Uluslararası Piyasalar - Günlük Rapor (İş Yatırım)


Eurotahvil Piyasaları
Dün Fed tarafından gelen açıklamalardan sonra gün içinde 1.50% seviyesini gören Amerikan 10 yıllık tahviller yatay bir hareketle i 1.43% seviyesinden işlem görmektedir. Avrupa bölgesinde İngiltere haricinde ise yatay bir seyir görülmektedir. İngiltere 10 yıllıkları 1 baz puan daralıp %0.817 seviyesinden işlem görürken Almanya 10 yıllıkları %-0,348 Fransa 10 yıllıkları %0,106 İtalya 10 yıllıkları %1,00 işlem görmektedir.
Merkez Bankasının kura müdahalesine rağmen kurda görülen volatilite ile Türk hazinesi eurobondları gelişmekte olan ülkelerden negatif ayrışarak güçlü satıcılı seyretti. Getiri eğrisinde 5 - 30 baz puan arasında genişleme görülmektedir. Getiri eğrisinde genişlemenin kısa ve orta vadede daha baskın olduğunu görmekteyiz. 5 yıllık vade getirisi 13 baz puan genişleyerek 6,91% civarında iken 10 yıllık vadeli kıymet getirisi hafta başından bu yana 8 baz puan genişleyerek 7,33% seviyesinden işlem görmektedir. Uzun vadeli kıymet getirisi ise 7,73% seviyesinden işlem görmektedir. 5 yıllık risk primi (CDS) 21 baz puan artarak 530 seviyesinden işlem görmektedir.
Şirket tarafı da hazine eurobondları ile paralel olarak güçlü satıcılı olarak işlem gördü. Lokal tarafın kısa ve orta vadeli sermaye benzeri kıymetlerin alımı devam etmektedir. Kısa taraf sermaye benzeri kıymetlerinde alım devam ederken Yapıkredi Bankasının 2022 sermaye benzeri kıymetinin getirisi 5,15% den işlem görmektedir. Uzun vadeli kısımda Akbank 2031 vadeli kıymetin call getirisi 8,16% vade getirisi ise 7,71% den işlem görmektedir.

