Trump’ın Davos konuşması ve ABD veri seti (KapitalFX)

Trump’ın Davos konuşması ve ABD veri seti...

ABD Başkanı Donald Trump’ın Davos’ta yaptığı konuşmadan satır başları ile başlamak gerekirse;

• Bazı ülkeler sistemi kendi çıkarı için kullanırsa serbest ve açık ticaret yapmamız mümkün olmaz.
• ABD serbest ticareti destekliyor, ancak bunun adil ve çift taraflı olması gerekir.
• Eğer adil bir anlaşma sağlanırsa Trans Pacific Partnership (TPP) ile beraber kalabiliriz.
• ABD’de geçen yıl sıradışı adımlar attık. (vergi vs.)
• İşletmenizi, işinizi ve yatırımlarınızı ABD’ye getirmenin tam zamanıdır (işadamlarına, CEO’lara, şirketlere hitaben)
• Politikalarımız her Amerikalı’nın Amerikan rüyasına olan yolunu bulmasına yardım ediyor.
• Sadece ABD için değil, bütün uluslar için faydalı bir sistem istiyoruz.
• Kuzey Kore’nin nükleer programından vazgeçmesi için bütün ülkeleri maksimum baskı yapmaya çağırıyorum.
• İran’ın nükleer silahlanma programına karşı çıkmaya herkesi devat etmeyi sürdüreceğim.
• IŞİD’e karşı bütün dünyayı birlik olmaya çağırıyorum.

Özellikle son günlerde iyice tartışmaya açılan dış ticarette korumacılık konusunu ilgilendiren cümleleri öne çıkarttım. Önceki konuşmalarına göre daha ılımlı, diğer ülkeleri suçlamaktan kaçınan ancak ABD’nin çıkarlarını da ön plana çıkartan bir konuşma olmuş. Durum her neyse, NAFTA görüşülmeye devam ediliyor ve ABD dış ticaret açığını azaltmak ve kendi iç üretimini desteklemek amacıyla biraz daha içeriye dönecek görünüyor. Çünkü hakim olan görüş; son yıllarda Çin, Japonya, Güney Kore vs. gibi ülkelere karşı ticaretin çok tek taraflı hale geldiği ve bu ülkelerin ürünlerinin ABD pazarında haksız rekabete yol açtığı yönünde.

ABD’de 4Q17 GSYH büyümesinin ilk okuması %3 olan beklentinin altında %2,6 olarak açıklandı. Ana veri beklentilerin altında, bunun dışındaki hemen hemen her ayrıntı ise fena değil. Deflatör %2,4 ile %2,3 olan beklentinin üzerinde, diğer enflasyon göstergesi olan çeyreklik PCE’de de %1,3’ten beklentiler dahilinde %1,9’a doğru bir hızlanma var. En olumlusu da kişisel tüketim harcamalarının %3,7 olan beklentinin üzerinde %3,8 oranında büyüme göstermesi oldu.

Büyümeye ise en büyük oransal katkı yine %2,58 ile tüketimden geliyor. Önceki çeyrekte tüketimin büyümeye katkısı %1,49 seviyesindeydi. Dayanıklı mallar %14,2, dayanıksız mallar %5,2 büyüme gösterirken hizmet kaleminde de %1,8 büyüme görülüyor. Hanehalklarının tüketim harcamaları da 4Q17’de %1,7 büyüme gösterdi, orada da önceki çeyreğe göre daha güçlü bir görünüm var.

 

Yatırım kalemleri incelendiğinde; brüt özel yatırımlardaki büyüme 4Q17’de %3,6 ile önceki çeyreğe göre daha yava bir büyüme gösterdi. Sabit yatırımların ise %7,9 ile daha ivmeli bir büyüme gösterdiği görülüyor. Konut dışı yatırımlarda büyüme %6,8’e yükselirken 3Q17’de daralan altyapı yatırımlarının bu çeyrekte biraz daha iyileştiği ve %1,4 büyüme gösterdiğğini görüyoruz. Altyapıdaki durum bu yıl Trump’ın açıklayacağı altyapı yatırım planı iile daha pozitife evrilir elbette. Konut yatırımları geçen çeyrekte de görülen daralmadan sonra bu çeyrekte %11,6 artışta, makine ve teçhizatta da güçlü büyüme görünümü sürüyor.

İhracat %6,9 ile daha hızlı büyürken, ithalatta 4Q17de %13,9’luk muazzam bir büyüme var (biri Trump mı dedi?). Kamu harcamaları %3, savunma harcamaları %6, federal harcamalar ise %3,5 büyüme göstermiş. Yerel ve eyalet harcamalarında da %2,6 büyüme görülüyor, 3Q17’de görülen hasbelkader büyümeden sonra bu kalemlerdeki görüntü daha iyi.

