Türkiye: Ticaret açığı Mayıs’ta yıllık %157 genişleyerek 10,7 milyar dolara ulaştı…
Ticaret Bakanlığı’nın GTS (genel ticaret sistemi) kapsamında açıkladığı öncü Mayıs ayı dış ticaret verilerine göre; geçen yılın aynı ayına göre ihracat %15,2 artarak 18,97 milyar USD’ye yükselirken, ithalat ise aynı dönemde %43,8 artarak 29,65 milyar USD olarak gerçekleşti. Bu kapsamda dış ticaret açığı Mayıs döneminde %157 artarak 10,68 milyar USD oldu.
Mayıs ayında içerisinde en çok ihracat yaptığımız ülke Almanya olurken, onu ABD, Irak ve İtalya takip etmektedir. İthalat kalemlerinde; Mayıs 2022’de ilk sırayı Rusya alırken, onu Çin, Almanya ve ABD izlemiştir. Mal gruplarına bakıldığında, ham madde (ara mallar), yatırım (sermaye) ve tüketim geçen seneye göre artış görülmüştür. İthalat tarafında ise ham madde kategorisinde görülen emtia fiyatlarından kaynaklı %52,4 artışa karşılık; yatırım malları %10,8 artmış, tüketim malları ise %22,3 artmıştır.
Aylara Göre Dış Ticaret Verileri… Kaynak: Ticaret Bakanlığı, Bloomberg
Enerji ithalatı Mayıs ayında 6,95 milyar dolar olarak gerçekleşerek toplam ithalatın tek başına %23,4’lük kısmını oluşturdu. Geçen yılın Mayıs ayına göre ise enerji ithalatı %124,6 oranında arttı. 5 aylık dönemde toplam enerji ithalatı ise 39,7 milyar olmuştur, bu da geçen yılın Ocak - Mayıs dönemine göre %163,4 artışa denk düşmektedir. Emtia fiyatlarının yüksek seyretmesinin ithalat tarafını artırıcı etkisi ön planda olmaya devam etmektedir.
İhracat profili açısından ise, Rusya - Ukrayna savaşının ekonomik etkilerinin dış talep üzerinde yarattığı dengeler aşağı yönlü riskleri artırmaktadır. Bu durum, enerji ve emtia fiyatları üzerinden ithalatı genişlettiği gibi, ana ihracat pazarlarımızda ekonomik yavaşlamaya neden olması itibariyle ihracat potansiyelini de azaltmaktadır. PMI verilerinde de görüldüğü üzere, yurtiçindeki sanayi aktivitesi üzerinde azalan ihracat siparişlerinin etkisi vardır. İlerleyen dönemde Avrupa ekonomilerindeki durgunluk potansiyeli ihracatımızın yavaşlamasına neden olabilir.
https://terayatirim.com/arastirma/teradan-notlar/020620221432
Enver Erkan
Araştırma - Başekonomist
Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.terayatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.