Türkiye: Ocak imalat PMI 50,5… (Enver Erkan/Tera Yatırım )

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) ve IHS Markit’in açıkladığı verilere göre; Ocak ayında imalat PMI 52,1 seviyesinden 50,5 seviyesine geriledi. Fiyat baskılarının imalat sektörü üzerindeki zorlu etkileri görülmekle beraber, girdi maliyetleri ve nihai ürün enflasyonunun firmaların yeni iş almada zorlanmasına ve buna bağlı olarak yeni siparişler ve üretimin bandında yavaşlama etkisi gözlenmiştir. Görece olumlu bir gelişme olarak ise şirketler istihdam artırma eğilimlerini sürdürmüştür. PMI, Haziran 2020’den beri Mayıs 2021 hariç olmak üzere (kapanma etkisi) 50 baz değeri üzerinde büyüme bölgesinde kalmaktadır. Buna karşılık, Ocak ayındaki yavaşlama ile beraber endeks 8 ayın en düşük seviyesine gerilemiştir.

PMI verisinin ayrıntılarına bakacak olursak; girdi ve ürün fiyatları yüksek fakat azalan bir artış gösterdi. Bunda lirada gözlenen değer kaybından kaynaklı enflasyonist etkiler halen geçerlidir. Üretim maliyetlerindeki artış, satış fiyatlarına da yansıtılmakta ve enflasyonist baskıyı çift taraflı hale getirmektedir. Yeni siparişlerde ve üretimde, söz konusu fiyat baskılarının da yarattığı etkenle azalma gözlenmektedir. Firmalar, söz konusu durumdan dolayı yeni sipariş almakta zorlanmakta ve üretim eğilimleri de yavaşlayan siparişler etkisiyle daha durağanlaşma eğilimine girmektedir. Ham madde temini ve lojistik sıkıntılarının yanı sıra fiyat artışlarından kaynaklanan zorluklar, tedarikçilerin teslimat sürelerinin artmaya devam etmesine yol açtı. Şu aşamada yatırım, üretim ve istihdam planlamasında küresel tedarik zinciri sıkıntılarının ve buna bağlı olarak fiyat baskılarının hafiflemesi esas alınacaktır.

 
PMI Üretim Endeksi… Kaynak: TÜİK, İstanbul Sanayi Odası, IHS Markit, Bloomberg

Yayılım ekseninde, endeksin bir ay önceye göre olan gerilemesinde genel gidişat algısı kaynaklı sentiment azalması kadar güncel sıkıntıların siparişler ve üretim planlaması üzerindeki etkilerini görüyoruz. İstihdam planlaması tarafında ise sektörlerin çoğunda daha olumlu bir eğilim gözlenmekte. Genel olarak endeksin gerilemesi iç talep ve genel talep koşullarıyla alakalı. Özellikle enerji kaynaklı arz sıkıntıları ve genel tedarik kısıntıları da bu eksende etkili. İhracat ise belli oranda destek vermeye ve endeksi 50 baz değerinin üzerinde tutmaya devam ediyor, özellikle yurtdışındaki dış talep kaynaklı oluşan risklere rağmen. O tarafta Avrupa ve küresel ekonomilerden gelen yavaşlama sinyalleri önemli olacak. Omicron varyantının etkileri, küresel ekonomide 1Ç22 döneminin göreceli olarak zayıf geçmesine neden olabilir, bu da yeni ihracat siparişleri tarafındaki eğilimin zayıflamasını beraberinde getirebilir.


 https://terayatirim.com/arastirma/teradan-notlar/010220220819


 Enver Erkan
 Araştırma - Başekonomist
 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
UKRAYNA DEVLET BAŞKANI: GELECEK 3 YIL İÇİNDE ORDUYU 100.000 ARTIRACAĞIZ
UKRAYNA DEVLET BAŞKANI: 2 GÜN İÇİNDE TÜRKİYE İLE SERBEST TİCARET ANLAŞMASI İMZALAYACAĞIZ
UKRAYNA DEVLET BAŞKANI: RUSYA, ALMANYA VE FRANSA'DAN YETKİLİLERLE BİR SONRAKİ BARIŞ GÖRÜŞMELERİNİN TARİHİ ÜZERİNDE ANLAŞMAYA ÇALIŞIYORUZ
UKRAYNA DEVLET BAŞKANI: EKONOMİMİZ İSTİKRAR KAZANIYOR
İSVİÇRE'DE 1. ÇEYREKTE MD TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ: -3.60 (ÖNCEKİ:3.80)
TCMB, 08.02.2022 vadeli 80.00 milyar TL tutarlı repo ihalesi açtı
HİNDİSTAN BÜTÇESİ: 2022/23 MALİ YILINDA NOMİNAL GSYH'NİN %11.1 BÜYÜMESİ BEKLENİYOR
HİNDİSTAN BÜTÇESİ: 2023 MALİ YILINDA NET VERGİ GELİRLERİNİN 1.93 TRLN RUPİ OLMASI BEKLENİYOR
Facebookta Paylaş