Türkiye hazır giyim ve tekstil ihracatının yüzde 70’n gerçekleştiren 23 alım ofisinden Türkiye’ye destek sözü geldi -ekonomim.

ekonomim. internet sitesinde yayınlanan habere göre; Depremin ardından siparişlerini rakip ülkelere kaydırmasından endişe edilen uluslararası dev alım gruplarından, Türkiye’ye destek sözü geldi. Sektör ihracatının yüzde 70’ini gerçekleştiren 23 alım ofisinin Türkiye temsilcileri, giyim sanayicileriyle online toplantıda bir araya gelerek “Türkiye ile ilgili negatif bir algımız yok. Satın almaya devam edeceğiz. Daha fazla destek için de merkez ofislerimiz ile görüşeceğiz” mesajını verdi. Toplantıda çıkan bir diğer karar ise alım grupları ile Türkiye merkezli üretim tesislerinin deprem yönetmeliği ve iş güvenliği konusunda ortak çalışması kararı oldu.

Alım ofislerle online toplantı
Kahramanmaraş’ta art arda gerçekleşen ve 11 ili etkileyen depremlerin ardından enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken Türkiye’yi yasa boğan afetin üretim ve ihracata etkisine yönelik tablo da netleşmeye başladı. Söz konusu tabloda merak edilen konulardan biri de depremin en fazla etkilediği Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya’daki tekstil ve konfeksiyon tesislerinin ne zaman üretime başlayacağı ve gelişmelerin siparişleri etkileyip etkilemeyeceğiydi. Zira söz konusu üç şehir bünyesinde bulundurduğu tesisler nedeniyle her iki sektör için de hayati öneme sahip… Bu sorunun yanıtı ise Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) ile Türkiye ihracatının yüzde 70-80’ini gerçekleştiren uluslararası alım gruplarının Türkiye temsilcileri arasında önceki gün çevrimiçi gerçekleştirilen toplantıda ortaya çıktı. Toplantıda bir araya gelen tarafl ar hem mevcut durumu değerlendirdiler hem de siparişlerin geleceği hakkında karşılıklı bilgi alışverişinde bulundular.

Negatif bir algı yok
Konuyla ile ilgili EKONOMİ Gazetesi’ne bilgi veren TGSD Başkanı Ramazan Kaya, toplantıya bünyesinde Zara’dan Pull & Bear’a, Massimo Dutti’den Bershka’ya kadar önemli markaları bulunduran Inditex’in yanı sıra H&M, Puma ve Superdry gibi ABD ve AB’den 23 alım grubunun temsilcilerinin katıldığını söyledi. Söz konusu alım grupları sektör ihracatının yüzde 70-80’ine yakınını gerçekleştirmesi açısından önem arz ediyor. Alım gruplarının en büyük endişesi ise Türkiye’nin sipariş ve ihracat taahhütlerini yerine getirip getirmeyeceği olarak öne çıktı. Kaya, “Biz en önemli konunun güven olduğunu, Türkiye’nin hem tekstil hem de hazır giyimde kapasite olarak rahatlıkla organize edebileceğini belirttik. Zaten son dönemde kapasiteler düşmüştü. Birtakım kaydırmalar ve ortalama 2-3 hafta gecikme ile bu işin altından kalkabileceğimizi belirttik. Yani hem kapasite hem de hammaddeye ulaşımda problemimizin olmadığını söyledik. Özellikle Kahramanmaraş iplik, denim ve dokuma yönünden önemli bir merkez. Oradaki siparişlerin bir kısmını Batı’ya ya da Anadolu’ya aktarıldığını belirttik. Bu bölgelerde birkaç ay içinde üretimlerin başlayacağını, 2-3 ay içinde de depremden önceki duruma geleceğini konuştuk. Alım ofisleri iş verme konusunda desteklerini ilettiler. Herhangi bir iptal ya da alımların başka bölgelere kaydırılması gibi bir durum söz konusu değil. ‘Türkiye ile ilgili negatif bir algımız, yok satın almaya devam edeceğiz’ dediler. Türkiye’yi daha fazla desteklemek için de ana merkezlerine aktarım yapacaklarını söylediler. Deprem nedeniyle Türkiye’deki işi alıp bir başka ülkeye verme gibi bir düşünceleri yok, aksine daha fazla propaganda yapıp Türkiye’ye daha fazla iş vermelerini söyledik. Çünkü bu yaraları sarmak için ekonomi çarklarının dönmesi ve bunun için de iş alınması gerektiğini belirttik” dedi. Kaya, TGSD’nin Adıyaman’da hayata geçireceği konteyner kentten de bahsederek hem söz konusu kampanya hem de farklı alanlarda birçok alım ofisinin de destek vereceğini ilettiğini söylerine ekledi.

https://www.ekonomim.com/gundem/dev-alim-gruplarindan-turkiyeye-destek-sozu-haberi-684677



Facebookta Paylaş