Türkiye: Nisan işsizlik oranı %11,3’e yükseldi (Enver Erkan/Tera Yatırım )

Türkiye: Nisan işsizlik oranı %11,3’e yükseldi…

Türkiye’de Nisan ayında işsizlik oranı, geçen yılın aynı ayında %13,7 iken 2,4 puan azalarak %11,3 olarak gerçekleşti. Bir önceki ay ile kıyaslandığında ise arındırılmış işsizlik oranının 0,1 puan arttığı görülmektedir. Genç nüfusta işsizlik oranı %20 olurken; geniş tanımlı işsizlik ölçütü olan atıl işgücü oranı, önceki aya göre %22,4'ten %21,7'ye geriledi.

Kıyaslanabilir dönemler olan Nisan 2021 - Nisan 2022’ye baktığımız zaman ilgili dönemler arasında işgücüne katılım oranında arındırılmış verilerle 1,6 puanlık artış olduğu görülmektedir. 2021’in benzer döneminde 32 milyon 677 bin kişi olan işgücü, Nisan 2022’de 34 milyon 225 bin kişi olmuştur. İşgücüne katılım oranı ise %51,5’ten %53,1’e yükselmiştir. Yine mevsim etkilerinden arındırılmış verilere bakıldığında; istihdam oranı geçen yılın aynı dönemine göre 2,7 puan artarak %47,1 olurken, mevsim etkilerinden arındırılmış istihdamda ise önceki aya göre 408 bin kişilik bir artış söz konusudur.

 
Mevsim etkisinden arındırılmış işgücüne ilişkin tamamlayıcı göstergeler, Nisan 2020 - Nisan 2022… Kaynak: TÜİK, Bloomberg

Pandemi sonrasındaki toparlanma momentumu bu senenin başına taşınırken, 1Ç22’de görülen yüksek büyüme profili nezdinde işsizlik oranının yatay veya hafif gerileyen bir doğrultuda olduğunu gördük. Buna karşın, işgücüne dahil olma etkisinin sınırlılığı neticesinde istihdam yaratma kapasitesindeki düşüklük çift haneli oranlarda kalmaya devam eden bir işsizlik oranına neden oldu. Diğer taraftan, genç nüfusta işsizlik ve atıl işgücü oranı gibi diğer göstergelerin manşet orana göre oldukça yüksek kalmaya devam ettiğini gözlemliyoruz. Konjonktürel bağlamda da pandemi sonrasındaki aktivite artışıyla işgücü talebi artan hizmet sektörü hızlı toparlanma gösterirken, emtia/girdi maliyetleri ve azalan dış talep gibi eksenler nezdinde operasyonel durumu etkilenebilecek olan sanayi sektörü geride kalabilir.

Zamana bağlı çalışanlar, çalışmak isteyenler, uzun zamandır iş arayanlar gibi kriterler nezdinde daha geniş kapsamlı olan atıl işgücü oranında %21,7’lik bir oran söz konusu ve %11,3 olan manşet işsizlik oranına göre, daha açıklayıcı bir gösterge olarak izleniyor. İş bulma ümidini kaybederek iş aramayı bırakanlar, işgücü tanımının dışına çıkıyor ve dar kapsamlı işsizlik oranına dahil edilmiyor. Ancak burada da potansiyel yüksek bir işgücü olduğu düşünülecek olursa istihdam piyasası açısından önemli bir açık etkisi oluşturmakta. Bu şartlarda, işsizlik oranlarının oransal ve yapısal anlamda yüksek seyrettiğini belirtiriz.

İşgücü verilerindeki yatay düzlemdeki hareket devam etmekte, buna bağlı olarak da manşet işsizlik oranına ilişkin önemli bir eğilim değişikliği görmemekteyiz. Büyüme trendleri ve buna bağlı olarak istihdam trendlerini etkileyebilecek piyasa bazlı ve ekonomik bazlı etkileri düşünecek olursak, yılın ikinci yarısında ekonomide görülecek yavaşlama döngüsünden işgücü piyasasının da etkilenmesini bekleyebiliriz. Küresel stagflasyon etkisi, bunun iç ve dış pazarlara yansıması, küresel para politikalarının sıkılaşma düzlemi ve buna bağlı finansman koşulları gibi unsurlar şu anda şirketlerin istihdam yatırımları konusunda da yeterince iştahlı olmasının önünde engel teşkil edebilecek faktörlerdir. Bunun yanında, talebe yetişebilmek için yatırım yapmak durumunda olan firmalar açısından döviz kuru ve faiz gibi değişkenler kolay finansmana erişim konusunda çok belirleyici bir roldeler ve bu değişkenlerdeki belirsizlik de yatırım kararlarını etkiliyor. İçeride genişleyici maliye ve para politikası uygulanmasına rağmen belirttiğimiz kur, faiz, enflasyon dengesizlikleri de bu noktada firmaları etkilemektedir. Ekonomi kurumlarının son aldıkları kararlar ve yaptıkları düzenlemeler mevcut politika zemininin devam ettirileceğini göstermekte. Bunun finansal piyasa parametreleri ve başta kur olmak üzere makro bazdaki göstergelere doğru etkileri hissedilir derecede olabilir. Bu da yılın sonuna doğru işsizlik oranının tekrar artış eğilimine dönebileceğini göstermektedir.

https://terayatirim.com/arastirma/teradan-notlar/100620221546

 Enver Erkan
 Araştırma - Başekonomist
 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ABD'DE MİCHİGAN ÜNV. AY ORTASI GÜVEN ENDEKSİ HAZİRAN'DA: 50.2 (BEKLENTİ:58.0 ÖNCEKİ:58.4)
ABD'DE MİCHİGAN ÜNV. AY ORTASI CARİ DURUM ENDEKSİ HAZİRAN'DA: 55.4 (BEKLENTİ: 62.5 ÖNCEKİ:63.3)
ABD'DE MİCHİGAN ÜNV. AY ORTASI BEKLENTİ ENDEKSİ HAZİRAN'DA: 46.8 (BEKLENTİ:54.5 ÖNCEKİ:55.2)
ABD'DE MİCHİGAN ÜNV. 12 AYLIK ENFLASYON BEKLENTİSİ HAZİRAN'DA:% +5.4 (ÖNCEKİ:%+5.3)
ABD'DE MİCHİGAN ÜNV. 5 YILLIK ENFLASYON BEKLENTİSİ HAZİRAN'DA:% +3.3 (ÖNCEKİ:%+3.0)
Bakan Nebati: Yurt dışı yerleşikler için düzenlenecek tahsisli swap enstrümanı ile yurt dışı yerleşiklerin, belirlenecek alanlarda kullanılmak üzere Türk Lirası cinsi varlıklara erişim imkanı genişletilecektir
Nebati: Serbest piyasa ekonomisi ilkelerini esas alan ülkemiz, bu imkânı ile yurt dışı yatırımcılar için geçmişte olduğu gibi bugün de etkin, güvenilir ve uzun vadeli yatırım ortamı sağlamaktadır
Nebati: Türkiye yabancı yatırımcılar için ilgi odağı olmaya devam edecek
Merkez Bankası'nca açıklanan rezerv verilerine göre bugün piyasa 9928,8 milyon TL ekside
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 100637,1 milyon TL
Facebookta Paylaş