Grafiklerle Haftaya Bakış (Burgan Yatırım)

Açıklanan Tedbirlerin Piyasalara Etkileri İzlenecek
Yurt içinde 6-10 Haziran haftasında önemli bir veri akışı olmazken Hazine ve Maliye Bakanlığının Perşembe akşamı yayımladığı ekonomik tedbirler ön plana çıkmaktadır.
Hazine ve Maliye Bakanlığı gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi ihraç edileceğini açıkladı. Yeni enstrüman sadece gerçek kişiler katılacak. Talep toplamanın 15 Haziran’da olacağı enstrümanın kupon ve anapara ödemeleri Bakanlığın sitesinde yayınlanacak ve duyuruda belirtilecek bankalar aracılığı ile gerçekleştirilecek. Enstrümanın detaylarının belirlenmesinin ardından piyasalara etkisi yakından takip edilecek.

Bir diğer tedbir paketi BDDK’dan geldi. Yayımlanan bildiriye göre 100 bin TL üzerindeki bireysel kredilerin geri ödeme süresi 12 aya indi. 50 bin TL 100 bin TL’ye kadar olan krediler için ödeme süresi 24 ay oldu. Limiti 25 bin TL ve altı olan kredi kartlarında aylık minimum ödeme tutarı, aylık bakiyenin %20'si olacak. Daha yüksek limitli kartlar için minimum limit, aylık faturanın %40'ı olarak belirlenecek. Harcamada daralmanın hedeflendiği tedbirlerin enflasyon üzerinde etkileri takip edilecek. Ek olarak yurt dışı yerleşiklere tahsisli swap imkanının getirileceğini duyurdu. Bu adımın detaylarının tam olarak açıklanması ve talep görmesi durumunda Borsa İstanbul üzerinde etkileri takip edilecek.

TCMB’den gelen adımlardan ilki ticari kredilere %10 oranında uygulanan zorunlu karşılık oranı %20'ye çıkartılması oldu. Bu adımın ise kredi tarafında yavaşlama ve faiz oranlarındaki etkileri takip edilecek. Bankalar, kur korumalı mevduat sistemine dönüşüm oranına göre ilave menkul kıymet tesis edecek. Bu kapsamda dönüşüm oranı % 5’in altında olan bankalar 7 puan, %5-10 arasında olan bankalar ise 2 puan fazladan menkul kıymet tesis edecekler. Bu kararda ise şartları sağlayan ve sağlamayan bankalar üzerinde etkiler izlenecek.

BIST100 endeksi hafta ortasında 2684 seviyesini test ederek zirve yeniledi. Zirvenin test edildiği işlem gününde sert satışların yaşanmasının ardından endeks son bir haftalık kazançlarını geri verdi. Satışların ardından endekste 2022 yılı Şubat ayından bu yana yaşanan en yüksek oranda düşüş oldu. BIST100 endeksinde haftanın son iki işlem gününde ise toparlanma izleniyor. Raporun yazıldığı saatlerde karışık seyrin hakim olduğu BIST100 endeksi 2560 seviyelerinde işlem görmektedir.
BIST100 endeksi haftalık performansta %1,5 civarında düşüş kaydetti. Gelişmiş borsalar ve gelişmekte olan borsalarda haftalık performansta %3-4 bandında satıcılı seyir izleniyor.
Türkiye 5 yıllık CDS risk primi haftayı 110 bps yükseliş ile 823 bps civarında tamamlıyor. Türkiye 5 Yıllık CDS risk primi 2008 yılından bu yana en yüksek seviyeleri test etti. CDS 2008 yılında 904 bps seviyelerini test etmişti.

Türkiye gösterge tahvil faizi haftalık görünümde %1 yükseliş ile %25,8 seviyesine yükselirken uzun vadeli tahvil getirileri %6,1 yükseliş ile %22,36 seviyesine yükseldi.
TCMB verilerine göre 30 Mayıs - 3 Haziran haftasında yurt dışında yerleşik kişiler, 129,9 milyon $ net hisse senedi alımı gerçekleştirirken -1,6 milyon $ net devlet iç borçlanma senedi satışı gerçekleştirdi. Yurt dışı yerleşik kişiler, hisse senetlerinde 6 haftanın ardından net alıcı pozisyonuna geçti. DİBS tarafında ise son 7 haftanın en düşük tutarda satışı gerçekleşti.
Ekonomik takvimde gelecek hafta yurt içinde sanayi üretimi ve cari denge ön plana çıkıyor. Cari denge Mart ayında 5,5 milyar açık verdi. Nisan ayında ise ortalama anket beklentileri 3,1 milyar dolar açık verilmesi yönünde çekil alıyor. Sanayi üretimi ise bir önceki ayda %1,8 daralma göstermişti.