Genel olarak önemli kalemlerin büyümeye katkısı kişisel tüketimde %2,58, hizmette %0,82, özel yatırımlarda %0,6, net ihracatta %-1,13, stoklarda %-0,67, hükümet harcamalarında %0,5 olarak gerçekleşmiş.

 

Genel olarak manşet GSYH büyümesini aşağı çeken etmenlerin stoklardaki ve net ihracattaki zayıf görüntü olduğunu görüyoruz. Bu veri iki defa daha revize edilecek ve ağır kış şartlarının etkisinin görüleceği 1Q18 verilerinde de büyümede yavaşlama görülecek. Tüketim kalemleri ve enflasyon alt göstergeleri ise ABD ekonomisinin yeterince iyi durumda olduğunu gösteriyor ve nicelik olarak bakılsa da 4Q17 GSYH’si nitelik bakımından kötü bir veri değil.

Diğer bir önemli veri olan Aralık ayı dayanıklı mal siparişlerine baktığımızda; manşet veride %0,8 olan beklentinin bir hayli üzerinde %2,9’luk büyüme sağlanırken, çekirdek veride (nakliye hariç) %0,6’lık beklentiye uygun bir büyüme gözlemleniyor. Savunma ve hava araçları hariç, çekirdek sermaye malları aylık bazda %0,6 artış beklenirken %0,3 oranında daralmış, raporun en olumsuz yanı bu olarak göze çarpıyor. GSYH’ye direkt olarak giren en dar kapsamlı kalem ise %0,4 olan beklentilerin üzerinde %0,6’lık artış göstermiş. Revizyonların tamamı ise yukarı yönlü ve geçen ayki verilerde yapılan pozitif değişim raporu da nette pozitif hale getiriyor. Kasım ayında %1,3 olarak açıklanan manşet veri %1,7’ye revize edilirken %0,1 daralan çekirdek siparişler %0,3, %0,2 daralan sermaye malları %0,2 ve %0,1 daralan GSYH’ye giiren kalem ise %0,4 artış yönüne revize edilmiş.

 

Piyasa etkisi rasyonel olmadığı ve niteliksel olarak bakmadığı için fazla değinmeyeceğim. DXY 88,95 seviyesinde ve halen düşüş eğilimini koruyor. Asıl dikkatimi PCE, NFP (tarım dışı istihdam) ve ISM gibi majör verilere veriyorum. Çünkü Fed’in eksenini de bu veriler kaydıracak ve USD’nin bu trendden kurtulması için Fed kaynaklı bir eksen kayması gerektiğini düşünüyorum. Bu hafta kişisel gelir/harcamalar, istihdam maliyet endeksi (ECI), ISM içerisindeki ücret kalemi ve NFP ile açıklanacak saatlik ücretler (AHE) gibi ayrıntılar son derece kritik olacak. USD’deki asıl yukarı kırılmayı ABD’de maaş enflasyonu açısından iyi belirtiler görülmesinin ve bunu Fed’in 3 olan faiz artırım beklentisini 4’e doğru evirmesinin sağlayacağını düşünüyorum.

Enver ERKAN
Araştırma Müdür Yardımcısı





KapitalFX / Reel Kapital Menkul Değerler
www.kapitalfx.com
destek@kapitalfx.com
 
                                  ***
                                Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
MAY:TÜRKİYE'NİN DAEŞ İLE MÜCADELEYE KATKISINI TAKDİRLE KARŞILIYORUZ-NTV
BOJ/KURODA: JAPONYA EKONOMİSİNE YÖNELİK RİSKLER ÇOĞUNLUKLA DIŞSAL, BUNA JEPOLİTİK DAHİL
Bankaların bugün TCMB'nin geç likidite imkanından 12,75 faiz ile kullandığı miktar 67.50 milyar TL
TRUMP: BAĞIMSIZ ULUSLAR ORTAK HEDEFLERE DOĞRU İŞBİRLİĞİ YAPMALIDIR
TRUMP: İRAN'IN NÜKLEER SİLAHLANMA PROGRAMINA KARŞI ÇIKMAYA HERKESİ DAVET ETMEYİ SÜRDÜRECEĞİM
TRUMP: ABD BUNDAN SONRA ADİL OLMAYAN TİCARET PRATİKLERİNE GÖZÜNÜ KAPAMAYACAK
ABD/TRUMP: SADECE ADİL VE KARŞILIKLI TİCARET YOLUYLA ABD VE TÜM ULUSLAR İÇİN BİR SİSTEM YARATABİLECEĞİMİZİ SÖYLEMEK İSTERİM
Facebookta Paylaş