Sanayi üretimi raporu (Acar Menkul)

TÜRKİYE ‘DE 2. ÇEYREKTE GELECEK BÜYÜME ENFLASYONUN GÖLGESİNDE KALACAK
Türkiye’de Sanayi Üretimi Şubat ayında aylık bazda % 6.1 azalırken yıllık bazda da % 40.7 artış yaşadı. Alt sektörlere bakıldığında ekonomideki toparlanmanın devam ettiği gözlemlenirken imalat sanayisinde ve madencilik ve taşocakçılığı sektörlerinde pozitif eğilim devam etti. Özellikle bu aylık yükselişte madencilik ve taşocakçılığı sektörü ön plana çıkmakta. Elektrik, gaz, buhar sektöründe ise aylık bazda düşüş yaşandı. Özellikle aylık bazda sermaye malı yatırımlardaki azalış bize doğrudan sermeye girişlerinin azaldığını gösterirken uzun vadeli kaynak girişi olması bakımından ekonomi açısından önümüzdeki döneme ilişkin olumsuz bir durum ortaya çıkarmakta. Ancak bu durumun geçici olup olmadığını önümüzdeki aylarda yakından takip edeceğiz. Ara malı kalemindeki artış ise ithalatın arttığını ve üretimin toparlandığını göstermesi bakımından önemli. Ayrıca aylık bazda dayanıklı tüketim malında azalış görülürken dayanıksız tüketim malı kalemlerinde artış göstererek de karışık bir tablo gözlemlenmekte. Ancak büyümenin şimdiden yıllık bazda %15 seviyesini aşacağı belli olurken bu yılı %20’nin üzerinde bir büyüme rakamı ile kapatabiliriz. Büyümenin tabana yayılması ve enflasyonda görülen sert yükseliş büyümenin gölgede kalmasını sağlıyor. Ayrıca kişi başına düşen Gayri Safi Milli Hasıla’da da bu büyümenin etkilerini görmememiz yoksullaştıran büyüme tanımıyla uyuşmakta.
Genel olarak 2. çeyreğe ilişkin Nisan ve Mayıs aylarını değerlendirdiğimizde perakende satışlarda görülen artış sanayi üretiminde görülen artış bize Türkiye’nin 2. çeyreğinde büyümenin güçlü geleceğini göstermekte. İmalat PMI verilerinde ise Nisan ve Mayıs ayındaki yavaşlamanın ardından Haziran ayında tekrar artış izledik. Bu bize ekonomideki toparlanmada bir miktar frene bastığımızı gösterirken korona virüs kısıtlamalarının kaldırılması nedeniyle yaz aylarında yani 3. Çeyrekte de büyüme de artış görülebilir. Buradaki sıkıntı navlun, ana metal ürünleri, doğalgaz ve petrol fiyatına bağlı kimyasal hammadde fiyatlarındaki sert yükselişin üretim maliyetlerini karşılamada sorun oluşturup oluşturmayacağı olacaktır. Böyle bir sorun ile karşılaşılırsa 3. çeyreğin sonuna ve 4. çeyrekte sıkıntılar yaşanabilir. Ayrıca şu an için delta varyantının etkilerini ülkemizde çok hissetmemekte bundan sonraki çeyreklerde hissedilme ihtimali oldukça yüksek duruyor.




 Acar Menkul Değerler A.Ş
 https://www.acar.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
GÜNEY AFRİKA SAVUNMA BAKANI: ŞU AN İÇİN ACİL DURUM İLANININ GEREKLİ OLACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM
IEA: OPEC+ ÜYELERİ ÜRETİMİ ARTIRMAZSA PETROL PİYASASINDA SIKIŞMA YAŞANABİLİR
TCMB, 27.07.2021 vadeli 17.00 milyar TL tutarlı repo ihalesi açtı
BOE/CUNLİFFE: SONUÇLARA BAĞLI EŞİTLİĞE YÖNELİK TAAHHÜTÜMÜZ DEVAM EDİYOR FAKAT HER İKİ TARAFIN İSTEMESİ GEREKLİ
BOE/BAİ,LEY: AB İLE EŞİTLİĞE YÖNELİK İLERİ GİDEN BİRŞEY YOK
BOE/CUNLİFFE: KONUT FİYATLARI VE İŞLEMLERİNDE OLDUKÇA GÜÇLÜ BÜYÜME GÖRÜYORUZ
BOE/WOODS: BANKA TEMETTÜLERİ ÜZERİNDEKİ FRENLERİN SONA ERMESİ, OLDUKÇA KOLAY BİR KARAR
BOE/BAİLEY: BOE, GEÇEN YIL BANKA TEMETTÜLERİNİN FRENLENMESİNİ UYGULAMAKTA HAKLIYDI
Facebookta Paylaş