Türkiye, Sanayi üretiminde Mayıs’ta beklenti aşıldı (Tera Yatırım )

Türkiye: Sanayi üretiminde Mayıs’ta beklenti aşıldı…

Türkiye’de Mayıs ayında sanayi üretimi takvim etkisinden arındırılmış verilerle, bir önceki yılın aynı ayına göre %40,7 artarken; mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre %1,3 oranında artış göstermiştir. Arındırılmamış verilere göre ise, sanayi üretiminde, geçen yılın aynı dönemine göre %39,5 oranında artış gerçekleşmiştir. Bizim tahminimiz Mayıs ayında sanayi üretiminin arındırılmış verilerle yıllık bazda %38,9 artması, aylık bazda %0,1 artması yönündeydi.

Beklentiden daha iyi olan sanayi üretimi verileri, büyümedeki kuvvetli momentumun da devam ettiğini göstermektedir. Yıllık bazda çift haneli büyüme gösterme ihtimali bulunan sanayi üretimindeki genel eğilim, yıllık büyüme oranlarına ilişkin tahmin aralığını da yukarı yönlü olarak açabilir. Mayıs ayında imalat sanayi PMI, kapanma dönemine de denk gelmesi itibariyle 49,3 ile daralma bölgesine girmişti. Buna karşılık, aylık değişim %1,3 gibi iyi sayılabilecek bir artışa işaret ettiğini görüyoruz. Haziran’da açılmanın etkisiyle beraber bu momentum kuvvetlenerek devam edecektir. Yıllık bazdaki yüksek değişimler ise, geçen yılın baz etkisinden kaynaklı bir şekilde seyretmektedir ve gelecek aylarda daha normal koşullu kıyaslamalı dönemler olacağı için normale indirgenecektir.

Detaylara baktığımızda; madencilik ve taş ocakçılığı aylık bazda %8,4 artarken, yıllık bazda %33,4 artış göstermiştir. İmalat sanayiinde aylık bazda %1,1 artış görülürken, yıllık bazda ise %42,8’lik büyüme gerçekleşmiştir. Elektrik, gaz, buhar grubunda ise aylık bazda %0,7 daralma görülmüş, yıllık bazda ise büyüme %20,9 seviyesinde gerçekleşmiştir. Aylık bazda ara malı %3,9, dayanıksız tüketim malı %0,7 ve enerji %0,2 oranında artmıştır. Sermaye malı %2,1 ve dayanıklı tüketim malı %1 oranında daralmıştır. İlgili kalemlerdeki yıllık değişimlere bakıldığında ise; dayanıklı tüketim malı %66, ara malı %48,9, sermaye malı %40,1, dayanıksız tüketim malı %31,8 ve enerji %22,3 artmıştır.

 
Sanayi üretim endeksi (Yıllık)… Kaynak: TÜİK, Bloomberg

Büyüme konusunda aşağı yönlü riskleri oluşturabilecek etmenler, daha az kamu harcamaları ve Merkez Bankası politikalarının sıkılığı olacaktır. Buna karşın; ekonomik aktivitenin kuvvetli olması, fiyat istikrarına odaklanma bağlamında hem kamu politikalarına, hem de Merkez Bankası para politikasına olanak vermektedir. Faiz artırımlarının gerçekleştirildiği Mart ayına kadar olan dönemden sonra da, faizler sabit bırakıldığı için o dönemin sıkı finansal koşulları halen geçerlidir. Buna rağmen büyüme yüksek kalmaya ve ekonomik aktivite de toparlanmaya devam ediyor. Aynı zamanda, turizmin iyi katkı verecek olması da çıktı açığının büyümeyeceğine dair işaret veriyor. Delta varyantı, özellikle seyahat gelirleri ve bağıl sektörler açısından halen bir risk olmakla birlikte, henüz küresel kapanmalara gidilmediği için arka sırada değerlendiriliyor. Büyüme, aşağı ve yukarı yönlü riskler beraber ele alınmak kaydıyla, 2Ç21’in vereceği yüksek katkıyla bu yıl %7’ye yakın seviyelerde gerçekleşebilir.

Merkez Bankası, yarın faiz kararını açıklayacak. Bugün yayınlayacağımız TCMB PPK ön izleme raporunda da ayrıntılı değineceğimiz üzere, politika faizinin sabit bırakılmasını bekliyoruz. Açıklama bazlı olarak takip edeceğimiz PPK’da, “ilave sıkılaşma” gibi bir rehberlik politika açıklamasına eklenirse, finansal piyasalarda sağlayacağı stabilite bakımından fiyat istikrarına katkı vereceğini düşünürüz. Enflasyon risklerinin mevcut ağırlıklandırması, de-dolarizasyon kriterini sağlama ve Fed politikalarına karşı gard alınması gerekliliği gibi unsurlar itibariyle takip eden aylarda faiz artırılması da bir seçenek olarak değerlendirilmelidir.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
28.05.2031 itfa tarihli ihale öncesi kamuya 0.00 milyon TL satış yapıldı
28.05.2031 itfa tarihli ihale öncesi PY'na 2.50 milyar TL rot satış yapıldı
28.05.2031 itfa tarihli ihale öncesi piyasa yapıcıların toplam teklif tutarı 3.98 milyar TL
GÜNEY AFRİKA SAVUNMA BAKANI: ŞU AN İÇİN ACİL DURUM İLANININ GEREKLİ OLACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM
IEA: OPEC+ ÜYELERİ ÜRETİMİ ARTIRMAZSA PETROL PİYASASINDA SIKIŞMA YAŞANABİLİR
TCMB, 27.07.2021 vadeli 17.00 milyar TL tutarlı repo ihalesi açtı
BOE/CUNLİFFE: SONUÇLARA BAĞLI EŞİTLİĞE YÖNELİK TAAHHÜTÜMÜZ DEVAM EDİYOR FAKAT HER İKİ TARAFIN İSTEMESİ GEREKLİ
BOE/BAİ,LEY: AB İLE EŞİTLİĞE YÖNELİK İLERİ GİDEN BİRŞEY YOK
Facebookta Paylaş