TürkAkım yarı yolu geçti

Türkiye ve Avrupa’ya Rus doğalgazı taşıyacak TürkAkım gaz boru hattı projesinin birinci ayağında denizaltı boru döşeme çalışmaları yaklaşık yüzde 60 oranında tamamlandı.
Boru hatları ve terminaller başta olmak üzere sahibi ve işleticisi olduğu devasa altyapı ile Avrupa doğalgaz piyasasını domine eden Rus doğalgaz devi Gazprom, Almanya’dan sonraki ikinci büyük müşterisi konumundaki Türkiye’den bir grup basın mensubunu Novi Urengoy’da ağırladı. Türk gazeteciler, Novi Urengoy’daki doğalgaz üretim sahaları ve sondaj kuyularına yapılan ziyaretler sırasında bölgedeki rezervler ve teknik altyapı hakkında Gazprom yetkililerinden bilgi aldı. Buna göre TürkAkım projesinin Türkiye’ye yılda 15,75 milyar metreküp Rus gazı taşıyacak birinci hattının açık deniz kısmında 930 kilometrelik etabın 550 kilometreye yakın kısmı inşa edildi. Karadeniz’in altından geçerek Türkiye ve Avrupa’ya doğalgaz taşıyacak TürkAkım'ı da besleyen ana sahalardan biri konumundaki Sibirya'nın kuzeybatısında yer alan Novi Urengoy, toplam rezervlerdeki yüzde 70’lik payı ile “Rusya’nındoğalgaz başkenti” olarak nitelendiriliyor. Rus yetkililerin verdiği bilgilere göre, TürkAkım’ın yılda 15,75 milyar metreküp Rus gazını Türkiye’ye taşıyacağı 930 kilometrelik birinci hattın yaklaşık 550 kilometresi inşa edildi. Böylece Türkiye’nin bugünkü doğalgaz talebinin yüzde 35’ini karşılayacak ilk hattın denizaltı boru döşeme işlemlerinin yüzde 60’a yakın kısmı tamamlanmış oldu. Bu hattan Türkiye’ye ilk gaz akışının 2019’da başlatılması hedefleniyor. TürkAkım’ın ikinci hattının da yaklaşık 224 kilometresi döşenerek Türkiye-Rusya münhasır ekonomik bölgesi sınırına kadar getirildi. Ancak dünyanın en büyük denizaltı boru döşeme gemisi Pioneering Spirit adlı geminin ileriki dönemlere ilişkin kendi iş takvimi yoğun olduğu için TürkAkım’ın öncelikle Türkiye’ye gaz taşıyacak birinci hattının tamamlanmasına ağırlık verildi.

Kıyıköy alım terminali inşaatı başladı

Rusya’nın Anapa kıyısından Türkiye’ye Kıyıköy’e kadar uzanacak TürkkAkım’ın birinci ayağının Kıyıköy’deki ucuna bir alım terminali inşa ediliyor. Terminal sahasının inşaata hazırlık çalışmaları geçtiğimiz haftalarda başladı. Gelecek gaz buradan Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) tarafından inşa edilecek bir hat ile Lüleburgaz’dan ulusal gaz iletim şebekesine verilecek.

TürkAkım Avrupa ayağının güzergahı henüz netleşmedi


TürkAkım projesinin, Avrupa’nın kullanımı için ayrılan ikinci ayağının kara kısmı ise BOTAŞ ve Gazprom’un kuracağı ortak bir şirket eliyle inşa edilecek. İkinci hattan gelecek gazın Türkiye-Yunanistan sınırından, İpsala yakınlarından Avrupa’ya gönderilmesi öngörülüyor. Ancak olası alıcı ve taşıyıcı ülkelerle bu konudaki görüşmeler devam ettiğinden, İpsala güzergahı henüz kesinleşmiş değil. Görüşmelerden elde edilecek sonuçlara göre Avrupa geçişinin, İpsala-Yunanistan yerine, Bulgaristan üzerinden de gerçekleştirilebileceği belirtiliyor.



Facebookta Paylaş