Global piyasalarda risk iştahının oldukça azaldığı ve riskten kaçış fiyatlamalarının görüldüğü bir haftaya başladık. Piyasaları olumsuz etkileyen ana faktörlere baktığımızda;
• BOJ’un politika değişikliğine gitmesi sonrasında hızla değerlenen Japon Yeni ve ‘carry trade’ pozisyonlarının hızlı bir şekilde kapatılma isteği,
• ABD’de makro göstergelerin ‘yumuşak iniş’ senaryosu desteklememesi, FED’in faiz indirimlerinde geç kalacağı endişelerinin artması. Buna ilave bilanço döneminde yaşanan zayıflık,
• Ortadoğu’da artan tansiyon ve jeopolitik risklerin yayılma ihtimalinin artması,
majör sebepler olarak sıralanabilir.
Japonya'da hedef enflasyonun %2 seviyesini geçmesi sonrasında BOJ tarafından zayıf Yen politikasından çıkılması ile birlikte ‘carry trade’ pozisyonlarının hızla kapandığı görülüyor. ABD tarafında makro verilerde yaşanan zayıflık ve resesyon korkularının artması ise FED faiz indirim beklentilerinin hızlıca artmasına neden oluyor. Faiz indirim beklentilerinin hızla artması ise Dolardan çıkış yaşanmasına ve JPY talebinin artmasına neden oluyor.
BOJ faiz kararı ile birlikte ABD’de verilerde ve istihdam piyasasında görülen bozulmanın etkileşime girmesi ise riskten kaçış ile birlikte piyasada oluşan dalga boylarının artmasına neden oluyor. Yaşanan gelişmeler ile birlikte FED vadeli kontratlarında, ABD ekonomisinin hızlı biçimde kötüleştiği endişesiyle FED'in normal toplantı tarihinden önce gevşeme adımı atması gerektiğini fiyatlamaya başladı. Bu spekülasyonun gerçekleşme ihtimalini az buluyoruz. FED tarafından yapılacak olağanüstü bir toplantı resesyonun kabulü anlamına geleceği için oynaklığın artmasına neden olabilir.
Dün gelen ABD ISM imalat sektörü PMI verisi beklentilerin bir miktar üstünde gelerek %51,4 açıklandı. Piyasa algılarının değişmesi sebebi ile bir süre ‘iyi veri = iyi piyasa’ reaksiyonu görebileceğimizi düşünüyoruz.
Piyasada hisse senetleri baskı altında olmaya devam ederken resesyon spekülasyonu ile tahviller açık ara kazanan tarafta olmaya devam etti. ABD'nin 2 yıllık tahvil faizi Temmuz 2022'den bu yana ilk kez 10 yıllık tahvil faizinin altına geriledi. Kıymetli madenler ise portföylerin nakit ihtiyacının devreye girmesi ile birlikte düşüş yaşadı. Dün teknik olarak 200 günlük ortalamaya kadar çekilen S&P 500 ve Nasdaq’da ortalamalara tutunma çabası görüldü.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı toparlanma çabası içinde. ABD vadelileri yüzde 1,5 aralığında alıcılı. Asya piyasalarında da endeksler alıcılı seyrediyor. Hong Kong %0,4 civarında, Japonya %10 civarında, Çin %0,1 civarında artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,84, Dolar Endeksi 102,8, ons altın 2.410 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, dün Temmuz enflasyonu açıklandı. Tüketici enflasyonu Temmuz ayında bir önceki aya göre artış kaydetse de bir önceki yılın aynı ayına göre hız kesti. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre tüketici fiyatları aylık bazda yüzde 3,23 arttı. Yıllık enflasyonda ise baz etkisinin yardımı ile yavaşlama ivmesinin devam ettiği görüldü. TÜİK verilerine göre, Temmuz'da yıllık enflasyon yüzde 61,78 olarak gerçekleşti. Perşembe günü Enflasyon Raporu sunumunda TCMB’nin güncel görüşünü görme fırsatı bulacağız.
Usd/TL:
ABD ekonomisinde görülen yavaşlama FED’in faiz indirim politikasında geç kaldığı görüşlerinin artmasına neden oluyor. Resesyon korkularının artması ile birlikte nakde geçiş görülürken, Dolar avantajlı görünüm sergilemiyor. Bunda FED faiz indirim beklentilerinin yanı sıra Japon Yeni’nin güç kazanması da pay sahibi.
