Türkiye, Eylül’de sanayi üretimi %8,9 arttı (Tera Yatırım )

Türkiye: Eylül’de sanayi üretimi %8,9 arttı

Türkiye’de Eylül ayında sanayi üretimi takvim etkisinden arındırılmış verilerle, bir önceki yılın aynı ayına göre %8,9 artarken; mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre %1,5 oranında daralma göstermiştir. Arındırılmamış verilere göre ise, sanayi üretiminde, geçen yılın aynı dönemine göre %8,8 oranında artış gerçekleşmiştir. Bizim tahminimiz Eylül ayında sanayi üretiminin arındırılmış verilerle yıllık bazda %13 artması yönündeydi.

Sanayi üretimi güncel gerçekleşmelerle beklentimizin altında gözüküyor. Nisan 2020’den beri güçlü büyüme trendinde olan sanayi üretiminde aylık ve yıllık rakamların dönemsel anlamda yavaşlamaya işaret ettiğini, ancak genel trend düzleminde güçlü alanda kalmaya devam ettiğini gözlemliyoruz. Bu kapsamda, özellikle kurdaki son artışların etkisiyle iç talepte görülebilecek sönümlenme dönemsel etkilerde söz konusu olabilir. Diğer taraftan, global arz kesintileri ile fiyat baskıları özellikle üretim girdisi ve enerji ithalatında zorluklara işaret ediyor. Nitekim; iç talepte bir miktar geri çekilme aylık bazda beklenti ötesinde daralmayı açıklıyor. Ancak yıllık büyüme rakamları halen sanayi tarafında oldukça güçlü. İhracat desteğinin de önemli katkı verdiği görülüyor.

Detaylara baktığımızda; madencilik ve taş ocakçılığı aylık bazda %2,2 artarken, yıllık bazda %7,9 artış göstermiştir. İmalat sanayiinde aylık bazda %1,6 daralma görülürken, yıllık bazda ise %9,7’lik büyüme gerçekleşmiştir. Elektrik, gaz, buhar grubunda ise aylık bazda %3,2 daralma görülmüş, yıllık bazda ise büyüme %1 seviyesinde gerçekleşmiştir. Aylık bazda dayanıklı tüketim malı %5,5 oranında artmıştır. Sermaye malı %5, enerji %3, ara malı %1,1 ve dayanıksız tüketim malı %0,4 daralmıştır. İlgili kalemlerdeki yıllık değişimlere bakıldığında ise; ara malı %13,2, dayanıklı tüketim malı %10,7, dayanıksız tüketim malı %8,4, sermaye malı %3,9 ve enerji %1,5 artmıştır.

 
Sanayi üretim endeksi (Yıllık)… Kaynak: TÜİK, Bloomberg

İhracat desteği üretim görünümü açısından da önemli görünüyor ve biz güçlü zeminin korunmasını bekliyoruz. Diğer taraftan; Eylül ve Ekim dönemleri ertesinde hem global arz ve enflasyon sıkıntıları, hem de kur kaynaklı maliyet artışları ile girdi ithalatında zorlanma ve üretim maliyetleri işe talep kaynaklı yavaşlama olabileceğini düşünüyoruz. Kurların etkisi çerçevesinde, gelinen seviyeler de iç talebin desteğinin azalacağı anlamına geliyor. İhracat ve üretim görüntüsünün güçlü desteğiyle yılın geri kalanının ise büyüme açısından kayda değer şekilde olumlu geçmesini bekleriz. 3Ç21 büyümesini %5 üzerinde, tüm yıl için GSYH büyümesini %9,6 seviyesinde öngörüyoruz.

Kurdaki son dönemde artış enflasyon beklentilerini yukarı çekerken, faiz indirimi beklentilerinin buna rağmen devam etmesi bağlı bir şekilde kur ve enflasyon beklentilerini yeniden yukarı göndermektedir. Merkez Bankası’nın sınırlı bir alan vurgusu çerçevesinde, daha düşük montanlı faiz indirimleri yapmaya hazır olduğunu analiz ediyoruz. Son kur gelişmeleri ve enflasyon görünümü ise normalde bu patikaya izin vermiyor. Merkez Bankası’nın mevcut faiz indirme eğiliminin korunması çerçevesinde önümüzdeki hafta 100 baz puan indirim bekliyoruz.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş