Türkiye: Şubat sanayi üretimi düşüş %6 m/manalizi (Dinamik Yatırım Menkul Değerler)

Türkiye: Şubat sanayi üretimi düşüş %6 m/m…

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi, artış beklentilerinin aksine Şubat'ta geriledi. TÜİK’e göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi, Ocak ayında revize edilen +%2'ye kıyasla Şubat ayında aylık bazda %6 (beklenti: +%2) düştü. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Ocak ayında revize edilen +%4,6'ya kıyasla yıllık %8,2 düştü (beklenti: +%1,5). Arındırılmamış verilere göre ise, sanayi üretiminde, geçen yılın aynı dönemine göre %8,2 oranında düşüş gerçekleşmiştir. Böylece sanayi üretiminde üç aylık ortalamalardaki yıllık değişim arındırılmamış endekslerdeki değişime göre -0,8% olmuştur.

6 Şubat tarihinde meydana gelen büyük deprem felaketi nedeniyle; TÜİK tüm verileri toplayamamıştır ve tahminler e-fatura, e-arşiv fatura gibi alternatif veri kaynakları ve istatistiksel yöntemler kullanılarak yapılmıştır. Şubat ayında PMI 50,1 ile önceki aya göre yatay kalmıştı, bu da genel beklentinin daha durağan bir değişim olması yönündeydi. İşsizlik, PMI gibi benzer dönemi içine alan göstergelerin aksine, sanayi üretimi verilerinde deprem etkisinin çok kayda değer şekilde yansıdığını görüyoruz. Bölgeden gelen anket verilerinin eksik olmasına rağmen ciddi bir daralma yansımış durumda.

Detaylara baktığımızda; madencilik ve taş ocakçılığı aylık bazda %11,2 daralırken, yıllık bazda %18,2 daralma göstermiştir. İmalat sanayiinde aylık bazda %6,6 daralma görülürken, yıllık bazda ise %8,2’lik azalma gerçekleşmiştir. Elektrik, gaz, buhar grubunda ise aylık bazda %1,4 artış görülmüş, yıllık bazda ise %4,5 seviyesinde daralma gerçekleşmiştir. Aylık bazda ara malı %9,3, dayanıksız tüketim malı %5, dayanıklı tüketim malı %3,2, sermaye malı %2,8 ve enerji %2,3 oranında azalmıştır. İlgili kalemlerdeki yıllık değişimlere bakıldığında ise; sermaye malı %4,5 artarken; ara malı %14,2, enerji %8,5, dayanıksız tüketim malı %6,4, dayanıklı tüketim malı %4 azalmıştır. Yüksek teknolojili mal grupları ise aylık bazda %6,8, yıllık bazda %16,5 büyürken, orta-düşük teknolojili mal grupları aylık %9,2, yıllık %10,9 daralmıştır

Deprem etkisi nedeniyle verilerdeki sert daralma Mart ayı ile beraber yerini daha azalan bir etkiye bırakabilir. Mart ayına dair ihracat ve PMI verileri de Şubat ayındaki baza kıyasla biraz toparlanma olabileceğine işaret ediyor. Deprem etkisi gerçekleşmeleri buna karşılık sanayi üretimi endeks değerini birkaç ay düşük seviyelerde tutacak ve depremin gerçek etkilerini ortaya koyacaktır. Bu kapsamda 1Ç23 büyümesi bir miktar olumsuz etkilenmekle beraber, 2Ç23'teki büyüme görünümü ise seçim belirsizliğinin geride kalma etkisine ek olarak üretim ve tüketim eğilimlerindeki değişimi de içerecektir. Normalde seçim belirsizliğinin üretim eğilimlerini olumsuz etkilemesi beklenebilecekken, seçimden sonra kur ve faiz seviyelerinin ne olabileceği kestirilemediğinden talep artmakta ve bu da üretimi canlı tutmaktadır.


Dinamik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.

 https://www.dinamikyatirim.com.tr/

***
Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş