Türk işverenlerin istihdam beklentileri COVID-19 salgınının etkisiyle ihtiyatlı düzeyde seyrediyor - ManpowerGroup

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

ManpowerGroup İstihdama Genel Bakış Araştırması'na göre Türkiye'de 2020'nin üçüncü çeyreği için Net İstihdam Görünümü +%2'yi gösteriyor. Araştırmanın üçüncü çeyrek sonuçları küresel sağlık krizinin etkilerini yansıtıyor.
 
ManpowerGroup İstihdama Genel Bakış Araştırması, Türk işverenlerin 2020'nin üçüncü çeyreğine yönelik olarak ihtiyatlı işe alım beklentilerine sahip olduğunu ortaya koydu. COVID-19 salgınının şartları altında 697 Türk işverenin görüşlerine dayanan verilere göre Türk işverenlerin yüzde 15'i 2020'nin üçüncü çeyreğinde istihdam artışı beklerken, yüzde 13'ü azalma öngörüyor ve yüzde 67'si de değişiklik olmayacağını tahmin ediyor. Üçüncü çeyreğe yönelik net istihdam görünümü ise +%2'yi gösteriyor. Mevsimsel verilerden arındırılmış görünüm ise -%2 olarak ölçülüyor ve bu oran araştırmanın başladığı dokuz yıl öncesinden bu yana en temkinli görünüm olarak değerlendiriliyor. Bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 12 puan düşüş gösteren işe alım planları geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 10 puan daha düşük olarak ölçüldü
 
Türk işverenlerin çoğunluğu COVID-19'un kurumsal faaliyetleri üzerindeki etkisini doğruladı
ManpowerGroup İstihdama Genel Bakış Araştırması'nda, COVID-19'un çeşitli pazarlardaki istihdam ortamına yönelik etkisini ortaya koyma, salgının kurumsal faaliyetler üzerindeki etkisine dair işveren görüşlerini belirleme ve COVID-19 sonraki döneme dair işe alım beklentilerini anlama amacıyla işverenlere iki ek soru yöneltildi. Türk işverenlerin yüzde 68'i COVID-19 salgınının işlerini etkilediğini belirtirken, yalnızca yüzde 8'lik bir kısmı işletmelerinin tamamen kapandığını ifade etti. Türk işverenlerin yüzde 26'sı ise kurumsal faaliyetlerinde herhangi bir değişimin yaşanmadığını söyledi.
 
İşverenlerin yaklaşık yarısı işe alım planlarının bir yıl içerisinde COVID-19 öncesi seviyelere gelmesini bekliyor
İşverenler her ne kadar 10 yıla yakın bir süre için en temkinli istihdam görünümünü ortaya koyduysalar da COVID-19 öncesi işe alım seviyelerine dönüş beklentilerinde göreceli bir iyimserlik göze çarpıyor. İşverenlerin yaklaşık yarısı işe alım seviyelerinin 12 aylık bir süre içerisinde COVID-19 öncesi seviyelere dönebileceğini ifade ediyor. COVID-19 öncesi istihdam seviyelerine dönüş konusunda en olumlu beklentiler Finans, Sigorta, Gayrimenkul ve Kurumsal Hizmetler sektöründe bildiriliyor. Bu sektörde işverenlerin yüzde 61'i COVID-19 öncesi işe alım seviyelerine 12 ay içerisinde dönebileceklerini ifade ediyor.
 
ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, Türkiye'nin 2020 üçüncü çeyrek istihdam görünümü hakkında şunları söyledi: “Tüm dünyanın COVID-19 salgınının ani etkileri karşısında toparlanmaya çalıştığı bir dönemde ülkemizdeki istihdam görünümü de aynı önceliği sahipleniyor. Salgın ülkemizdeki çalışanlar ve işverenler için oldukça zorlu şartlar ortaya koyduysa da araştırmamız ve son yaşanan gelişmeler ışığında artı yönde iç görülere de sahibiz. Finans ve Kurumsal Hizmetler ile İlaç sektörü işe alım beklentilerindeki artış mevcut şartlar altında olumlu unsurlar olarak öne çıkıyor. Olumlu beklenti bildiren sektörlere yenilerinin eklenmesiyle dördüncü çeyreğe ilişkin daha pozitif bir istihdam görünümü öngörebiliriz.”
 
Üçüncü çeyrek için en yüksek istihdam artışı beklentisi Finans ve Kurumsal Hizmetler sektöründe
ManpowerGroup İstihdama Genel Bakış Araştırması verilerine göre, sekiz sektörden üçünde işverenlerin üçüncü çeyreğe yönelik istihdam artış beklentisi bulunuyor. İşverenlerin en güçlü işe alım beklentileri bildirdiği sektör +%10 istihdam görünümüyle Finans ve Kurumsal Hizmetler olurken, İlaç ve Diğer Üretim sektörlerinde istihdam görünümü sırasıyla +%2 ve +%1 oldu. Bununla birlikte diğer dört sektörde istihdam azalışı beklentisi bulunuyor. En zayıf istihdam görünümü ise -%12 ile İnşaat sektöründe ölçüldü. Diğer Hizmetler ve Restoran ve Otelcilik sektörlerinde istihdam görünümü -%6 olurken Üretim sektörü görünümü -%2 ile baskılanmış işe alım beklentilerini ortaya koydu.



Diğer Haberler
Merkez Bankası'nca açıklanan rezerv verilerine göre bugün piyasa 9831,3 milyon TL ekside
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 26534,1 milyon TL
İPOTEKLİ KONUT SATIŞLARI 2020 MAYIS AYINDA 18 BİN 483 OLARAK GERÇEKLEŞTİ - TÜİK
MAYIS AYINDA DİĞER SATIŞ TÜRLERİ SONUCUNDA 32 BİN 453 KONUT EL DEĞİŞTİRDİ - TÜİK
TARIM ÜRÜNLERİ ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ MAYIS AYINDA YILLIK %+10.59 (ÖNCEKİ: +8.58%) -TÜİK
MAYIS AYINDA TARIM ÜRÜNLERİ ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ AYLIK %+0.88 (ÖNCEKİ: -0.55%) - TÜİK
MAYIS AYINDA KONUT SATIŞLARINDA 16 BİN 860 KONUT İLK DEFA SATILDI - TÜİK
KONUT SATIŞLARI MAYIS AYINDA 50.936 ADET OLDU (ÖNCEKİ AY: 42.783 ADET) - TÜİK
MAYIS AYINDA İKİNCİ EL KONUT SATIŞLARINDA 34 BİN 76 KONUT EL DEĞİŞTİRDİ - TÜİK
BIST 100 ENDEKSİ HAFTAYA %0.71 DÜŞÜŞLE 109051,32 PUANDAN BAŞLADI
FRANSA MALİYE BAKANI : KDV VERGİSİNİ DÜŞÜRME PLANIMIZ YOK
Facebookta Paylaş