Japon yeninin güç kazanması, ‘carry trade’ işlemlerinin de hızla kapanması neden oldu.
Dolar Endeksi 102,8 destek bölgesinde. Bu hafta bu civarda hareket etmesini bekliyoruz. Bir miktar tepki verebilir.
İç tarafta, normalleşme süreci TL lehine sonuçlar üretmeye devam ediyor. Biz TL’nin avantajlı durumunun süreceğini düşünüyoruz. Son bir senedir ortodoks para politikası izleyen ve olumlu anlamda ayrışan TL'nin global piyasalarda görülen sarsıntıdan nispeten az etkilendiği görüldü. Bölgesel tansiyon, TL üzerinden biraz baskı yaratabilir.
Kurlarda sınırlı yükselişler olsa da enflasyon göz önüne alındığında TL güç kazanmaya devam ediyor.
Dün Temmuz ayı enflasyonu açıklanacak. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre tüketici fiyatları Temmuz'da bir önceki aya göre yüzde 3,23 arttı.
Kurda ılımlı yukarı eğilim devam ediyor. Bu sabah 33,46 civarında işlem görüyor. Aşağıda 33,00 ve 32,50; yukarıda 33,50 ve 34,00 öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Dün Temmuz enflasyonu açıklandı. Tüketici enflasyonu bir önceki aya göre hız kazanırken, bir önceki yılın aynı ayına göre hız kesti. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre tüketici fiyatları aylık bazda yüzde 3,23 arttı. Yıllık enflasyonda ise baz etkisinin yardımı ile yavaşlama ivmesinin devam ettiği görüldü. TÜİK verilerine göre, Temmuz'da yıllık enflasyon yüzde 61,78 olarak gerçekleşti.
Hazine, Ağustos ayı borçlanma programına Perşembe günü 1 yıl vadeli Usd cinsi tahvil ile başlıyor. 12 ve 19 ile başlayan haftalarda program tamamlanacak. Toplam 182 milyar TL fonlama sağlanması hedefleniyor.
Merkez Bankası sıkı duruşunu sürdüreceği mesajını veriyor. Enflasyon ve enflasyon beklentileri öngörülen seviyeleri inene dek bunun devam edeceği ifade ediliyor. Bu sebeple TL faiz bir süre daha yüksek kalmaya devam edebilir. Faiz indirimi beklentileri ötelenmek durumunda kalınıyor. Oluşan resim tahvil alıcısını acele etmemeye itiyor.
Globalde, ABD ekonomisi için resesyon spekülasyonu yapılıyor. Tahvil faizleri düşüş eğilimini koruyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 34 baz puan artış ile %42,31 ve 52 baz puan artış ile %28,22 seviyesinden tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Global piyasalara paralel oluşan sert satış baskısı devam ediyor… Global piyasalardaki sert satış baskısı paralelinde haftaya -%6.72 ile tarihin en büyük 6. düşüşüyle başlayan BIST 100 Endeksi, Pazartesi gününü -%5.54 oranında değer kaybıyla 9,893 puandan tamamladı. Kısa vadeli teknik resmin 11,250 zirve seviyesinden başladığı satış baskısını sürdürdüğü piyasada, dün 10,400 seviyesinde bulunan uzun vadeli trend desteğinin aşağı kırıldığını gözlemliyoruz. Böylece 2021 yılı Ekim ayında 1,370 seviyesinden başladığı yükseliş trendini tamamlayan piyasada, sert satış baskısı içerisinde 9,500 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. Gün içeresinde ilk etapta 9,500 üzerinde tutunmaya çalışacak olan piyasada, yukarı ataklarda ise 10,100 ilk önemli direnç konumunda bulunacaktır. Kısa vadeli düşüş trendinin ardından orta ve uzun vadeli trendlerini de aşağı yönde kıran piyasada, destek noktalarında oluşacak zayıf yükseliş denemelerinin yeniden satış baskısı oluşturabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Eur/Usd:
Piyasalar ABD ekonomisinin ılımlı yavaşlama eşliğinde enflasyonun düşüş kaydettiği senaryonun dışına çıkıyor. Ekonomide dengesizlik (dengesiz yavaşlama) görülebileceği speküle ediliyor.
