12 aylık TÜFE beklentisi %15,61 oldui (Tera Yatırım )

TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi: 12 aylık TÜFE beklentisi %15,61 oldu

TCMB Kasım Piyasa Katılımcıları Anketi’nde cari yılsonu enflasyon beklentisi %19,31 olmuştur. Kısa dönemli enflasyon beklentilerine baktığımızda; Kasım ayı enflasyonu %1,77, Aralık ayı enflasyonu %1,32 ve Ocak ayı enflasyonu ise %1,80 beklenmektedir. Enflasyon söz konusu aylarda beklentilere paralel bir şekilde artarsa Kasım, Aralık ve Ocak aylarında yıllık enflasyon da sırasıyla %19,27, %19,35 ve %19,49 olarak gerçekleşecektir.

Enflasyon beklentilerindeki yukarı yönlü güncellemelerin hızlanarak devam ettiği görülmektedir. Son fiyat baskılarının hem küresel enerji ve hammadde fiyatlarından, hem de zayıf liradan ileri geldiğini düşünecek olursak; tek tek etkilerden ziyade bileşke halindeki etkilerin katmanlı risk teşkil ettiğini düşünürüz. Bu nedenle, enflasyonist faktörlerin güncelliğini korumasına dair zorlayıcı durumun devam etmesini bekliyoruz. Enflasyonda yılsonundan sonra da rahat bir konumda olunmayacağı görülüyor. İleriye dönük enflasyon tahminlerinin de bu yönde temkinli çerçevede oluşacağını düşünüyoruz. Son dönemde liranın hızlı bir şekilde değer kaybetmesi; EM standardının üzerinde oluşan aşınma etkisi ve küresel finansal koşullara adaptasyon yönünde farklı bir doğrultuda pozisyonlanma olması çerçevesinde gerçekleşmiş görünüyor. Belirttiğimiz şartlar geçerli olduğu sürece, söz konusu lira aşınmasının sürmesi beklenebilir. Lira oynaklığının enflasyonist fiyatlama davranışlarında etkin olmasını öngörürüz.

12 ve 24 ay sonrasına ilişkin ortalama enflasyon tahminlerine göre, enflasyonun sırasıyla %15,61 ve %11,76 seviyelerinde gerçekleşmesi beklenmektedir. 12 ve 24 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentilerinin ortalaması böylece %13,69 olmuştur.

 
Yıllık TÜFE beklentilerindeki gelişmeler… Kaynak: TCMB, Bloomberg

Repo ve Ters Repo Pazarı’nda oluşan faiz oranı beklentileri ay sonu için %15,53 olmuştur. Piyasa, Merkez Bankası’nın da politika faizi olan 1 haftalık repo faiz oranını ise cari ay ve 3, 12, 24 ay sonrası beklentileri sırasıyla %15,25, 14,74, 13,80 ve 12,21 olarak öngörmektedir.

Enflasyon beklentileri bozulmaya devam etse de, mevcut risk skalasını yatırımcının da Merkez Bankası beklentilerine yansıtmadığı görülmektedir. Bu kapsamda, geleneksel olmayan Merkez bankacılığı uygulaması perspektifi beklentisiyle, tahminler de daha çok söylem ve eylem ekseninde oluşturulmaktadır. Nitekim, piyasa bu bakış açısıyla Merkez Bankası’nın önümüzdeki haftaki PPK da dahil olmak üzere faiz indirmeye devam etmesini bekliyor. Merkez Bankası’nın güncel yönlendirmesi ise; Ekim ayı PPK açıklamasında da görüldüğü üzere “Arz yönlü arızi faktörler nedeniyle politika faizinde aşağı yönlü ayarlama için yılsonuna kadar sınırlı yer kaldığı Kurul tarafından değerlendirilmiştir.” şeklindedir. Dolayısıyla, TCMB’nin parasal sıkılaşma değerlendirmeyeceğini ve faiz indirimleri için eskiye göre daha sınırlı alan çerçevesinde indirimlere devam edeceğini düşünürüz. Risk primi göstergeleri ve TL’nin artması muhtemel değer kaybı yönündeki oynaklığının ise genel enflasyon ve politika oluşturma noktasında zorlayıcı olacağını belirtmek isteriz. Merkez Bankası’nın Ekim ayında da beklentilerin ötesine geçerek 200 baz puan indirim ile politika faizini %18’den %16’ya düşürmesinden sonra benzer patika doğrultusunda ilerlemesini biz de öngörüyoruz. Bu kapsamda 18 Kasım’da 100 baz puanlık bir faiz indirimi ile beraber politika oranının %15’e çekilmesini bekleriz.

