Türkiye ekonomisi 2Ç20 döneminde %9,9 daraldı(Tera Yatırım )

Türkiye ekonomisi 2Ç20 döneminde %9,9 daraldı…

Türkiye ekonomisi, Covid-19 salgınının en olumsuz etkilerinin yaşandığı 2Ç20 döneminde bir önceki yıla göre %9,9'luk daralma kaydetti. Ekonomistlerin medyan beklentileri, piyasa anketlerinde %10,5 ila %13,5 arasında bir daralma beklentisine işaret ediyordu. Ekonomi, pandemi döneminde bir önceki çeyreğe göre ise mevsimsellikten arındırılmış bazda %11 küçüldü. Böylece, küresel finansal kriz dönemine denk gelen 1Ç09 dönemindeki yıllık %11,4'lük daralmadan sonra, en hızlı daralma yaşanmış oldu.

GSYH'nin ayrıntılarına bakıldığında; sektörel bazda sanayi %16,5, inşaat sektörü %2,7 ve hizmetler %25 küçülmüş görünmektedir. Covid-19 salgınının etkisini göstermesi ile beraber kapanma ve kilitlenme önlemlerinin veya salgından korunma ve talep şartları gereği düşük kapasiteli çalışman üretimdeki küçülmeyi açıklamaktadır. Hizmetler sektörü de bu dönemde karantina kapsamındaki yasaklardan ve sınırlamalardan derinden etkilenmiştir.

Devletin nihai tüketim harcamaları 2Ç20 döneminde zincirlenmiş hacim endeksi olarak bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %0,8 azaldı. Yerleşik hanehalklarının tüketim harcamaları %8,6 küçüldü ve brüt sabit sermaye oluşumu %6,1 oldu. Bu dönemde, düşük faizlerle kredi büyümesini desteklenmesi ile beraber büyüme dengelenmeye çalışılmış ve özel tüketim tarafındaki talebin canlandırılması amaçlanmıştır. Aynı zamanda, firma faaliyetlerinin devamlılığının sağlanması ve istihdamın korunması amacıyla bir dizi ekonomik önlem hayata geçirilmiş, firma ve istihdam odaklı teşvikler verilmiş, finansman koşulları olabildiğince gevşek tutulmuştur.

2Ç20 döneminde mal ve hizmet ithalatı yıllık bazda %6,3, ihracat ise %35,3 azalmıştır. Salgının dış ticarete getirdiği daralma etkisi, nakliye zorlukları, maliyet etkileri gibi etmenlerin yanı sıra, talep şoku da bu daralmada etkilidir. Özellikle, bu dönemde Avrupa'da salgının zirve noktasında olduğu ve topyekün kapanmaların etkisinin derinden hissedilmesi itibariyle dış talepteki daralma, ihracat üzerinde baskı uygulayan en temel faktör olmuştur. Alt kalemler itibariyle genel ekonomik küçülme üzerinde tüketim, ihracat ve yatırımlardaki daralmanın en çok etkiye sahip olduğu görülmektedir. Haziran'da ekonomik normalleşme aşamasına geçişle beraber, toparlanma başlamış olmakla beraber Nisan ve Mayıs aylarındaki etki itibariyle 2Ç20, neredeyse çift hane olan bir daralmayla geçilmiştir.

 
Türkiye GSYH büyüme hızları… Kaynak: Bloomberg, TÜİK…

3Ç20 döneminde ekonomik normalleşme süreci kapsamında artan işe dönüşlerin ve hızlanan iş faaliyetlerinin olumlu etkisini görüyoruz. Öncü göstergelerdeki yansıma, ekonominin dip noktadan toparlanma aşamasında olduğunu teyit etmektedir. Öte yandan, TRY'nin artan oynaklığı ile beraber Merkez Bankası'nın sıkılaştırıcı bir politikaya geçmesi, ek olarak ithalat tarafında özellikle otomotiv alanında artırılan vergilerin etkisiyle kredi büyümesinin yavaşlaması ve talebin azalması beklenti dahilindedir. Bu bakımdan 3Ç20 döneminin sonu itibariyle talepteki toparlanma ivme kaybedecek ve sınırlanacaktır. Yılın geri kalanında da pandemi koşulları ve ekonomik toparlanmanın sürdürülebilirliği temel belirleyiciler olacaktır. Ekonomik toparlanmanın desteklenmesi amaçlı olarak hükümet tarafından devreye alınmış olan tedbirlerin, ihtiyaç görüldükçe devam ettirilmesini bekleriz.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ALBAYRAK: TÜRKİYE EKONOMİSİNİN TEMELLERİ SAĞLAM, DİNAMİKLERİ KUVVETLİ
ALBAYRAK: DÜNYA EKONOMİLERİNİ DURMA NOKTASINA GETİREN YÜZYILIN FELAKETİ PANDEMİNİN ETKİLERİNİ 2. ÇEYREKTE HİSSEDECEĞİMİZİ BİLİYORDUK
ALBAYRAK: KÖTÜMSER TABLOLARIN AKSİNE GSYİH ORANIMIZ DÜNYA ÜLKELERİNE KIYASLA İYİ BİR SONUÇ VERDİ
TCMB, 28.09.2020 vadeli 10.00 milyar TL tutarlı repo ihalesi açtı
ÇİN'DE ŞANGHAY BİLEŞİK ENDEKSİ %0.24 DÜŞÜŞLE 3395,68 PUANDAN KAPANDI
MEVSİM VE TAKVİM ETKİSİNDEN ARINDIRILMIŞ İTHALAT TEMMUZ AYINDA AYLIK % 9,7 ARTTI (ÖNCEKİ AY: +8.9%)
TAKVİM ETKİSİNDEN ARINDIRILMIŞ İHRACAT TEMMUZ AYINDA AYNI KALDI (ÖNCEKİ AY: -6.4%)
TAKVİM ETKİSİNDEN ARINDIRILMIŞ İTHALAT TEMMUZ AYINDA YILLIK %3,2 AZALDI. (ÖNCEKİ AY: -9.3%)
OCAK-TEMMUZ DONEMİNDE DIŞ TİCARET AÇIĞI 26.59 MİLYAR MİLYON DOLAR OLDU - TÜİK
Facebookta Paylaş