Yukarıda ifade ettiğimiz dengesiz yavaşlama algısı ile birlikte Japonya Merkez Bankası’nın politika değişikliğine gitmesi yeni pozisyonlanmaları da beraberinde getiriyor. FED’in faiz indirim sürecinde resesyon tehlikesi nedeniyle hızlanması beklenirken Dolar Endeksi’nde de beklentiye paralel zayıflama devam ediyor.
Yaşanan gelişmeler FED’in duruşunu yumuşatabilir. FED’in faiz indirimlerinde ‘zorunlu’ kalması ise ana rotada Dolar Endeksi (DXY) üzerinde ara ara tepkiler olsa bile baskılı bir sürecin devamını getirebilir.
Diğer taraftan, Yen’in değerlenmesi Doların zayıf kalmasına yol açıyor. Yen tarafında tansiyonun azalması DXY’de baskının azalmasına tepki hareketine neden olabilir.
Dolar Endeksi 103 civarındaki desteğine geldi. Bir süre bu civarda seyri görebiliriz. Haftalık kapanışın 103 altında olması düşüşün devamını getirebilir.
Bu sabah 1,095 seviyesindeki paritede 1,089 ve 1,086 seviyeleri gün içi destek; 1,095 ve 1,099 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
İngiltere merkez bankası BOE’nin sürpriz sayılabilecek faiz indirimi kararı sonrası Gbp, Doların zayıflığından sınırlı yararlanıyor. Diğer taraftan İngiltere de yaşanan göçmen karşıtı olaylarda huzursuzluk yaratıyor.
Dolar Endeksi 103 seviyelerinde. 103’ü destek olarak izliyoruz. Bu haftanın kapanışı önemli.
Bu sabah 1,279 seviyesinde bulunan paritede 1,276 ve 1,272 seviyeleri gün içi destek; 1,283 ve 1,286 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Altın:
Japonya Merkez Bankası’nın politika değişikliğine gitmesi carry trade pozisyonlarının kapanmasına neden olurken kapanan pozisyonlarda sarsıntılara sebep oluyor. Dalga boylarının büyümesi ve riskli varlıklarda yaşanan baskı ise teminat tamamla ihtiyacı ile birleşince nakit ihtiyacı için altın fiyatlarının baskılandığı görülüyor.
ABD tahvil faizleri ve Dolar Endeksi’nde yaşanan düşüş altın fiyatlarını destekleyici bir güç olarak karşımıza çıkabilir. Piyasaların dengeye ulaşması, toparlanması sonrasında altın fiyatlarında alıcıların baskın olduğu bir döneme girebiliriz
Hafta ajandada veri akışı yoğun değil. Jeopolitik taraf kritik olmayı sürdürebilir. Bu ise güvenli liman ihtiyacı sıcak kalabilir. FED üyelerinden sözlü yönlendirmelerde fiyat hareketlerinde etkili olabilir.
Altın 2.275-2.440 Usd bandının üstünde kalmaya çaba gösteriyor. Teknik olarak altın bandın üzerine kalıcılık sağlaması halinde 2.600 Usd seviyesi potada olabilir.
Bu sabah 2.410 Usd seviyesindeki ons altında 2.400 ve 2.375 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.425 ve 2.440 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay - sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Eurobond:
Son dönemdeki haber akışından en olumlu etkilenen yatırım aracı sabit getirililer. FED faiz indirecek, ABD ekonomisi yavaşlıyor, ABD ekonomisinde resesyon ihtimali arttı, teknik olarak %3,90 üzeri haftalık kapanış gelmediği süreci aşağı yönde hareketin devamı beklenebilir.
İç tarafta, ajandanın boş oluşu (bir beklenti yok) momentumun zayıf kalmasına yol açıyor. Global piyasalarda yaşanan türbülans CDS fiyatlarının 300 seviyesini aşmasına neden oldu. İç tarafta ajandanın dolu olmaması baskının dengelenmesini mümkün kılamıyor. Türkiye eurobondları için olumlu görüşümüzü koruyoruz (örneğin CDS’te 250 seviyesi). Ama bir süre negatif fiyatlama görebiliriz.
Türkiye 5 yıllık CDS 299 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-2 cent; orta vadelilerde 24-30 cent; uzunlarda 45-49 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 6,03%, 7,02% ve 7,95% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.