Fed Bilanço Daralması Ayrıntıları ve Niceliksel Sıkılaşma
Niceliksel sıkılaşma… Nicel sıkılaştırma (QT), QE'nin tersi olan daraltıcı bir para politikasıdır. Merkez bankalarının QE programları aracılığıyla piyasadan satın aldığı devlet tahvilleri ve diğer varlıklar, büyüklüklerini büyük ölçüde artırarak bilançolarında tutulmaktadır. 2018'de Fed, niceliksel sıkılaştırmaya başlayarak bilançolarındaki borçların bir kısmını itfa etmeye başladı. 2019'da, QT'yi başlattıktan bir yıldan kısa bir süre sonra, Fed de dahil olmak üzere merkez bankaları, kısa bir süre sonra meydana gelen olumsuz piyasa koşulları nedeniyle niceliksel sıkılaştırmaya son verdi.
1 Haziran'dan itibaren Fed, likiditeyi harekete geçirmek için 9 trilyon dolarlık bilançosunu küçültmeye başladı. QT'nin 1 Haziran'da başlayacağının duyurulduğu Mayıs FOMC toplantısında da Fed, hedef oranını %0,75-1,00'e yükseltti. Merkez bankası, son iki yılda daha uzun vadeli faiz oranlarını korumak için niceliksel genişleme yoluyla kabaca 4,6 trilyon dolarlık Hazine ve ipoteğe dayalı menkul kıymetler satın aldı. QE olarak da bilinen süreç, banka rezervlerinin artmasına yol açtı.
Fed bilanço büyüklüğü ve federal fonlama oranı karşılaştırması… Kaynak: Bloomberg, Federal Reserve
Bilançonun küçülmesi… Para piyasasındaki 4,6 trilyon dolarlık varlıklardan 4 trilyon doları, yalnızca Hazine bonoları veya geri alım anlaşmaları gibi yüksek kaliteli, kısa vadeli varlıklara yatırım yapmasına izin verilen fonlara yatırılır. Bu bakiyeler, Fed ve ABD Hazinesinden gelen teşviklerin bir sonucu olarak pandemi sırasında büyüdü. QE, bankaları istediklerinden daha fazla nakit tutarken bıraktı, bu nedenle mevduat sahiplerini bunun yerine para piyasası fonlarına nakit yatırmaya teşvik etmeye devam ediyor.
Nakit akışındaki büyüme, para piyasası fonlarının yatırım yapabileceği varlık havuzundaki daralmayla aynı zamana denk geldi. Hazine, 2020'nin sonundan bu yana bono arzını kesiyor. Fed'in QE'si finansal sisteme nakit eklemeye devam ederken, Washington'un 2021'in sonundaki borç tavanı dramı ve şimdi beklenmedik şekilde güçlü vergi gelirleri, piyasa katılımcılarını varlıklar için şiddetli bir rekabet içinde bıraktı.
https://terayatirim.com/arastirma/makro-perspektif/020620221559
Enver Erkan
Araştırma - Başekonomist
Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.terayatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.