Forex Bülteni (Ziraat Yatırım)

USD/TRY: Geçen hafta Fed'in düşük faiz konusunda güvence vermesi ile birlikte pozitif risk iştahı haftanın ilk işlem gününde de devam ediyor. Çin ve Japonya'daki olumlu veriler de risk iştahına kaktı sağlarken, Dolar endeksi (DXY) bu ay gördüğü dip seviyelerine yakın seyrediyor. Fed'in yeni para politikası stratejisi ile birlikte yurtiçinde TCMB Ağırlıklı Ortalama Fonlama Maliyeti'nin çift haneye çıkmasıyla Dolar/TL tarafında oynaklığın düştüğünü gözlemliyoruz. Öte yandan, Doğu Akdeniz ile ilgili devam eden belirsizlikler risk unsuru olarak izleniyor. Ancak, bunun şu aşamada sert fiyatlamalara neden olmadığını gözlemliyoruz. Şu aşamada, haftaya yatay başlayan kurun günün geri kalanında 7,2970 - 7,3820 aralığında bant hareketi yapabileceğini düşünüyoruz. Yurtiçinde perşembe günkü enflasyon rakamlarının izleneceği haftada, bu sabah ikinci çeyrek büyüme verisi ile temmuz ayına ait dış ticaret dengesi takip edildi. Buna göre, Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde %9,9 oranında daralma (beklenti %10,7 daralma) kaydetti. Diğer yandan, dış ticaret açığı temmuz ayında 2,7milyar USD oldu. Beklenti 2,73milyar USD iken, önceki ay 2,85milyar USD idi. Yurt dışı tarafında ise bugünün öne çıkan gelişmeleri ağustos ayına ilişkin Almanya TÜFE ve ABD Dallas Fed imalat sanayi aktivite endeksi ile Atlanta Fed Başkanı ve Fed Başkanı yardımcısının konuşmaları olacak.
 
EUR/USD: Yoğun veri takvimine sahip bir haftaya küresel piyasalar pozitif bir başlangıç yapıyor. Fed'in yeni para politikası stratejisi ardından Dolar endeksi (DXY) de iki yılın en düşük seviyelerinde bulunuyor. Parite ise Dolar'daki zayıflığa karşın 1,19 seviyesinde yatay. EURUSD'de spekülatif pozisyonların son yılların en yüksek seviyede bulunması paritenin güçlenmesini engelleyen faktör olduğu söylenebilir. Ayrıca, yatay dirençlerine yakın bulunması gibi teknik nedenler de paritede alım iştahını azaltıyor olabilir ki yukarıda belirttiğimiz gibi bu hafta ABD'de tarım dışı istihdamı başta olmak üzere önemli veriler ajandada yer alıyor. Bu kapsamda, parite günün geri kalanında 1,1845 - 1,1965 aralığında bant hareketi yapabilir.
 
XAU/USD: Fed'in yeni para politikası stratejisi ardından Dolar'da zayıflık devam ederken, değerli maden haftaya yakın dirençlerini test ederek başladı. Ancak, aylık ortalamanın da yakın seyrettiği 1.974 - 1.977 direnç bölgesini geçemeyen değerli madende kısmi geri çekilme eğilimi gözlemliyoruz. Dolar'daki zayıflığa ve Ons Altın'ı destekleyici ortama karşın değerli madende söz konusu direnç bölgesinin altında fiyatlama devam edebilir ki EURUSD paritesinin de güçlenemediğini gözlemliyoruz. ABD'de tarım dışı istihdam başta olmak üzere önemli verilerin açıklanacağı haftada değerli maden bugün, yukarıda belirttiğimiz gibi, 1.974-1.977 direnç bölgesinin altında kalabilir. Aksi durumda 1.983 bir sonraki yakın güçlü direnç konumunda. Öte yandan, olası düşüşlerde 1.952 desteğinin altında 1.939 tepki gelebilecek destek olarak izlenebilir.


Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ÇİN'DE ŞANGHAY BİLEŞİK ENDEKSİ %0.24 DÜŞÜŞLE 3395,68 PUANDAN KAPANDI
MEVSİM VE TAKVİM ETKİSİNDEN ARINDIRILMIŞ İTHALAT TEMMUZ AYINDA AYLIK % 9,7 ARTTI (ÖNCEKİ AY: +8.9%)
TAKVİM ETKİSİNDEN ARINDIRILMIŞ İHRACAT TEMMUZ AYINDA AYNI KALDI (ÖNCEKİ AY: -6.4%)
TAKVİM ETKİSİNDEN ARINDIRILMIŞ İTHALAT TEMMUZ AYINDA YILLIK %3,2 AZALDI. (ÖNCEKİ AY: -9.3%)
OCAK-TEMMUZ DONEMİNDE DIŞ TİCARET AÇIĞI 26.59 MİLYAR MİLYON DOLAR OLDU - TÜİK
BAĞIMSIZ YILLIK GSYH, ZİNCİRLENMİŞ HACİM ENDEKSİYLE 2019 YILINDA BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE %0,9 ARTTI - TÜİK
OCAK-TEMMUZ DONEMİNDE İHRACAT 90 MİLYAR 15 MİLYON DOLAR - TÜİK
OCAK-TEMMUZ DONEMİNDE 116 İTHALAT 605 MİLYAR MİLYON DOLAR - TÜİK
GAYRİSAFİ YURT İÇİ HASILA 2.ÇEYREKTE ZİNCİRLENMİŞ HACİM ENDEKSİ OLARAK YILLIK %-9.9 (ÖNCEKİ: +4.5%)- TÜİK
DIŞ TİCARET AÇIĞI TEMMUZ AYINDA 2.69 MİLYAR DOLAR (BEKLENTİ: -2,74 MİLYAR DOLAR, ÖNCEKİ AY: -2,85 MİLYAR DOLAR) - TÜİK
Facebookta Paylaş