Uluslararası piyasalar kapanış raporu (İş Yatırım)

Salı günü enflasyon verisinin ardından rekor kapanış yapan ABD Endeksleri, önemli ekonomik veri akışının olmadığı günde karışık bir seyir izledi ve yatay kapanışlar gerçekleştirdi. Dow Jones Endeksi ve Nasdaq Teknoloji Endeksi’nin ayrıştığı seansta, ‘Muhteşem Yedili’ olarak adlandırılan mega-cap teknoloji şirketleri negatif ağırlıklı bir günü geride bıraktı.

S&P500 Endeksi -%0.19 oranında değer kaybettiği seansta 5165 puan seviyesinde günü tamamladı. Sektörel dağılımlarda enerji ve hammadde sektörleri güçlü primlerle öne çıktı. EIA raporunda stoklardaki geri çekilme petrol fiyatlarını yukarı yönlü tetiklerken, Ukrayna’nın Rusya enerji altyapısında yönelik saldırı yapıldığı haberleri momentumu güçlendirdi ; enerji hisseleri %1.52 primle seansı sonlandırdı. Valero Energy %5.24, Marathon Petroleum %4.24 değer kazanımlarıyla dikkat çektiler. Ham madde sektöründe ise bakır üreticileri güçlü primlerle öne çıktılar, sektör hisseleri seansı %8 değer kazanımıyla sonlandırdı. Çinli bakır üreticileri, rafinaj ücretlerindeki düşüşün ardından üretimde kısıntı kararı aldı, aktif vade bakır kontratı %3’ün üzerinde primlerle işlem gördü. Mega-cap şirketler zayıf performans gösterdi. Teknoloji sektörü %1.06 değer kaybıyla işlem gördü. Nvidia %1.12, Meta %0.87, Microsoft %0.07, Apple %1.25 oranında değer kayıplarıyla işlem gördüler. Gayrimenkul sektörü %0.6, sağlık %0.41 değer kaybetti. Wells Fargo, $120 hedef fiyatla Tesla önerisini sata çekti, hisse %4.6 değer kaybıyla $169 seviyesinde işlem görerek son 10 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Nasdaq Teknoloji Endeksi’nin %0.54 değer kaybettiği seansta, Dow Jones Endeksi %0.10 primlendi. Endekste enerji ve endüstriyeller güçlü primlerle dikkat çekerken, 3M %5.4, Travelers Cos %1.37, Chevron %1.32 oranında primlendiler. Zayıf performans gösteren sektörlerde ise sağlık, teknoloji ve takdirsel tüketim yer aldı. Sektörler %0.40 ile %0.60 arasında değer kayıplarıyla işlem gördüler. En zayıf performanslar ise Intel, McDonalds ve Johnson&Johnson’dan geldi. McDonalds CFO’su küresel satışlarda yavaşlamaya dikkat çekti.

Avrupa Endeksleri pozitif bir günü geride bıraktı. Euro Stoxx50 %0.35, Ftse100 %0.31, Cac40 %0.62 değer kazanırken, Dax Endeksi %0.02 değer kaybıyla işlem gördü.

Perşembe günü PPI verisi ile perakende satış verileri günün en önemli ekonomik veri akışı olarak öne çıkmakta.

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

Bugün ABD tarafında Mortgage başvuruları geçen aya göre yavaşlasa da artışını sürdürdü. Ham petrol stoklarında da beklenenden daha fazla azalma yaşandı. Dolar endeksi de son dönemde yaşadığı düşüşünü sürdürdü. Güne 102.92 seviyelerinden başlayan endeks 102.80 seviyelerinden kapanış gerçekleştirdi. Endeksin bu hareketi ile Amerikan doları karşısında %0.44 değer kazanan NOK en çok prim yapan G10 ülkesi para birimi olurken; %0.11 düşüşle CHF en kötü performansı sergileyen para birimi oldu. Gelişmekte olan ülkeler para birimlerinde ise karışık bir seyir hakimdi. FED vadelilerine göre Haziran ayında faiz indirimi ihtimali %73 seviyelerine gerilemiş durumda. Avrupa Merkez Bankası için bu ihtimal %92 seviyelerinde. EURUSD paritesi güne 1.0930 seviyelerinde başladı, gün içerisinde 1.0960 seviyesinin de üstünü test eden parite günü %0.22 yükselişle 1.0950 seviyelerinde kapattı. GBPUSD paritesi ise yatay bir seyir izledi ve günü açılış yaptığı 1.2790 seviyelerinden kapattı.

Aktif WTI kontratları günü %2.90 yükselişle $79.80 seviyelerinde kapatırken; aktif Brent kontratlarında da %2.71 primlenme yaşandı ve günü $84.15 seviyelerinde kapattı. Ons altın da günün yükselenlerinden oldu. %0.73 primlenen altın, günü $2174 seviyelerinde kapattı. Ons gümüş ise %3.45 değer kazanarak altından daha pozitif bir seyir izledi.
 
Eurotahvil Piyasaları

Amerikan tahvilleri bugün satıcılı bir seyir izledi ve getiri eğrisi boyunca yükselişler yaşandı. Getirilerdeki yükselişler yaklaşık 4 puan bandında olurken ABD 2 yıllık tahvil getirisi %4.63, 5 yıllık %4.19 ve 10 yıllıklar ise %4.19 getiri seviyelerinde günü kapattı. Avrupa tarafında da satışlar dikkat çekerken 10 yıllık tahvil getirilerinde İngiltere’de 7, Fransa’da 3 Almanya’da 4 baz puanlık yükselişler görüldü. Türkiye’de ise CDS primi sakin kalırken; kısa vadeye yoğunlaşan hafif alımlar görüldü. Ayrıca orta vadeli euro tahvillerde ise yeni ihraçların da etkisi ile hafif satıcılı bir seyir izledik. Türkiye 2 yıllık tahvil getirisi %6.14, 5 yıllık %6.81 ve 10 yıllıklarda ise %7.47 seviyelerinde getiriler görülmekte.

 Detaylı bilgi almak, İş Yatırım'ın güncel raporlarına ulaşmak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.

https://arastirma.isyatirim.com.tr/2024/03/13/uluslararasi-piyasalar-kapanis-raporu-13-03-2024/

İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

           ***
           Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Facebookta Paylaş