(Tuncay Turşucu Araştırma ve Danışmanlık)

Borsada Soluklanma Gelir mi?
Endeks haftayı %6.10 yükselişle kapatırken, üst üste 3 haftadır yükseliş sürüyor. Geçen hafta 2685 direnci geçildi ve rekor seviyeler görüldü. Kısa zamanda oldukça sert yükselişin ardından soluklanma ihtimalleri de artıyor. Banka endeksi geçen hata %13 yükselişle öne çıkan sektör olurken, pek çok banka hissesi teknik olarak ortalamalarından uzaklaşmış durumda. Buna endekste dâhil. Uzun vadede banka hisseleri ve borsa endeksi ucuz konumunu koruyor, ancak kısa vadede bir kar realizasyonu olasılığı yükselmiş durumda.
Bankalar ve CDS
Bankalardaki hareketin CDS oranları ile ilgili olduğunu düşünüyorum. CDS ile Bankacılık endeksinin arasında güçlü bir ters korelasyon var. CDS’lerin ani yükseldiği zamanlarda Banka endeksinde satış baskısının arttığını, CDS oranlarının gevşediği zamanlarda ise Banka hisselerinde alımların hızlandığını izleriz. Buna paralel 28 Temmuz tarihinde 891 seviyesinde olan CDS’ler altı günde 731 seviyesine geriledi. Banka endeksindeki ivmelenmenin bu tarihlere isabet ettiğini rahatlıkla görebilirsiniz. CDS’lerde mevcut seviye daha önceden kırılma anı oluşmuş bir seviye. Bu nedenle önemli bir noktadayız. Bu seviyeden CDS’lerde tekrar bir yükseliş başlaması ya da temkinli seyrin oluşması Banka hisselerinde kar satışlarını tetikleyebilir. Buna diğer açıdan da bakabiliriz, CDS’lerin 731 seviyesinin altına gerileyerek düşüşünü devam ettirmesi durumunda ise Banka rallisi sürebilir. Gelişmeleri izleyeceğiz.
FT’deki Makale
Geçen hafta enflasyon verisi %79.6 ile son 24 yılın zirvesini gördü. İngiltere merkez bankası son 27 yılın en sert faiz artışını yaparak 50bps artırım ile politika faizini %1.75 seviyesine çekti. Bu arada BoE son çeyrekte ekonomide resesyon öngörüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Soçi’de Putin ile görüşmesi dış basında dikkat çekti. Soçi ziyareti sonrasında yapılan açıklamada Doğalgaz faturasının bir kısmının Ruble ile ödenmesi, MİR kartının Türkiye’de kullanımı ve Akkuyu nükleer santralinin 2023 yılında devreye girmesi gibi konular öne çıktı. Bunlardan farklı olarak dış basında bu ziyaret sıkça yer aldı. Financial Times’da çıkan bir makalede Rus ambargosunun Türkiye üzerinden delinme endişelerine yer verilirken, AB içerisinde bu konuda tam bir fikir birliği olmadığının altı çizildi. Bunun gibi haberler dış basında başka organlarda da yer aldığı görüldü. Bu konudaki gelişmeler ilerleyen süreçte gündemde kalmaya devam edecek görünüyor. Bu durum ileride piyasaları ne kadar olumlu ya da olumsuz etkileyecek şimdiden bir yorum yapmak güç.
ABD endekslerinde korkulan kar satışları gelmedi
ABD Borsalarında ise kritik 22 haftalık ortalamalarda bir durgunluk yaşanırken, beklenen kar satışları çok uzun sürmedi ve tekrar alıcıların güçlü kaldığını izledik. ABD S&P endeksi 4000 seviyesi üzerinde tutunmasını korursa 4350 seviyesine kadar yükseliş devam edebilir. Global endekslerde şimdilik önemli bir baskı görülmüyor.
 
Tuncay Turşucu Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.
tuncaytursucu@yahoo.com
www.tuncaytursucu.com

                                     ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş