çıktı. Bir başka değişle yabancı kredi kartı ile ilk yarıda yapılan alışveriş tutarında yaşanan artış oranı toplamda yaşanan artış oranının yarısında kaldı.

Alışverişe gelenlerin sayısı yüzde 8 azaldı

Rakamlar turizm istatistiklerine de yansıdı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan ilk yarı turizm verilerine göre de geliş nedeni ile olarak alışverişi beyan eden yabancı turistlerin sayısı, bu yıl ilk yarıda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8 düşüşle 1 milyon 736 bine geriledi. Söz konusu rakam ile alışveriş için gelen turistlerin toplam turist sayısı içindeki payı da bir önceki çeyreğe göre 9,6’dan 5,4’e düştü. Yine toplam turizm geliri, ikinci çeyrekte yüzde 11,8 artarken turistlerin perakende harcaması olarak nitelendirilebilecek yeme-içme, ayakkabı-giyim eşyası ve hediyelik eşya harcaması da toplam artış oranının altında kaldı ve yüzde 9,4 artışla 7,5 milyar dolardan 8,2 milyar dolara çıktı. Bu dönemde yabancı turistler yeme içme harcaması 4,7 milyar dolar, giyecek ve ayakkabı harcaması 2,6 milyar dolar ve hediyelik eşya harcaması da 904 milyon dolar olarak gerçekleşti.

 Sözkonusu habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.ekonomim.com/ekonomi/yabanci-turistin-alisveris-istahi-kesildi-haberi-759013



Facebookta Paylaş