Yurt dışında ise ABD FED ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararı, Euro Bölgesi TÜFE verisi, perakende satışlar ve Çin sanayi üretimi verileri takip edilecek. Çarşamba günü yapılacak olan FED FOMC toplantısında 50 baz puan faiz artışı beklenirken, Perşembe yapılacak İngiltere Merkez Bankası toplantısında ise 25 baz puan artış bekleniyor.

Haftalık Sektörel Görünüm
Borsa İstanbul’da haftalık sektör görünümünde düşüşün tabana yayılması dikkat çekiyor. Sektörler içerisinde inşaat, gıda içecek ve ulaştırma sektörlerinde ise pozitif ayrışma izleniyor.
İlk sıralarda %8,7 yükseliş ile inşaat yer alırken %5 ile gıda içecek sektörü takip etti. En yüksek düşüş ise %12 ile aracı kurum sektöründe gerçekleşti. Ardından sırasıyla %8,3 madencilik, %6,8 iletişim ve %5 bilişim sektörü düşüş gösterdi.
MSCI Türkiye Endeksi, MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar ile tarihsel F/K rasyosuna %35 iskontolu işlem görmektedir.

Haftalık Global Sektörel Görünüm
MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar bankacılık endeksi %1,5 civarında düşüş gösterirken MSCI Dünya bankacılık endeksi %3 düşüş gösterdi. BIST Bankacılık endeksi ise haftalık performansta yatay görünüm sergileyerek pozitif yönde ayrıştı. (BIST bankacılık endeksi yıl başından bu yana MSCI bankacılık endeksine görece ortalama %43 pozitif ayrışmaktadır.)
Bloomberg dünya ve gelişmekte olan piyasalar havacılık endeksi haftalık görünümde %4-7 bandında düşüş kaydederek negatif görünüm sergiledi. BIST Ulaştırma endeksi ise %2 civarında yükselerek pozitif ayrıştı.
MSCI Dünya endeksi haftalık performansta %2 düşüş kaydederken, MSCI Gelişmekte Olan piyasalar endeksi %0,50 yükseldi. MSCI Türkiye (USD) endeksi ise %2,5 düşüş gösterdi.

-Etilen/Nafta makası önceki hafta toparlanmanın ardından tekrar düşüşe geçti. Makas 481 USD/Ton seviyesinden 406 USD/Ton seviyesine geriledi.
-Türkiye spot HRC fiyatlarında ise geri çekilmenin ardından yatay görünüm izleniyor.
-USD karşısında haftalık performansta en çok Ruble %8,7 değer kazanırken, Brezilya Reali %4,3 değer kaybederek ilk sırada yer aldı. Türk lirası ise %3,7 değer kaybederek Brezilya Realini takip etti.
-Aksa Akrilik için elyaf hammaddesi olarak izlenen petrol türevi olan akrilonitil (ACN) fiyatlarında son üç haftadır gerileme izleniyor. 3 Haziran haftasında 2120 USD/Ton dan 2060 USD/Ton seviyesine gerileme izleniyor


 Burgan Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 https://www.burganyatirim.com.tr/
                           ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Merkez Bankası'nca açıklanan rezerv verilerine göre bugün piyasa 9928,8 milyon TL ekside
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 100637,1 milyon TL
Biden yönetimi, bugün CDC'nin yolcuların ABD'ye girmeden önce negatif Covid testi sonucu beyan etmeleri zorunluluğunu kaldırdığını açıklayacak - CNN muhabiri
ABD Hazinesi: Çin'in döviz müdahale verilerini yayınlamaması ve döviz kuru mekanizmasının temel özellikleri hakkında daha geniş şeffaflık eksikliği Çin'i büyük ekonomiler arasında sıra dışı hale getiriyor
Fitch, Teb Finansman A.Ş.'nin kredi notunu 'B' olarak teyit etti, görünüm negatif
İtalya Merkez Bankası, İtalya'da 2024 yılı enflasyon tahminini % 1.7'den % 2.0'a çıkardı
İTALYA MERKEZ BANKASI: 2023'TE GSYİH'NIN %+1.6 BÜYÜMESİ BEKLENİYOR (OCAK:%+2.5)
İTALYA MERKEZ BANKASI: 2024 YILINDA GSYİH'NIN %+1.8 BÜYÜMESİ BEKLENİYOR (OCAK:%+1.7)
İtalya Merkez Bankası, İtalya'da 2022 yılı enflasyon tahminini % 3.5'tan % 6.2'ye çıkardı
Facebookta Paylaş