Sanayi Üretimi (Oyak Yatırım)


Sanayi üretiminde depreme bağlı daralma
Son 33 ayın en kötü daralma oranı... Sanayi üretimi Şubat ayında %8,2 daralarak %0,3'lük piyasa beklentisinin çok altında kalırken, aylık üretim büyümesi Ocak ayındaki %2,0'lik artıştan %6,0 daralmaya döndü. Deprem felaketinden etkilenen illerde mücbir sebep ilan edildiğini ve beyanların ertelendiğini hatırlatalım. TÜİK bu illerden derlenen anketlerden %67 oranında yanıt alınabildiğini açıkladı. En kötü etkilenen iller arasında Hatay toplam çelik üretiminin 1/3'üne ev sahipliği yaparken, Kahramaraş Türkiye'nin tekstil merkezi konumunda. Dolayısıyla, Şubat ayında elektrik tüketimi %5,6 oranında azalırken, bu oran depremden önce %-1 daralmayı işaret ediyordu. Yıllık bazda elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü, imalat sanayi ve madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi sırasıyla %18,2, %8,2 ve %4,5 oranında geriledi. Depremin ardından kamu bankaları kaynaklı güçlü kredi büyümesi sayesinde ekonomideki güçlü tüketimin imalat sektörünü yukarı çekmesi muhtemel görünüyor. Dolayısıyla, deprem bölgesindeki fabrikaların onarımı ve altyapının iyileştirilmesi ile sanayi üretimi Nisan ayında pozitife dönmesini bekliyoruz.
Alt endekslerde olumsuz tablo... Şubat ayında neredeyse tüm alt gruplarda aylık ve yıllık büyüme oranları negatife dönerken, cari denge ve sürdürülebilir büyüme açısından kilit önem taşıyan yüksek teknolojili üretim ve sabit yatırım kalemlerinde yıllık büyüme devam etti. Aylık bazda ara malı, dayanıklı tüketim malı, dayanıksız tüketim malı, enerji ve sermaye malı sırasıyla %9,3, %3,2, %5,0, %2,3 ve %2,8 oranında daralma kaydetti. Düşük teknoloji, orta düşük teknoloji ve orta yüksek teknoloji grupları Şubat ayında sırasıyla %10,7, %10,9 ve %4,9 oranında daraldı. Diğer taraftan, yüksek teknoloji üretimi geçen ayki düşük bazın etkisiyle aylık bazda %6,8 artarken, yıllık bazda üretim artışı Şubat ayında %16,5 oldu.
Bazı sektörlerde tablo kötüleşiyor... Ana endeksteki keskin daralmaya rağmen Şubat ayında 10 sektör büyüme kaydederken, 15 sektör yıllık bazda daraldı. İhracat odaklı ana sektörler olan ana metal ve tekstil sektörleri yıllık bazda sırasıyla %23,2 ve %25,6, aylık bazda ise %13,8 ve %11,9 daralma ile listenin başında yer aldı. Benzer şekilde, Çin'in sıfır vaka politikasını bırakması ve navlun maliyetlerindeki düşüşle birlikte, Çinli üreticilerin yerli şirketlere göre rekabet avantajına sahip olması nedeniyle kağıt ve kağıt ürünleri imalatı yıllık bazda %18,2 oranında daraldı. Kimya sektöründeki daralma ise %16,1 ile dikkat çekiciydi. Hatırlatmak gerekirse deprem bölgesinde yer alan bazı kimya sektörü oyunları geçici de olsa fabrikalarını kapamak durumunda kalmıştı. Daha iyi performans gösterenler arasında, iç pazardaki güçlü talep ve yarı iletken tedarik zincirindeki sıkıntıların azalması sayesinde motorlu kara taşıtı üretimi %5,7, bilgisayar ve elektronik üretimi ise %37,9 oranında arttı.
 

OYAK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.

Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Kremlin: Putin, bugün Rusya Merkez Bankası Başkanı Nabiullina ve Maliye Bakanı Siluanov ile döviz piyasasındaki durumu görüşecek
02.09.2026 itfa tarihli ihale öncesi kamuya 0.00 milyon TL satış yapıldı
02.09.2026 itfa tarihli ihale öncesi PY'na 70.00 milyon TL rot satış yapıldı
02.09.2026 itfa tarihli ihale öncesi piyasa yapıcıların toplam teklif tutarı 110.00 milyon TL
13.10.2032 itfa tarihli ihale öncesi kamuya 0.00 milyon TL satış yapıldı
13.10.2032 itfa tarihli ihale öncesi PY'na 8.75 milyar TL rot satış yapıldı
13.10.2032 itfa tarihli ihale öncesi piyasa yapıcıların toplam teklif tutarı 13.41 milyar TL
TCMB'nin 18 Nisan vadeli repo ihalesinde teklif 85.7 milyar TL
TCMB'nin 20 Nisan adeli repo ihalesinde teklif 39.7 milyar TL
Facebookta Paylaş