Türkiye Enerji Makro Görünümü (Oyak Yatırım)

Mevcut ekonomi yönetiminin 2021 Eylül döneminden itibaren “Türkiye Ekonomi Modeli” adlı programı uygulamaya başlaması ve bu doğrultuda cari fazla vermenin birincil koşul gözetilmesi gözleri cari denge ve cari dengenin en büyük alt kalemi olan ticaret dengesine çevirmiş durumda. 2018-19 yıllarında iyileşen ticaret dengesi 2021 yılı son çeyreğinde global bazda artan enerji fiyatları nedeniyle tekrardan bozulmaya başlaması cari açık beklentilerinin yukarı yönlü revizyonuna neden oldu. Gelişmiş ülke merkez bankalarının faiz artırımları ve bölgede gerçekleşen jeopolitik gerginlikler, yabancı para cinsinden borçlanma maliyetlerini yukarıya çekerken cari açık finansmanının maliyetini de artırmış durumda. Hatırlatmak gerekirse Mayıs ayında dış ticaret dengesi 10,6 milyar dolar açık vererek geçen senenin aynı ayında oluşan 4,2 milyar dolarlık açığın oldukça üzerinde gelirken 12 aylık kümülatif dış ticaret açığı ise 71,1 milyar dolara yükselmişti. Aynı dönemde 64,1 milyar dolar enerji açığı gerçekleşirken, 3,6 milyar dolarlık açık da altın ithalatından kaynaklanmıştı. Bu raporda ticaret dengesinin en büyük kalemi olan enerji sektöründen ve sektörün yarattığı ithalat bağımlılığının trendini ortaya koyarken enerji güvenliği endişelerinin arttığı bu dönemde arz kaynaklarının güvenilirliğine göz atacağız.
2022 yılına gelindiğinde Brent petrolün yıl içerisinde 130 dolara yükselmesi ve doğalgaz fiyatlarının 2020 yılı sonunda 20 eurodan Haziran sonu itibarıyla 140 euroya kadar çıkması sebebiyle ithalat faturası kabarmaktadır. Öyle ki güncel tahminlerimize göre 2022 yılında 90 milyar dolar civarında enerji ithalatı yapabileceğini öngörüyoruz.
Enerji güvenliği açısından baktığımızda petrol ve doğalgaz tarafında Rusya’nın ciddi bir payı mevcuttur. Batı blokunun Rusya’ya uyguladığı ve gelecekte uygulanması planlanan ambargoları göz önünde bulundurduğumuzda petrol tarafında küresel bazda arz sıkıntısı görmememiz nedeniyle büyük bir sıkıntı yaşamayacağımızı düşünüyoruz. Doğalgaz konusunda ise, Avrupa'nın aksine, Rusya ile Batı arasındaki mevcut denge politikamız devam ettiği sürece petrol arzında da herhangi bir sorun beklemiyoruz. Enerji faturasında daha küçük payı bulunan ithal kömür tarafında ise sektörde yer alan şirketlerle yaptığımız görüşmeler neticesinde arz sorunu yaşanması öngörülmemektedir. Toparlayacak olursak Türkiye enerji tedariki tarafında Avrupa’ya kıyasla bir tedarik sorunu yaşama endişesi bulunmamasına rağmen artan fiyatlar nedeniyle yüksek miktarlarda cari açık faturası ile karşılaşabilir. CDS’lerin 800’ü geçtiği ve yabancı para cinsinden borçlanma faizlerinin arttığı göz önüne alındırıldığında bu durumun ödemeler dengesi üzerinde baskı oluşturabileceğini düşünmekteyiz. Tahminimize yönelik aşağı yönlü bir risk, resesyon korkusunun enerji maliyetleri üzerindeki baskısı ve cari açıktaki yavaşlama olabilir, ancak bunu henüz baz senaryo olarak kabul etmiyoruz.



Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Rusya, İran ile stratejik ortaklık anlaşması imzalanmasını bekliyor -IFX
Yunanistan'da faiz dışı bütçe açığı Ocak-Haziran'da 3.43 milyar euro (Açık hedefi: 4.90 milyar euro)
Yellen: Çin, düşük gelirli ülkelerin borçlarının yeniden yapılandırılması konusunda bazı yapıcı adımlar attı
YELLEN: ÇİN, ABD'NİN DİĞER ALANLARDAKİ ENDİŞELERİNİ DİNLİYOR, İLİŞKİLER TAMAMEN NEGATİF DEĞİL
Yellen: Çin geçmişte diğer ülkelere baskı yapmak için zorlama kullandı
YELLEN: ABD, ÇİN'E NADİR METAL VE BELLİ MALLARDA GEREKSİZ BAĞIMLILIĞINI ELEMEK İSTİYOR
BOE/Saunders: Eğer PPK çok fazla sıkılaşırsa BOE politikasını ayarlayabilir ve ek olarak enflasyon beklentileri daha iyi çıpalanır
BOE/SAUNDERS : ENFLASYON BEKLENTİLERİNDEKİ SON TREND RİSKLERİNE KARŞI DAYANMASI ŞU ANDA ÖZELLİKLE ÖNEMLİ
BOE/SAUNDERS: GÖRÜŞÜME GÖRE SIKILAŞMA DÖNGÜSÜNÜN BİR MİKTAR DAHA YOLU VAR
BOE/Saunders: PPK'nın kredibilitesinin korunması ve güçlendirilmesi ihtiyacı, mevcut para politikası düzenlemesinde önemli bir husus
Facebookta Paylaş