Büyüme beklentilerinde iyileşme görüyoruz. Bir önceki anket döneminde %8,9 büyüme şeklinde olan 2021 GSYH beklentisinin %9,2’ye arttığı görülmektedir. 2022 öngörüsü ise Kasım anket döneminde %4,2 büyüme oldu. OVP’de ekonomide bu yıl %9 büyüme sağlanacağı öngörülmekle beraber, yıl genelinde bu oranın üzerine çıkılacağını öngörüyoruz. Hükümetin bu konudaki güncel görüşleri ise; Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Sn. Lütfi Elvan’ın açıklamaları çerçevesinde 2021’de çift haneli büyüme olabileceği yönünde. Ekonomide destekleyici iç talep ve dış talep, ihracat görünüm, sanayi üretiminin yıl boyunca güçlü normlarda seyretmesi ve artan ekonomik aktivite gibi unsurlarla büyüme patikasında yukarı yönlü seyir öngörüyor, önümüzdeki yıl büyüme oranlarının güçlü baz kaynaklı normalleşme ile makro ve yerel çaptaki yavaşlama riskleri ile daha normal patikaya oturacağını düşünüyoruz.

Cari denge açısından ise, dün açıklanan Eylül ayı verilerinden sonra beklentilerimizi daha olumlu revize etmiş bulunuyoruz. Bu kapsamda, TCMB Başkanı Sn. Şahap Kavcıoğlu’nun yakın zamanda TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda belirttiği yıllık 15-17 milyar dolar cari açık beklentisinin olumlu yönde aşılacağını düşünüyor ve yıl genelinde 14 milyar dolar cari açık gerçekleşmesini öngörüyoruz.

Döviz kuru beklentileri 2021 yılsonu için 9,98 olmuştur. 12 ay sonrasına ilişkin kur beklentilerinin ise 10,93 olduğunu görüyoruz. Döviz kuru beklentilerinin son günlerdeki gerçekleşmeler ile ilerleyen anket dönemlerinde daha üst seviyelere revize edileceğini düşünüyoruz.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İEA/BİROL-İSTANBUL: DOĞAL GAZ FİYATLARI EĞER KIŞ SOĞUK OLURSA VE AVRUPA İTHALATLARI ARTMAZSA TIRMANMAYA DEVAM EDEBİLİR
ELVAN: TÜRKİYE SAĞLAM BİR FİNANSAL SİSTEME SAHİP - APARA
ELVAN: BANKACILIK FİNANSAL İSTİKRAR İÇİN ÇIPA GÖREVİNDE - APARA
ELVAN: YAPILAN VERGİ İNDİRİMİ VE FİYAT AYARLAMALARININ ENFLASYONU DÜŞÜRÜCÜ ETKİSİ 5,3 PUAN OLDU- BLOOMBERG HT
HAZİNE BAKANI ELVAN: KÜRESEL KONJONKTÜR VE YURT İÇİ ENFLASYONUN SEYRİ TEMKİNLİ OLMAYI GEREKTİRİYOR- BLOOMBERG HT
ELVAN: 2021’İ GEÇMİŞ DÖNEM EĞİLİMLERİNİN AKSİNE YÜKSEK BÜYÜME VE DÜŞÜK CARİ AÇIK İLE KAPATACAĞIZ- BLOOMBERG HT
ELVAN: BİR ÜLKEDEKİ REKABET ARTIŞI; ÜRETKENLİK ARTIŞINDAN, İNOVATİF KABİLİYETLERDEN VE TEKNOLOJİYİ KULLANMA BECERİSİNDEN GELİR - NTV
Facebookta Paylaş