TÜSİAD Başkanı Turan: Enflasyonla yeterince mücadele edilmiyor - Dünya

Dünya gazetesinde yayınlanan habere göre; ‘ TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, Türkiye’nin enflasyonla mücadelede doğru para politikası uygulamadığını, tarım-gıda gibi alanlarda nlarda da yapısal adımların atılma atılmadığını söyledi.

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan, ekonomi gündemini DÜNYA’ya değerlendirdi. Turan, değersiz TL ve cari fazla ile enflasyonun indirilmesini öngören “yeni ekonomi modeli”ndeki denklemin çalışmadığını söyledi. Orhan Turan, “Enflasyonla yeterince mücadele etmiyoruz. Örneğin doğru para politikası uygulayamıyoruz ya da tarım gıda gibi konularda gerekli yapısal adımları atamıyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Faiz seviyesinin tek başına yeterli bir kriter olmadığını, hali hazırdaki zırdaki düşük faizin üretim ve yatırım ım yaratmadığını vurgulayan TÜSİAD D Başkanı Turan, iş dünyasının bu yöndeki öndeki kararlarında istikrar ve öngörülebilirliğin rülebilirliğin etkili olduğunu hatırlattı. ttı. Üretim potansiyeli dikkate alındığında dığında Türkiye’nin geleceğinden den “çok umutlu” olduklarını nı belirten Orhan Turan, daha aha net bir rotaya ihtiyaç bulunduulunduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin üretim potansiyeline vurgu yaparak, “Geleceğimizden den ççok çok umutluyum” diyen TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, ülkenin daha a net bir rotaya ihtiyaç olduğunu belirtti. Turan, Türkiye Ekonomi Modeli eli olarak adlandırılan planı “TL’ye değer kaybettirip cari açığı azaltalım ardından enflasyon düşer denklemi çalışmadı” şeklinde değerlendirdi.


TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, Yönetim Kurulu Başkanımız Hakan Güldağ ile Yazıişleri Müdürümüz Handan Sema Ceylan'ın sorularını yanıtladı.
Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (TÜSİAD) yeni başkanı Orhan Turan, DÜNYA (NBE) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ ile yönelttiğimiz soruları yanıtladı. “Cari açık yeniden yükselişte… Yeni ekonomi programının iddiası kaldı mı” sorusuna Turan, “TL’yi değersiz kılıp ihracatı artırmak gibi bir beklenti oluşmuş olabilir ama bugün global ihracat pazarlarının dinamikleri farklı. Para birimine aşırı değer kaybettirip ihracatta alan kazanma 1990’larda kaldı. Dünya değişti” şeklinde yanıt verdi. Turan, “Artık katma değeri yüksek, teknolojiye dayalı ve marka değeri olan ürünler ihracat pazarlarında öne çıkıyor. Öte yandan enerji ithalatı yoğun bir ekonomiyiz. Rusya-Ukrayna savaşı öncesi dönemde de önemli fiyat yükselişleri vardı. Savaş bu süreci hızlandırdı” diyerek, daha net bir rota çizilmesinin önemine vurgu yaptı. Önce Çin, sonra Türkiye Ekonomi Modeli olarak adlandırılan planla, hayal edilen sonuca ulaşılamadığını kaydeden Turan, “Yüzde 20’ye yavaşlayan bir ihracatımız ve yüzde 40’a gelen bir ithalat artışımızla cari açığımız bu yıl 3040 milyar dolara doğru yükseliyor. TL’ye önce değer kaybettirip cari açığı azaltalım, ardından enflasyon düşer denklemi çok da çalışmadı. Üretimde ithal girdinin payı çok yüksek olduğu için; ülke para birimi değer kaybettikçe biz de şiddetli enflasyon oluyor. Yani önce enflasyon yükselsin sonra düşürürüz gibi bir sonuç çıkıyordu bu çerçeveden; onun da bugün halihazırdaki refah kaybı ile sonuçlandığını görmekteyiz” açıklamalarında bulundu.

https://www.dunya.com/ekonomi/dusuk-faiz-ekonomiye-yansimiyor-model-refah-kaybina-neden-oldu-haberi-655344



Diğer Haberler
ÇİN'DE GSYH 1. ÇEYREKTE YILLIK +4.8% (BEKLENTİ: +4.4% ÖNCEKİ: +4.0%)
ÇİN'DE GSYH 1. ÇEYREKTE ÇEYREKLİK +1.3% (BEKLENTİ: +0.6% ÖNCEKİ: +1.6%)
ÇİN'DE KENTSEL YATIRIMLAR MART'TA YILLIK +9.3 % (BEKLENTİ: +8.5% ÖNCEKİ: +12.2%)
ÇİN'DE SANAYİ ÜRETİMİ MART'TA YILLIK +5.0% (BEKLENTİ: +4.5% ÖNCEKİ: +7.5%)
ÇİN'DE PERAKENDE SATIŞLAR MART'TA YILLIK -3.5% (BEKLENTİ: -1.6% ÖNCEKİ: +6.7%)
ÇİN'DE KENTSEL BÖLGELER İŞSİZLİK ORANI MART'TA 5.8% (ÖNCEKİ: 5.5%)
ÇİN'DE YENİ İNŞAAT BAŞLANGIÇLARI MART'TA YILLIK -17.5%
ÇİN'DE GAYRİMENKUL YATIRIMLARI MART'TA YILLIK +0.7%
Facebookta Paylaş