UYMSİB Başkanı Yazgan: Kanada'ya Bursa siyahı inciri ve ayvayı göndermeye başladık, ticaret artacak - Basın Bülteni

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) organizasyonunda, Ottova Ticaret Müşavirliği, Toronto Ticaret Ataşeliği ve Hatti Food işbirliğinde ‘’Kanada Yaş Meyve Sektörü Bilgilendirme Toplantısı’’ online gerçekleştirildi. Toplantıda, Kanada yaş meyve pazarı ve ticaret imkânları ele alındı.

Toplantıya; Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Senih Yazgan, Ottova Ticaret Başmüşaviri Mehmet Hakan Akgün, Toronto Ticaret Ataşesi Mehmet Ekizoğlu ve Hatti Food temsilcisi Mehmet Demirhan'ın yanı sıra çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.
Programın açılışında konuşan UYMSİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Senih Yazgan, bu toplantıların pazarda nasıl bir pozisyon alınması konusunda ihracatçılara yardımcı olacağını ifade etti. Yazgan, “Türkiye’deki yaş meyve sebze sektörü pandemi ile birlikte özellikle ihracat aşamasında inanılmaz bir ivme kazandı. Bu ülkemiz ve bölge adına çok sevindirici bir durum. Bursa’da çok özellikli ürünlerimiz var. Biz Birlik olarak bu ürünlerimizi Kanada gibi pazarlarda değerlendirmek için çalışıyoruz. Bu kapsamda Bursa siyahı inciri ve yumuşak çekirdekliler içerisinde ayva yoğun bir şekilde Kanada’ya gönderilmeye başlandı. Karantina ile ilgili herhangi bir engel çıkmadığı müddetçe ihracatımızın artabileceğini düşünüyoruz. Ayrıca, Bursa Siyah İnciri ve Ayva ürün gruplarının Kanada’da etkin bir şekilde tanıtımı ve bilinirliğinin arttırılması amacıyla hazırladığımız ‘’UYMSİB’in Kanada’ya Yönelik Turquality Projesi’’ başvurumuz, Ticaret Bakanlığımız tarafından onaylandı.’’ dedi.

“Potansiyel var, payımızı artırmalıyız”
Ottova Ticaret Başmüşaviri Mehmet Hakan Akgün de, lojistik olarak uzakta olduklarından dolayı belirli ürünlere odaklanmak durumunda olduklarına vurgu yaptı. Akgün, “Kanada ile Türkiye arasında 2-3 milyar dolar arasında değişen bir ticaret ilişkimiz var. Yaş meyve sebze kategorisine baktığımızda son 5 yıl dikkat çekiyor. En çok 2016’da 165 milyon dolar ihracat yapmışız. Geçtiğimiz yıl da 130 milyon dolarlık bir ihracatımız olmuş. Kanada’da refah seviyesi son derece yüksek, standartlara değer veren, sağlıkla ve çevreyle barışık, ürünün geçmişini tüketiciye yansıtan bir alışveriş kültürü var. Burada yaş meyve sektöründe 12 milyar dolarlık da bir potansiyel var. Kanada, ayva-elma kategorisinde 190 milyon dolar, incir kategorisinde de 24,5 milyon dolar ithalat yapmış. İspanya, Fas ve Yunanistan’ın buralara sattığını düşünürsek bu pazardan daha büyük bir pay alabilmeliyiz” diye konuştu.

“Kanada ticari anlamda agresif değil”
Hatti Food Temsilcisi Mehmet Demirhan da, ağırlık olarak kuru gıda ticareti yaptıklarını, yaş meyve olarak da ayva, nar, erik ve kiraz ithalatı yaptıklarını belirtirken ayva ve narı konteyner ile erik ve kirazı da uçakla getirdiklerini ifade etti. Demirhan, “Kanada ticari anlamda ABD gibi hırslı ve agresif değil, daha sakin ve yavaşlar. Kuzey Amerika’nın üçüncü büyük hali olan Toronto halinde, 21 şirket var ve günlük 3 bin ton civarı işlem hacimleri mevcut. Türkiye iş yapma hızıyla burada fark oluşturabilir” diye konuştu.
Toronto Ticaret Ataşesi Mehmet Ekizoğlu ise, Kanada gıda pazarı ve sektör dağıtım kanalları ile ilgili bilgiler verdi. Program soru cevap bölümü ile sona erdi.