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
1 Aralık 2021 Çarşamba günü majör Avrupa endekslerinde kuvvetli alımlar görülürken ABD endekslerinde pozitif açılış sonrası zayıf kapanışlar izledik. Piyasada son dönemde Omicron varyantıyla beraber Covid-19 vakalarındaki artış ve G.Afrika, İngiltere, İsviçre, Brezilya’dan dan sonra sonunda ABD’de görülmesiyle beraber piyasa risk iştahında düşüş gözlemleniyor. Var olan aşıların kısmen etkili olmasına rağmen tam etkisini tartışıldığı bu günlerde aşı firmalarının yapmış olduğu yorumlar piyasada volatiliteye sebep olurken özellikle havayolu, konaklama, cruise sektöründe yer alan şirketler baskı altında olduğu görülüyor. Kapanma riskine karşın sert satış sonrası toparlama eğilimine girilmesi ise satışların şimdilik tepkisel olduğunu gösteriyor. OECD tarafındaki son tahminlerde de omicron varyantının küresel ekonomide dengesizlikler yaratarak büyümenin yavaşlamasına ve enflasyonda artış tehdit olabileceği görüşünü açıkladı. Virüs haberlerine ilave olarak dün FED başkanının yapmış olduğu şahin açıklamalar da havayı bozdu. Özellikle enflasyona yönelik geçici söyleminden uzaklaşılması ve enflasyonun 2022 ortasına kadar yüksek kalabileceğine ve tahvil alımlarından azaltım-tapering’in hızlandırılması gerekeceği şeklindeki görüşleri satışlara sebep olurken Aralık ayındaki FED toplantısı daha da önem kazanmış oldu.
ABD tarafında ekonomik veri olarak MBA Mortgage başvuruları -7,2% geriledi. İnşaat harcamaları aylık 0,4% artış beklentisinin altında 0,2% olarak gerçekleşirken, ADP özel sektör istihdam 525 bin beklentisinin üzerinde 534 bin olarak açıklandı. Üretim PMI’ı 59,1 beklenirken 58,3 olarak açıklandı. ISM üretim ise 61,2 seviyesine yakın 61,1 olarak gerçekleşti.
S&P 500 endeksinde defansif sektörler altyapı, sağlık, temel tüketim en iyi performans sergileyen sektörler olurken, takdirsel tüketim ve telekom en çok kaybettiren sektör oldu. Son 5 günlük hacim değişimden 30%’a yakın artış gözlemlendi. Omicron varyantı etkisiyle Boeing -4,4%, havayolları tarafında Delta -7,2%, United AL -5,9%, American AL -7,2%, Southwest -4,2% değer kaybetti. Volatilite endeksi VIX de 15,9% artarak 31,65’e ulaştı. FAANG hisselerine baktığımızda; Facebook -4,3%, Apple -0,18%, Amazon -1,18%, Netflix -3,7% ve Google -0,55% yaklaşık performans ile günü sonlandırdı.
Avrupa tarafında da Omicron varyantı ve Covid vakalarındaki artışa rağmen Dünya Sağlık Örgütü’nün aşıların etkisinin koruyuculuğuna dair olumlu görüş belirtmesi sonrasında kuvvetli endeks hareketleri izlendi. Yatırımcı iyimserliğinde değişimin göstergesi olan işlem hacimleri son 10 günlük ortalamanın yaklaşık 14% altında gerçekleşti. DAX endeksi 2,47%’e yakın primle pozitif alanda kapatırken, teknoloji ve sanayi hisseleri en fazla değer kazananalar arasında başı çekerken, temel tüketim sektörü en fazla değer kaybeden sektör konumundaydı. Endekste yer alan 33 hisse değer kazanırken 7 hisse de değer kaybetti.
Yarın veri takviminde özellikle ABD’de haftalık işsizlik başvuruları ve devam eden başvurular verileri takip edilecek.
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
Omicron varyantıyla birlikte emtia ve fx piyasalarında da yüksek volatilite izleniyor. Dolar endeksinde dün Powell’ın açıklamalarıyla 96,50 üzerine kadar izlenen sert yükseliş önemli ölçüde geri verildi ancak endeks hala güçlü konumunu koruyor. Bugün 95,67’ye kadar izlenen geri çekilme sonrası piyasada tekrar negatif havanın oluşmasıyla 96’nın hemen üzerinde kapanış görüldü. Buna paralel olarak EUR/USD paritesinde 1,1360 denemeleri başarısız oldu ve günün kapanışı 1,1320 civarında gerçekleşti. Japon yeni’nde ise Dolar karşısında değer kazancı devam ediyor. Son haftalarda dikkat çeken değer kayıplarında önemli bir düzeltme yaşanmış oldu. USD/JPY paritesi 113,17 ile açılış yaptıktan sonra günü 112,80 seviyesinde sonlandırdı. Altın ve gümüş fiyatlarında FED’den sıkılaştırma adımlarının beklentisi ve artan reel faizlerin baskısıyla zayıf seyir izleniyor. Spot altın fiyatı %0,4 primle 1782 seviyesinden ve spot gümüş %2,2 değer kaybıyla 22,34 seviyesinden kapanış gerçekleşti. Bugünkü gerilemeyle gümüş fiyatı son 2 ayın en düşük seviyesine gerilemiş oldu.
Petrol fiyatlarında geçtiğimiz günlerde izlene sert satışlar sonrası toparlanma çabası görülüyor. Ancak gün içi %3’ü aşan primli seyir korunamadı ve kapanışta WTI petrol %0,7 değer kaybıyla 65,70 seviyelerinde günü sonlandırdı. Brent petrolde ise %0,4’e yakın geri çekilmeyle 69 civarında kapanış gerçekleşti. Endüstriyel metallerde dünkü satış sonrası toparlanma görüldü. Ancak özellikle ABD seansının açılışı sonrası negatife dönen havayla primlerin bir kısmı geri verildi. LME 3 aylık bakır kontratı yatay olarak 9444 seviyesinde günü kapatırken, alüminyum fiyatlarında %1, prim dikkat çekti. Tarımsal emtialarda ise pamuk hariç toparlanma görüldü.






İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                           ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş